Το προσδόκιμο ζωής την Ομηρική εποχή – Πόσα χρόνια ήταν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


του Χρυσόστομου Τσιρίδη

Οι Ευχές “Χρόνια Πολλά” και “καλή χρονιά” έχουν την τιμητική τους, αυτές τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων. Μακάρι. Συνειρμός αυτού του κλίματος, είναι και το θέμα του σημερινού Σημειώματος. Πάντως στον Όμηρο τα πράγματα (ηλικιακά) είναι αισιόδοξα.

65BD8A8C 26F9 426D 8082 C2C23D98DB50

Ήδη στην ΕΙΚΟΝΑ (Διαδίκτυο)διακρίνονται τρεις (3) γενιές. Του ΛΑΕΡΤΗ (75 και..) / του ΟΔΥΣΣΕΑ (γύρω στα 45) / του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ-ΜΝΗΣΤΗΡΩΝ (20-25 χρόνων).

Η έκπληξη του Αγαμέμνονα “Πώς τόσο ΝΕΟΙ εσείς βρεθήκατε….”, καθώς βλέπει τον ΕΡΜΗ να οδηγεί τις ψυχές των 25χρονων Μνηστήρων στον ΆΔΗ, δείχνει ότι το προσδόκιμο ζωής την Ομηρική εποχή, πρέπει να ήταν αρκετά υψηλό (ένα ενδεικτικό τεκμήριο. Δες τελευταία παράγραφο).

Στο σημερινό σημείωμα θα δούμε τις “γενιές” (ηλικίες) που πρωταγωνιστούν στον ΤΡΩΙΚΟ και ΙΛΙΑΔΙΚΟ (=Ομηρικό) Πόλεμο. Ένα απαραίτητο σημείωμα, ώστε να γνωρίζουμε την συνεισφορά των ηρώων-Χαρακτήρων ανάλογα με την ηλικία τους. Μια πρώτη ταξινόμηση.

Η γενιά του ΝΕΣΤΟΡΑ και του ΠΡΙΑΜΟΥ (65-75 και πάνω χρόνων)
Η γενιά των “γερόντων” (Τροίας, Φαιάκων, Ιθάκης) σε πλήρη (κυρίως) “συμβουλευτική” δράση.

Η γενιά του ΟΔΥΣΣΕΑ και του ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ (35-45 χρόνων)
Η γενιά της Εξουσίας.

Η γενιά του ΑΧΙΛΛΕΑ και του ΕΚΤΟΡΑ (25-35). Ο ΙΛΙΑΔΙΚΟΣ πόλεμος, δηλαδή το ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ αριστούργημα “ΙΛΙΑΔΑ”, ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ στην ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΗ, αλλά και ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ αυτής της γενιάς.

Η γενιά του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ και των ΜΝΗΣΤΗΡΩΝ (20-25 χρόνων)
Η ανερχόμενη γενιά, σε μια φάση ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ Αλλαγών.

Ίσως η ηλικία που πρέπει να ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕ ιδιαίτερα τον ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΙΗΤΗ.

Πάντως είναι η γενιά σε βρεφική ή… προσχολική ηλικία (“παις, νήπιος έτι”, λέγεται το ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ μέχρι ΣΗΜΕΡΑ λέξη-λέξη: “μωρό παιδί ακόμη”), ΟΤΑΝ οι πατεράδες τους ή τα μεγαλύτερα αδέρφια τους “έφευγαν” για την ΤΡΟΙΑ. Θέλει να πει κάτι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ίσως ο ΌΜΗΡΟΣ;

Η γενιά της ΝΑΥΣΙΚΑΣ και των ΥΠΗΡΕΤΡΙΩΝ στο Οδυσσεϊκό Παλάτι (15-20 χρόνων). Σε διαφορετικούς “χώρους” και ΤΑΞΙΚΟΥΣ ρόλους.Το ΣΥΣΤΗΜΑ λειτουργεί το ίδιο και στην μια και στην άλλη περίπτωση και ο ΟΜΗΡΟΣ δεν το ΑΠΟΣΙΩΠΑ.Το “πώς” θα το δούμε κάποια στιγμή.

Αυτές είναι οι ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ πάνω στις οποίες επενδύει ο Όμηρος (ο αληθινός).

Σε ΕΠΟΜΕΝΟ σημείωμα, άκρως ενδιαφέρον, θα δούμε ποιοι γνωστοί πρωταγωνιστές του Τρωικού και Ιλιαδικού (Ομηρικού) πολέμου ανήκουν σε κάθε γενιά
και τα σημεία τεκμήρια, για το προσδόκιμο ζωής, τα οποία μας δίνει, πάντα με τον τρόπο του, ο ιδιοφυής Έλληνας Ποιητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ