5/03/2021

Αποκαλύψεις στον γερμανικό τύπο για τη μυστική επικοινωνία Μητσοτάκη-Palantir

Δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau με τίτλο «Υγεία και Προστασία Δεδομένων – Κυνήγι για τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών» και υπότιτλο «Η αμφιλεγόμενη αμερικανική εταιρεία Palantir επεκτείνει τη δράση της στο πλαίσιο της κρίσης του κορωνοϊού».

Το άρθρο του Ferry Batzoglou αναφέρει:

Από τότε που ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2019, η παραμικρή, ακόμα και σύντομη τηλεδιάσκεψη που λαμβάνει χώρα στο τεράστιο γραφείο του στον πρώτο όροφο της επίσημης κατοικίας του στην Αθήνα  «Μέγαρο Μαξίμου» με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, Διευθυντές εταιρειών και άλλες προσωπικότητες επικοινωνείται στον έξω κόσμο ταχύτατα και ευρύτατα από έναν ολόκληρο στρατό υπαλλήλων υπεύθυνων για θέματα Τύπου, τους οποίους έχει στρατολογήσει. Εκτός από μία: Την τηλεδιάσκεψη της 3ης Δεκεμβρίου.

Στην οθόνη εμφανίστηκε ο Alex Karp, επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας Palantir Technologies, και ο κορυφαίος μάνατζερ της Palantir Josh Harris. Η συνομιλία, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, περιστράφηκε γύρω από την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού κράτους και της Palantir, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία σε σύντομη ανακοίνωσή της στις 7 Δεκεμβρίου.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα αποκάλυψε μάλλον κατά τύχη ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Αθήνας και της Palantir, όταν και επαίνεσε σε υψηλότατους τόνους την ελληνική κυβέρνηση για τη χρήση των υπηρεσιών μίας σειράς αμερικανικών εταιρειών στο πλαίσιο της καταπολέμησης του κορωνοϊού.

  • Η αμερικανική εταιρία ανάπτυξης λογισμικού που εδρεύει στο Palo Alto της Καλιφόρνια ειδικεύεται στο επονομαζόμενο Data-Mining, την εξόρυξη δεδομένων, καθώς και στην ανάλυση και αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων. Λέξη-κλειδί: Big Data. Η επωνυμία της εταιρείας Palantir προέρχεται από την ονομασία «Palantiri», τις «πέτρες που βλέπουν» στο φανταστικό μυθιστόρημα του John Ronald Reuel Tolkien, «Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών». Αυτές οι πέτρες έδιναν τη δυνατότητα να κοιτάξει κανείς στο παρελθόν ή το μέλλον και με αυτόν τον τρόπο προσέφεραν μεγάλη ισχύ.

Ο Αμερικανός επενδυτής και δισεκατομμυριούχος Peter Thiel, ο οποίος συμμετείχε στην δημιουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας πληρωμών Paypal, ίδρυσε την εταιρεία το 2004 με οικονομική υποστήριξη από την CIA. Στους πελάτες της Palantir συγκαταλέγονται η CIA, το FBI, η Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας NSA, το Πεντάγωνο, οι Πεζοναύτες και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Όπως διαπιστώνουν παρατηρητές, το επιχειρηματικό μοντέλο της Palantir είναι: Μεγάλος όγκος δεδομένων για τον Μεγάλο Αδελφό.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, η Palantir προσέφερε σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο τη χρήση του προϊόντος «Foundry» για τη διαχείριση κρίσεων στις υγειονομικές Αρχές. Η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα αποδέχτηκαν την προσφορά -και μάλιστα δωρεάν. Η συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης της Αθήνας και της Palantir ξεκίνησε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, όταν ξέσπασε και στην Ελλάδα το πρώτο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η Palantir Technologies έχει αμφιλεγόμενη φήμη. Το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών δεν αποδέχτηκε τη δωρεάν προσφορά της εταιρείας. Το Chaos Computer Club CCC (η μεγαλύτερη ένωση χάκερ στην Ευρώπη), το οποίο λόγω της τεχνογνωσίας του σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων χρησιμοποιείται στη Γερμανία και στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας, απορρίπτει καταρχήν τη χρήση του λογισμικού της Palantir. Το CCC προειδοποιεί: Η Palantir αναπτύσσει τεχνολογίες παρακολούθησης.

Ο κατάλογος των αμφισβητούμενων μεθοδεύσεων, κατηγοριών και υποψιών εναντίον της Palantir είναι μακρύς: Ήδη από νωρίς οι Anonymous κατηγόρησαν την Palantir Technologies ότι υποστήριζε ανοικτά την εκστρατεία σε βάρος της πλατφόρμας αποκαλύψεων Wikileaks.

Η Palantir ενέχεται επίσης στο σκάνδαλο περί τη βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica, η οποία φέρεται να έχει συμμετάσχει σε στοχευμένες και αμφιλεγόμενες διαφημιστικές εκστρατείες στις προκριματικές και τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016. Τον Σεπτέμβριο του 2016, η αμερικανική Υπηρεσία για την Ορθή Εκτέλεση των Ομοσπονδιακών Συνθηκών υπέβαλε αγωγή εναντίον της Palantir για φυλετικές διακρίσεις εναντίον υποψηφίων ασιατικής καταγωγής. Σύμφωνα με την αγωγή, η Palantir απέκλεισε ενδιαφερόμενους για θέσεις εργασίας με καταγωγή από την Ασία, ακόμη και αν είχαν τα ίδια προσόντα με λευκούς υποψηφίους.

  • Το 2018 γνωστοποιήθηκε ότι η Palantir είχε κρυφά επί χρόνια πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων της αστυνομίας στη Νέα Ορλεάνη. Η Palantir χρησιμοποιούσε τα δεδομένα της υπηρεσίας για το σύστημά της με στόχο την πρόβλεψη τέλεσης εγκλημάτων από συγκεκριμένα πρόσωπα. Η Palantir φέρεται να χρησιμοποίησε την αμφιλεγόμενη τεχνολογία για την αναγνώριση προσώπου (Facial recognition). Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ορλεάνης κατά τα φαινόμενα δεν γνώριζε τίποτα σε σχέση με αυτά.

Αυτό δεν ανέκοψε την ανοδική πορεία της Palantir. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Palantir εισήλθε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το BBC σημείωσε με έκπληξη σε δημοσίευμα του ότι η κεφαλαιοποίηση της Palantir ανερχόταν στο επιβλητικό ποσόν των 22 δις Δολαρίων ΗΠΑ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Palantir δεν έχει καταγράψει ποτέ κέρδη στην ιστορία της.

Για τον ιδρυτή του Palantir Peter Thiel, αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί αντίφαση. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος δεν κράτησε κρυφές τις πολιτικές του προτιμήσεις. Ο ιδρυτής της Palantir χρηματοδότησε το 2016 την προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump με περισσότερο από 1 εκ. Δολάρια.

Όπως ο Trump, έτσι και η βρετανική κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Boris Johnson δεν είχε κατά τα φαινόμενα καμία ανησυχία σε σχέση με την Palantir. Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS υπέγραψε την άνοιξη σύμβαση με την Palantir για τη χρήση του  λογισμικού Foundry στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας. Μόνο μετά από πίεση της βρετανικής κοινής γνώμης αναγκάστηκε η κυβέρνηση Johnson να δημοσιεύσει τη σύμβαση με την εταιρεία, η οποία αρχικά είχε κρατηθεί μυστική. Σύμφωνα με αυτήν, η Palantir παρείχε στην NHS το λογισμικό και τις υπηρεσίες της στη σχεδόν δωρεάν τιμή της μίας βρετανικής Λίρας.

Έναντι του αστείου αυτού ποσού, η Palantir συγκέντρωσε τεράστιες ποσότητες δεδομένων από το NHS. Τα δεδομένα αξιολογήθηκαν και αποθηκεύτηκαν από τη βρετανική Start-up Faculty. Πικάντικη λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι ιδρυτής της Start-up είναι ο Marc Warner, αδελφός του Ben Warner, ο οποίος ήταν ήδη υπεύθυνος για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για την εκστρατεία υπέρ του Brexit.

Ο Palantir συνέλεξε και επεξεργάστηκε πληθώρα ευαίσθητων δεδομένων ασθενών του NHS, όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, φύλο, θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, ψυχική κατάσταση, ποινικό μητρώο, επάγγελμα, προηγούμενοι εργοδότες, τόπος κατοικίας και τηλεφωνικοί αριθμοί.

Τα ίδια συμβαίνουν και στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρατά μυστική τη σύμβαση με την Palantir. Κι αυτό, παρόλο που είναι υποχρεωμένη από το νόμο να δημοσιεύει χωρίς καθυστέρηση όλες τις διεθνείς συμβάσεις στις δημόσιες ψηφιακές πλατφόρμες «Διαύγεια» και «Προμηθέας», ακόμη και αν αφορούν δωρεάν υπηρεσίες.

Γι’ αυτό και οι επικριτικές φωνές στην Ελλάδα προειδοποιούν μεγαλόφωνα: Τα δεδομένα Υγείας των ανθρώπων στη χώρα, είτε διαμένουν σε αυτή είτε ταξίδεψαν εκεί, δεν είναι ασφαλή λόγω της παραδοσιακά ανεπαρκούς προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα της Ελλάδας.//

Το άρθρο του Batzoglou συνοδεύεται από το ακόλουθο κείμενο:

  • Υγεία και Δεδομένα

Σχεδόν δωρεάν προσφέρει η Palantir τις υπηρεσίες της στις κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και υπόσχεται να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορωνοϊού αναλύοντας τα δεδομένα των ασθενών. Με την πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, εξορύσσει ταυτόχρονα πρώτες ύλες για μελλοντική αξιοποίηση.

Όταν υπάρχουν αρκετά δεδομένα μπορούν να εξαχθούν και σημαντικά συμπεράσματα -αυτή είναι η θεωρία στην οποία βασίζεται η Palantir. Αλλά δεν είναι σαφές το ποιά θα είναι αυτά. Επίσης, δεν είναι γνωστό για πόσο καιρό θα αποθηκεύονται τα δεδομένα και ποια οικονομικά συμφέροντα επιδιώκει η εταιρεία με τα δεδομένα.

ΠΗΓΗ: Frankfurter Rundschau, μετάφραση-επιμέλεια: hellasjournal.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γυναίκα κατέρρευσε από συγκίνηση μόλις την άγγιξε ο πρωθυπουργός!

Βέβαια μπορεί να είναι και παρενέργεια του εμβολίου αλλά η γυναίκα μόλις βγήκε από το εμβολιαστικο κέντρο έπεσε πάνω στον πρωθυπουργό Κυριακο Μητσοτακη.Αυτός...

Βζιιιν ! Τέλος εποχής για τη Χαλυβουργική μετά από 96 χρόνια λειτουργίας – Θρίαμβος Μητσοτάκη

 Η Εθνική Τράπεζα έκανε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης για τη Χαλυβουργική.Το φινάλε μιας εκ των μεγαλύτερων ελληνικών βιομηχανιών όλων των εποχών ξεκίνησε...

Κορόιδο Έλληνα: Νομιμοποιήθηκε το κορονοπάρτι του Μηστοτάκη στην Ικαρία από το Υπουργείο Προστασία Πολίτη (Βίντεο)

netakias.comΤην ώρα που στις 25 Νοεμβρίου σχηματίστηκε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ και ΕΠΕΣΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε πέντε (5) νεαρούς για πάρτι γενεθλίων εν μέσω lockdown. Από τις...

Δείτε τι έκανε πασίγνωστη παρουσιάστρια στον αέρα της εκπομπής της όταν άκουσε ότι είναι τα γενέθλια του Μητσοτακη

Άγνωστο γιατί αλλά η συγκεκριμένη κυρια τρόμαξε και άρχισε να χτυαπει ξύλο όταν συνειδητοποίησε πως σήμερα είναι τα γενέθλια του Κυριακου Μητσοτακη.Μαλιστα ακούστηκε κάτι...

Τρόμος στις ψυχές των Ελλήνων μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Συγκλόνισε η εικόνα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη με λεζάντα «είμαστε στην αρχή του τέλους».Δηλαδή ποιος το σκέφτηκε αυτό; «Η αρχή του τέλους»; Οι άνθρωποι παραπέμπουν...

Σκουτέλης: Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής αποδομεί τα νέα μέτρα

Ερωτηματικά δημιουργεί η τοποθέτηση του καθηγητή, κυρίου Σκουτελη που αποδομεί τα νέα μέτρα ενώ είναι μέλος της επιτροπής που υποτίθεται τα πρότεινε. Τελικά ποιοι...

Δήλωση – σοκ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Να γίνεται επιχειρηματιες για να πληρώνεται φόρους στο δημόσιο ώστε να τρώνε ο Μητσοτάκης και η παρέα του.Γιατί σε αυτή τη χώρα κάποιος...

Τα social media τσακιζουν το Μαξίμου – Έκκληση Πετσα στους πολίτες να μην τρολλαρουν τα μέτρα

Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει η κυβέρνηση του Κυριακου Μητσοτακη; Μοιάζει αστείο αλλά έβγαλαν τον Πετσα στα κανάλια να εκλιπαρεί τους πολίτες να...

Η μικροπρέπεια της Σακελλαρόπουλου και του Μητσοτάκη απέναντι στην Φωτεινή Παζαρτζή

Υπερβαίνει τα όρια ακόμη και της πιο ποταπής εμπάθειας η στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου απέναντι στην καθηγήτρια διεθνούς...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γυναίκα κατέρρευσε από συγκίνηση μόλις την άγγιξε ο πρωθυπουργός!

Βέβαια μπορεί να είναι και παρενέργεια του εμβολίου αλλά η γυναίκα μόλις βγήκε από το εμβολιαστικο κέντρο έπεσε πάνω στον πρωθυπουργό Κυριακο Μητσοτακη.Αυτός...

Βζιιιν ! Τέλος εποχής για τη Χαλυβουργική μετά από 96 χρόνια λειτουργίας – Θρίαμβος Μητσοτάκη

 Η Εθνική Τράπεζα έκανε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης για τη Χαλυβουργική.Το φινάλε μιας εκ των μεγαλύτερων ελληνικών βιομηχανιών όλων των εποχών ξεκίνησε...

Κορόιδο Έλληνα: Νομιμοποιήθηκε το κορονοπάρτι του Μηστοτάκη στην Ικαρία από το Υπουργείο Προστασία Πολίτη (Βίντεο)

netakias.comΤην ώρα που στις 25 Νοεμβρίου σχηματίστηκε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ και ΕΠΕΣΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε πέντε (5) νεαρούς για πάρτι γενεθλίων εν μέσω lockdown. Από τις...

Δείτε τι έκανε πασίγνωστη παρουσιάστρια στον αέρα της εκπομπής της όταν άκουσε ότι είναι τα γενέθλια του Μητσοτακη

Άγνωστο γιατί αλλά η συγκεκριμένη κυρια τρόμαξε και άρχισε να χτυαπει ξύλο όταν συνειδητοποίησε πως σήμερα είναι τα γενέθλια του Κυριακου Μητσοτακη.Μαλιστα ακούστηκε κάτι...

Τρόμος στις ψυχές των Ελλήνων μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Συγκλόνισε η εικόνα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη με λεζάντα «είμαστε στην αρχή του τέλους».Δηλαδή ποιος το σκέφτηκε αυτό; «Η αρχή του τέλους»; Οι άνθρωποι παραπέμπουν...

Σκουτέλης: Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής αποδομεί τα νέα μέτρα

Ερωτηματικά δημιουργεί η τοποθέτηση του καθηγητή, κυρίου Σκουτελη που αποδομεί τα νέα μέτρα ενώ είναι μέλος της επιτροπής που υποτίθεται τα πρότεινε. Τελικά ποιοι...