Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η μνημειακή αντίληψη της κατάστασης πολιορκίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Απόστολος Αποστόλου

«Τίνος να γίνω μισθοφόρος;
Ποιο κτήνος να προσκυνήσω;
Ποιο εικόνισμα να καταστρέψω;
Ποιες καρδιές θα ραγίσω;
Πάνω σε ποιο αίμα να βαδίσω;»
Αρθούρος Ρεμπώ «Μια εποχή στη κόλαση» μετ, Χριστόφορος Λιοντάκης

Ο κορωνοϊός «ανθρωπομορφίζεται» διακρίνεται και ιεραρχείται σε σχέση με όλα τα συμβάντα και σαφώς με όλες τις αξίες. Τώρα είναι η ώρα των εμβολίων, οι πολιτικοί του πλανήτη φαίνεται ότι λειτουργούν ως ντίλερ. Κάποιοι κράτησαν τα προσχήματα δεν πήγαν όλοι να εμβολιαστούν με συνοδεία τα κανάλια. Όμως το Ευαγγέλιο της Covid-19 το διαβάζουν νυχθημερόν και το εφαρμόζουν με απόλυτη πίστη.
Όλοι έχουν δεσμευτεί να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, αλλιώς θα παραδώσουν την εξουσία. Η σκηνοθεσία εκτελείται βήμα, βήμα. Το εξαντλητικό lockdown με μικρά διαλλείματα είναι η αρχή, η διαστρέβλωση της ενημέρωσης είναι το δεύτερο βήμα, και η περαιτέρω συρρίκνωση της Δημοκρατίας ακόμη και εκεί όπου η πανδημία δεν το απαιτεί είναι το τρίτο βήμα.
Το παγκόσμιο σύστημα έχει χρόνια εγκαταλείψει την ορθολογικότητα (άσχετα αν την επικαλείται) και έχει προσχωρήσει στην εκλογίκευση. Η πρώτη όπως μας λέει και ο Εντγκάρ Μορέν αποτελεί ένα άνοιγμα στο διάλογο, η δεύτερη είναι ένα κλείσιμο του συστήματος στον εαυτό του.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει, οι κυβερνήσεις επέλεγαν να επιβάλλουν και να προχωρήσουν με απόψεις και θέσεις αναφορικά με τον κορωνοϊό που δεν είναι επιστημονικά διασφαλισμένες.
Σκέφτηκαν πολύ να εφαρμόσουν καθολικό εμβολιασμό, αλλά φοβήθηκαν τις αντιδράσεις. Στη Γαλλία για παράδειγμα που αποτελεί μια χώρα με πολλές αντιστάσεις κατά του εμβολιασμού οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις σε ευθεία γραμμή προειδοποίησαν τον Μακρόν ότι κάτι τέτοιο θα τους έστρεφε εναντίον του, και θα τους έβρισκε όλους στα κράσπεδα να διαδηλώνουν. Από την Λεπέν και τον Guillaume Peltier μέχρι τον κομμουνιστή Pierre Dharréville αντιστάθηκαν σε προσπάθειες επιβολής καθολικού εμβολιασμού.
Στην Ιταλία ο Μπέπε Γκρίλο, υποσχέθηκε στον Ιταλό πρωθυπουργό Αντόνιο Κόντε να κάνει όλα τα εμβόλια μαζί, όλα, το αμερικανό-γερμανικό, το αγγλικό, το κινέζικο, το ρωσικό σε μια σύριγγα. Ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε αντίσταση αν επιχειρηθεί ο καθολικός εμβολιασμός.
Η διαφορά με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα είναι μεγάλη. Εδώ όλοι έδωσαν παράσταση στο φτηνό θέαμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ως κομπάρσοι έτρεξαν να εμβολιαστούν, από τον άλαλο Αλέξη Τσίπρα, τον Για(ν)η Βαρουφάκη που μπορεί να τον βοηθήσει ο εμβολιασμός να βρει και το άλλο του (ν) στο μέλλον, τη συνταξιούχο τραπεζικό Φώφη Γεννηματά, που μάλλον θα βγει και σε πολιτική σύνταξη, μέχρι τον Γενικό Γραμματέα με το «μαϊμού» ρόλεξ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που όσο περνούν τα χρόνια με τα ξύλινα της μεταφυσικής επανάστασης μοιάζει όλο και περισσότερο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους έσυρε όλους ως άλλος Λουδοβίκος ΙΔ’ δηλαδή ως υπέρτατος δικαιοκρίτης να παίξουν μαζί του θέατρο, και το πέτυχε και κέρδισε. Ο ακέφαλος θίασος των κοινοβουλευτικών κομμάτων συνόδευσε τον Μητσοτάκη στην παράσταση που έδωσε με τίτλο: «Ο απελευθερωτής Κυριάκος».
Όλοι τους έτσι και αλλιώς έχουν συναινέσει στη «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», του «κατεπείγοντος», των «εξαιρετικών περιστάσεων» της «κατάστασης πολιορκίας», δηλαδή έχουν υπερασπιστεί την κατάλυση της συνταγματικής νομιμότητας. Και βέβαια νομιμοποιούν την auctoritas, δηλαδή τη μεταφυσική της ιατρο-κρατικής αυθεντίας του μονάρχη Κυριάκου Μητσοτάκη (Λουδοβίκου ΙΔ’).
Τώρα θα τους αδειάσει για μια ακόμη φορά, έτσι όπως ο Λουδοβίκος ΙΔ’ άδειασε τον Νικολά Φουκέ. Κλείνει τη χώρα για ακόμη εννέα μήνες, αδιαφορώντας για το αν δημιουργείται κρίση πολιτικής αξιοπιστίας και κρίση νομιμοποίησης, έτσι και αλλιώς όλοι τους είναι στο άρμα του, συναινούν όλοι οι παραπάνω γιατί τους έχει υποσχεθεί ότι πιθανά θα υπάρξει συγκυβέρνηση στο μέλλον.
Θα προχωρήσει σε εκλογές το φθινόπωρο ως τροπαιούχος εκβιαστής οδηγώντας σε καθολικό εμβολιασμό τους πολίτες όχι με κάποιο νόμο υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, αλλά με έναν εκβιασμό. Αν δεν εμβολιαστείτε δεν θα έχετε έξοδο θα είστε μονίμως σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», «κατεπείγοντος», «εξαιρετικών περιστάσεων» «κατάστασης πολιορκίας».
Έτσι και αλλιώς για τον υπήκοο δεν μπορεί να τεθεί θέμα συναίνεσης ή μη συναίνεσης, ο λαός είναι πάντα αντικείμενο εξουσίας και όχι φορέας. Κατά αυτή την αντίληψη η σχέση εξουσίας και εξουσιαζόμενου κορυφώνεται στο επίπεδο του εκβιασμού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μας πείσει ότι η Δημοκρατία βασίζεται σε μια εκβιαστική διαδικασία δεν χρειάζεται να νομοθετείς. Η διαδικασία «αποδίωξης» νομιμοποίησης όπως θα έλεγε και ο Μισέλ Φουκώ βρίσκεται στο ελληνικό έδαφος και έχει χορογράφο το Κυριάκο Μητσοτάκη.

Απόστολος Αποστόλου. Δρ. Φιλοσοφίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ