Η κυβέρνηση καθιστά την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο είδος προς εξαφάνιση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Της Κύρας Αδάμ

από το militaire.gr

Εν αναμονή της πολυπόθητης «πρόσκλησης» της Τουρκίας για την επανάληψη των ελληνοτουρκικών συναντήσεων, (διερευνητικές κατά την Ελλάδα – εφ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις για την Τουρκία), η κυβέρνηση Μητσοτάκη προπαγανδίζει ότι η Ελλάδα «μεγαλώνει», στα δυτικά με την επέκταση στα 12νμ χωρικών υδάτων. Αποκρύπτει όμως ότι με δικές της επιλογές και αποφάσεις, την ίδια στιγμή, «κονταίνει»  η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Τούτο προκύπτει σαφώς από τις ελληνικές μη-αντιδράσεις  στις κατ’ εξακολούθηση, μεθοδικές κινήσεις της Άγκυρας, με εμφανή στόχο να εξαφανίσει την ελληνική κυριαρχία από το Αιγαίο, ακόμα και την παραμονή της έναρξης των διμερών συνομιλιών.

Συγκεκριμένα:

Όπως κάνει στην αρχή κάθε έτους, εδώ και μια ολόκληρη δεκαετία, η Άγκυρα ζήτησε στις 23 Δεκεμβρίου 2020 από την Αθήνα να εκδώσει τρεις διεθνείς αγγελίες (ΝΟΤΑΜ) για εκτέλεση τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων με πυρά στο FIR Αθηνών, από τις 4 Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή για έναν ολόκληρο χρόνο.

 Η Αθήνα δεν εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, με αποτέλεσμα η Τουρκία να εκδώσει παράνομα για το FIR Αθηνών τις ΝΟΤΑΜ Α 6762/30 Δεκεμβρίου 2020, Α 6763/3 Ιανουαρίου 2021 και Α 6774/ 30 Δεκεμβρίου 2020 για τις τρεις περιοχές, που φαίνονται με κόκκινο χρώμα στο χάρτη.

Δι’ αυτού του τρόπου η Τουρκία κατακερματίζει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και διασύρει διεθνώς την Ελλάδα για την απραξία της .

notam20

notams adam

Αναλυτικότερα:

  • Η περιοχή Νο 1 καταλαμβάνει περιοχές της ελληνικής κυριαρχίας εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων των 6νμ στη Λήμνο και Σαμοθράκη και του εθνικού εναερίου χώρου. Στην πράξη , δηλαδή, επιχειρησιακά γίνεται τουρκική κατάληψη και κατοχή ελληνικής κυριαρχίας για έναν χρόνο με στρατιωτικά μέσα  και μάλιστα με πυρά.

Επιπλέον η περιοχή Νο1  επικαλύπτει την τερματική περιοχή ελιγμών (ΤΜΑ) στο αεροδρόμιο της Λήμνου, δημιουργώντας θέμα ασφαλείας σε επιβάτες  αεροσκαφών και αποκόπτοντας  κάθε πρόσβαση της Λήμνου με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η Άγκυρα, με αυτήν την στρατιωτική ενέργεια ,παραβιάζει το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας, ( ΟΗΕ,ΙCΑΟ ΙΜΟ, Συνθήκη Λωζάννης αρ 12, Σύμβαση Θάλασσας κλπ.), και παράλληλα θέτει στα άχρηστα  όλα τα ελληνικά συμφέροντα και δικαιώματα,  που εξαρτώνται από την κατακερματισμένη ελληνική κυριαρχία, ( ΑΟΖ, Ζώνη Αλιείας, περιοχή SAR, FIR Αθηνών κλπ.)

Φυσικά, έχει καταταχθεί πλέον στην κατηγορία του ανέκδοτου , η πεισματική άρνηση της Αθήνας  να κάνει τη μια και μοναδική αξιόπιστη και αποτελεσματική ενέργεια για την προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών συμφερόντων. Αυτή είναι η  επίσημη καταγγελία της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον ΙCΑΟ. Να στείλει δηλαδή την Τουρκία στον εισαγγελέα- όπως θα έκανε κάθε Έλληνας πολίτης αν κάποιος για έναν χρόνο καταλάμβανε ένα δωμάτιο της ιδιόκτητης κατοικίας του.

Αντί της καταγγελίας  της Τουρκίας, η Αθήνα εξέδωσε στις 30 Δεκεμβρίου 2020 την αναποτελεσματική αγγελία Α 3822/2020 με την οποία χαρακτηρίζει την τουρκική Α 6762/2020 άκυρη, για να λάβει τη διεθνή τουρκική απάντηση με τη ΝΟΤΑΜ Α 6785/2020, με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι η άσκηση θα γίνει κανονικά και δεν πρόκειται να ασχοληθεί  με τις όποιες μελλοντικές ελληνικές «ασυναρτησίες».. 

Ωστόσο η ελληνική απαντητική ΝΟΤΑΜ Α 3822/2020, ( την οποία παραθέτει το Μ), αν και είναι πολιτικά και επιχειρησιακά αναποτελεσματική, εν τούτοις δηλώνει διεθνώς την τουρκική παρανομία σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας.

Η τουρκική παρανομία, που γίνεται πράξη σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας, συμβαίνει τις παραμονές έναρξης των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων . Επομένως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μπροστά της δύο επιλογές για την προάσπιση των ελληνικής κυριαρχίας : 

*να  απαιτήσει από την Τουρκία να σταματήσει την κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας, αν θέλει να ξεκινήσουν οι διμερείς επαφές. 

*Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καταγγείλει την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τον ΙCΑΟ. 

Διαφορετικά , τις παραμονές του ελληνο/τουρκικού διαλόγου, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την κατάληψη εθνικής κυριαρχίας από την Τουρκία..

  • Το ίδιο ακριβώς σκηνικό εμφανίζεται και στην περιοχή Νο3 της τουρκικής άσκησης. Η Άγκυρα εξέδωσε την αγγελία Α 6774 στις 30 Δεκεμβρίου 2020 για την περιοχή Νο3  για άσκηση με πυρά ολόκληρο το 2021. Η περιοχή αυτή καλύπτει μέρος της  διεθνούς θάλασσας και καταλαμβάνει σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση ελληνική κυριαρχία στους  Μελαμπιούς και τα Χταπόδια, ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη για να φτάσουν στην περιοχή αυτή παραβιάζουν την ελληνική κυριαρχία, διότι δεν υπάρχει πρόσβαση μέσω διεθνούς εναερίου χώρου, (δηλαδή η διεθνής θάλασσα στα Χταπόδια – Μελαμπιούς  είναι μια περίκλειστη περιοχή ελληνικής κυριαρχίας). 

Και σ αυτή την περίπτωση της Νο 3 περιοχής η ελληνική κυβέρνηση αρκέστηκε σε μια ομοίως αναποτελεσματική απαντητική ΝΟΤΑΜ Α3821 με τη οποία χαρακτηρίζει άκυρη την τουρκική άσκηση, για να λάβει τη κλασσική τουρκική απάντηση ότι η τουρκική άσκηση θα γίνει κανονικά.

Έτσι η κυβέρνηση απαντά με ΝΟΤΑΜ και ο Ερντογάν κάνει για πολλοστή φορά κατάληψη και κατοχή ελληνικής κυριαρχίας με στρατιωτικά μέσα.

  • Η περιοχή Νο2  της τουρκικής άσκησης χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς  καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία στον Αγ Ευστράτιο και Αντίψαρα

Δηλαδή στη μέση του Αιγαίου.

Για την Νο 2 περιοχή η Άγκυρα εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α6763 στις 3 Ιανουαρίου 2021 για άσκηση με πυρά από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση, μέχρι και σήμερα, αποδέχεται την τουρκική  κατάληψη και κατοχή ελληνικής κυριαρχίας στη μέση του Αιγαίου, καθόσον δεν έχει αντιδράσει και δεν έχει ακυρώσει την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α 6763.

Ενδεχομένως για να πάει σε διαπραγματεύσεις με τετελεσμένο τον κατακερματισμό της ελληνικής κυριαρχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ