Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να συνεχίσει, θα πάει σε εκλογές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Χασάπη Πέτρου

Έχουν πλέον αντιληφθεί οι πάντες ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός, στον οποίο προέβη ο κ. Μητσοτάκης είναι εκλογικό σχήμα και είναι εκλογικό σχήμα έτοιμο για εκλογές εντός του 2021. Τούτο φαίνεται τόσο από τη βιασύνη του ανασχηματισμού από την αρχή του έτους, όσο και από τα πρόσωπα που τοποθέτησε στα διάφορα υπουργεία και ειδικά αυτό των Εσωτερικών.

Υπάρχουν τρία βασικά μέτωπα τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να αντιμετωπίσει και τουλάχιστον τα δύο από αυτά, δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνη της ή έστω χωρίς σχετική λαϊκή εντολή. Πανδημία, ελληνοτουρκικά και οικονομία είναι τα τρία κεντρικά μέτωπα. Από αυτά, σε εκείνο που προσδοκά να δει κάποιο φως στο τούνελ ο κ. Μητσοτάκης, είναι η πανδημία. Στα άλλα δύο μόνο να χάσει αναμένει.

Ο πρωθυπουργός θα ήθελε να μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω, στις αρχές του Καλοκαιριού του 2020, όταν φαινόταν πως η πανδημία αποτελούσε παρελθόν και ο ίδιος θεωρούταν ο «Μωυσής» που πέρασε το λαό μέσα από την πανδημία στην απέναντι όχθη. Τώρα προσπαθεί εναγωνίως να βρει αντίστοιχη συγκυρία και αυτή δεν είναι άλλη από μια χαραμάδα ελπίδας εξόδου από την πανδημία. Έτσι έχει ποντάρει όλα τα πολιτικά χαρτιά του, τόσο στον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας, όσο και στον εμβολιασμό του κόσμου για να εμφανισθεί αυτή η χαραμάδα που προσδοκά.

Στα άλλα δύο μέτωπα δεν περιμένει καμία νίκη. Τα μέτωπα αυτά, ελληνοτουρκικά και οικονομία, θα τον φθείρουν μέχρι πολιτικής καταστροφής. Σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά, μόνο να χάσει έχει η Ελλάδα, από αυτά που έχει κερδίσει με αίμα σε πολέμους και όχι να κερδίσει μέσα από τις διερευνητικές, τις διαπραγματεύσεις και τις πιέσεις Γερμανών και Αμερικανών. Σε ότι αφορά στην οικονομία, αυτή ήδη είχε πάρει την κάτω βόλτα πριν την πανδημία, η δε πανδημία την συνέτριψε εντελώς. Και καθώς η Ελλάδα δεν έχει παραγωγική μηχανή για να τη βάλει μπροστά και να ανακάμψει, θα αναγκαστεί να πάει σε νέο μνημόνιο, είτε αυτοβούλως (βλ. έκθεση Πισσαρίδη) είτε εκβιαστικά από τους δανειστές.

Αν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης, δεν πάει σε εκλογές τώρα, μετά την πολυαναμενόμενη χαραμάδα, που αναφέρθηκε πιο πάνω, αλλά αποφασίσει να πάει στο τέλος της τετραετίας, τότε, όχι απλά οι εκλογές αυτές θα είναι μια τυπική παράδοση της εξουσίας από τον ίδιο, αλλά και πλήρη συντριβή της ίδιας της ΝΔ (κάτι σαν ΚΙΝΑΛ ένα πράγμα) και αυτό δεν θα το επιτρέψουν οι πολιτικές οικογένειες της ΝΔ να συμβεί. Επομένως οι εκλογές, όχι μόνο θα γίνουν, αλλά θε έπρεπε να έχουν γίνει χθες.

Το ερώτημα όμως που εύλογα τίθεται είναι, και τι καινούργιο θα φέρουν οι εκλογές; Μήπως θα δώσουν μεγαλύτερη δύναμη στη ΝΔ και στον κ. Μητσοτάκη; Αλλά κι αυτό να γίνει, η αντιμετώπιση των ανωτέρω μετώπων πάλι θα καταστρέψει τη ΝΔ. Η απάντηση είναι ότι οι εκλογές θα φέρουν συγκυβέρνηση.

Κανένα κόμμα και κανένας πρωθυπουργός δεν θα αναλάβουν μόνοι τους το βάρος της προδοσίας, που αναγκαστικά θα τους φορτωθεί στην παραμικρή παραχώρηση εθνικών δικαίων προς την Τουρκία, παρά το εθνομηδενιστικό μπλοκ που δρα στη χώρα. Κανένα κόμμα και κανένας πρωθυπουργός δεν θα αναλάβουν μόνοι τους το βάρος της επιβολής νέων μνημονίων έπειτα από δέκα χρόνια εξοντωτικών μνημονίων που οδήγησαν στο πουθενά, κατέστρεψαν οικονομικά και κούρασαν το λαό.

Επομένως, θα επιχειρηθεί να φορτωθούν όλα αυτά (με την πίεση του εξωτερικού παράγοντα), σε όσο το δυνατόν ευρύτερα τμήματα του κομματικού συστήματος, με την ελπίδα της πολιτικής επιβίωσης, όλων αυτών που μας έφεραν στο σημερινό κατάντημα. Εξάλλου, το τέχνασμα αυτό δοκιμάστηκε πολλές φορές στο παρελθόν, με πιο πρόσφατα παραδείγματα την κυβέρνηση Παπαδήμου, και τις συγκυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ή τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ με στήριξη και από ΠΟΤΑΜΙ. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να δούμε συγκυβέρνηση από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, με ενίσχυση στις ψηφοφορίες και από ΜΕΡΑ25 σίγουρα και σε ορισμένα θέματα και από ΚΚΕ. Η επιτηδευμένη μεθόδευση του κ. Μητσοτάκη να εμφανισθεί ως κεντρώος και η ΝΔ ως κεντρώο πολυπολιτισμικό και αντινατιβιστικό κόμμα, μέσα σε ένα γενικότερο πνεύμα παγκοσμιοποίησης, δεν είναι άσχετη με αυτό που έρχεται.

Μένει μόνο να απαντηθεί το πότε θα γίνουν οι αναγκαστικές εκλογές. Όπως είπα πιο πάνω, θα γίνουν μόλις ο κ. Μητσοτάκης διαπιστώσει κάποια χαραμάδα ελπίδας στην πανδημία, την οποία ολόκληρο το μιντιακό σύστημα θα προσπαθήσει ψηφοθηρικά να του την πιστώσει. Αυτό δεν μπορεί όμως να πάει μακριά, καθόσον τα άλλα δύο μέτωπα είναι εδώ και πιέζουν για λύση εδώ και τώρα. Συνεπώς, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, όπως το να κάνει ξαφνικά η Τουρκία πίσω ή να αναστηθεί από το πουθενά η οικονομία, οι εκλογές μπορεί να γίνουν από στιγμή σε στιγμή και σε κάθε περίπτωση μόλις κάνει την εμφάνισή της η πιο πάνω χαραμάδα. Μέχρι τότε, θα υφιστάμεθα όλοι αυστηρό εγκλεισμό, ποινές και εμβολιασμούς, μέχρι να «φέξει» πολιτικά του κ. Μητσοτάκη.

Ένα τελευταίο θέμα είναι, μονές ή διπλές εκλογές για να καεί η απλή αναλογική; Με δεδομένο ότι παρήλθε πλέον η δυνατότητα διενέργειας εκλογών με λίστα, αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και σταυρό προτίμησης. Όμως αυτό έχει μια άλλη παρενέργεια. Τη δημιουργία ισχυρών προσωπικών βουλευτικών εδρών, που θα περιορίσουν τη δύναμη των πολιτικών αρχηγών. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που λογικά θα πρέπει να οδηγήσει σε διπλές βουλευτικές εκλογές. Όμως, με την ψήφο τώρα πλέον και της Ομογένειας, το κόστος των εκλογών θα είναι δυσβάστακτο και οι διπλές εκλογές θα γονατίσουν πλήρως την οικονομία. Αλλά αυτό μην το λαμβάνετε και τόσο υπόψη, μπροστά στην προσδοκία πολιτικής επικράτησης. Προσωπικά δεν αποκλείω να δω ακόμα και «πάνδημη» τροπολογία του εκλογικού νόμου, σε ότι αφορά στο δεκαοκτάμηνο της λίστας.

ΥΓ. Συγκρατείστε ακόμα αυτό που είπε ο νέος Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ότι «στην παρούσα φάση της πανδημίας οι εκλογές είναι άκαιρες και άκυρες». «ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ