Ξεφτίζει το αφήγημα του τίμιου Βορρά που κουνούσε το δάκτυλο στον ευρωπαϊκό Νότο. Μετά την Ολλανδία, σκάνδαλο μεγατόνων συγκλονίζει και τη Γερμανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε. Σοφή ρήση των προγόνων μας από την οποία δεν διδάχτηκαν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, που μέχρι σήμερα κουνούσαν το δάκτυλο σε αυτές του Νότου κατηγορώντας τες για διαφθορά, ίσως όχι αδίκως κάποιες φορές. Μόνο που το παραμύθι άρχισε να ξεθωριάζει. Χώρες που μέχρι σήμερα κουνούσαν το δάχτυλο, με στυλ άτεγκτου κριτή των πάντων, σήμερα μαστίζονται από σκάνδαλα μεγατόνων που κλονίζουν συθέμελα το πολιτικό τους σύστημα.

Μετά την Ολλανδία, όπου σύσσωμη η κυβέρνηση του… σκληρού Ρούτε παραιτήθηκε εξαιτίας ενός σκανδάλου με τη διαχείριση των επιδομάτων, και η κυβέρνηση της Γερμανίας αντιμετωπίζει τριγμούς μετά την εμπλοκή του ονόματος του υπουργού Υγείας σε σκάνδαλο αγοράς υπερκοστολογημένων μασκών στο δεκαπλάσιο της τιμής, εν μέσω πανδημίας. Όπως αποκαλύπτει το Spiegel, την προηγούμενη άνοιξη, η γερμανική κυβέρνηση αγόρασε από ελβετική εταιρεία μάσκες τύπου FFP-2 στην τιμή των 5,40 ευρώ, ενώ πριν από την πανδημία πωλούνταν έναντι 0,45 ευρώ και ενώ το υπουργείο Υγείας είχε θέσει ως πλαφόν τα 4,50 ευρώ.

Συνολικά, η Γερμανία κατέβαλε 350 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία Emix, η οποία ελέγχεται τώρα από την Εισαγγελία της Ζυρίχης για υπερτιμολόγηση κατά την πώληση μασκών στις ένοπλες δυνάμεις της Ελβετίας. Μάσκες από την ίδια εταιρία έχουν αγοράσει τα κρατίδια της Βαυαρίας και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και μάλιστα έναντι 9,90 ευρώ το κομμάτι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γενς Σπαν έχει αναμιχθεί προσωπικά στην αγορά των μασκών από την Emix, μέσω της λομπίστριας της εταιρίας Αντρέα Τάντλερ, κόρης του πρώην Γενικού Γραμματέα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Η Γερμανία φυσικά έχει παράδοση στα σκάνδαλα, στα οποία οι εγχώριες επιχειρήσεις-κολοσσοί όπως π.χ. η Deutsche Bank, η Volkswagen και η Mercedes είναι επιρρεπείς. Εδώ όμως πρόκειται για πρωτοφανή κακοδιαχείριση κρατικών κονδυλίων με την εμπλοκή  κυβερνητικών αξιωματούχων. Περίπτωση δηλαδή στην οποία οι ίδιοι ήταν αμείλικτοι, ευρισκόμενοι από τη θέση του κατήγορου…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ