Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Λινού: Άνοιξαν την αγορά με πλασματικά στοιχεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόλαφος η Αθηνά Λινού που αποκάλυψε στο Iatronet ότι «δεν βασίστηκε σε επαρκή αριθμό τεστ η απόφαση για άνοιγμα της αγοράς», κάτι που σηματοδοτεί έξαρση κρουσμάτων τον Φεβρουάριο.

Όπως είπε η καθηγήτρια, η απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων προέκυψε από την ανάγκη να σωθεί η οικονομία και ελήφθη σύμφωνα με τα καταμετρημένα κρούσματα του ΕΟΔΥ τα οποία φαίνονται μειωμένα, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες πραγματοποιεί λίγα τεστ, συνεπώς δεν αυτά δεν παρουσιάζουν σαφή εικόνα για την επιδημιολογική πορεία: «Πολλά από αυτά είναι rapid tests, τα οποία έχουν μικρότερη ευαισθησία, άρα και αξιοπιστία. Θα προτιμούσα να είχαν γίνει περισσότερα τεστ πριν αποφασιστεί το άνοιγμα μεγάλων πολυκαταστημάτων και mall» τόνισε.

Η καθηγήτρια προέβλεψε ότι θα υπάρξει έξαρση τον Φεβρουάριο λόγω της μετάλλαξης του ιού: «Πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε νέα έξαρση, ελπίζω όχι πολλούς θανάτους. Δεν θα εκπλαγώ εάν έχουμε έξαρση στα μέσα Φεβρουαρίου. Είναι σαφές πως όσο λιγότερα μέτρα λαμβάνεις, τόσο περισσότερα είναι τα κρούσματα. Ο κίνδυνος να έχουμε ακόμη περισσότερα κρούσματα αυξάνεται από τις μεταλλάξεις του ιού, που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.

Σχολιάζοντας τους εμβολιασμούς που ξεκίνησαν με ρυθμούς χελώνας, η κα. Λινού τόνισε ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί όσο καθυστερεί η κυβέρνηση: «Οι εμβολιασμοί είναι πολύ λίγοι και φαίνεται πως λιγοστεύουν οι παραλαβές από τις παρασκευάστριες εταιρείες. Η χορήγηση δεν είναι καλά οργανωμένη, με αποτέλεσμα να καθυστερούμε και όσο καθυστερούμε, τόσο περισσότερα κρούσματα θα έχουμε».

Τέλος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας απάντησε για την μεγάλη θνητότητα στη χώρας μας: «Η αύξηση της θνητότητας μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν είχαμε πλήρη εικόνα για τους νοσούντες. Για να βγει ο δείκτης θνητότητας, πρέπει να έχουμε δύο στοιχεία: τους θανάτους και τα κρούσματα. Τον αριθμό των κρουσμάτων δεν τον είχαμε με ακρίβεια. Η συγκεκριμένη τιμή δεν ήταν σταθερή, καθώς κυμαινόταν με βάση τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ» τόνισε η κα. Λινού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ