Η «τριμερής» Lillie, Smith, Chilcott: Προφητεία Αβέρωφ και νέος ρεαλισμός Γεωργιάδη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Στις 5 Οκτωβρίου 2020, δύο εβδομάδες  μετά την επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres, ενημερώνοντας τον τελευταίο ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα το 2017,  στα γραφεία του  ΔΗΣΥ έλαβε χώρα μια βρετανική, διπλωματική  «Υψηλού Επιπέδου» συνάντηση με τον Πρόεδρο του (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Χάρη Γεωργιάδη.  Η συνάντηση εκείνη έπεσε στα μαλακά στην Λευκωσία.

image001

https://cyprus-mail.com/2020/10/05/averof-predicts-developments-on-national-issue-coming/

Η «Τριμερής» απαρτιζόταν από τον εν Λευκωσία Ύπ. Αρμοστή Stephen Lillie, την  πρέσβειρα από την Αθήνα Kate Smith, και από την Άγκυρα τον πρέσβη  Sir Dominick Chilcott.

Αμέσως μετά την συνάντηση με τους τρείς εκπροσώπους του Φόρειν ΄Οφις ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι « Πρέπει να ετοιμαστούμε σοβαρά γιατί το Κυπριακό πρόβλημα θα μπεί σε βαθιά νερά. Το Κυπριακό δεν είναι πλέον μόνο θέμα μεταξύ Τουρκίας-Κύπρου αλλά και ευρωπαϊκό και γεωπολιτικό», Ερωτηθείς αν αυτό ήταν εκτίμηση των διπλωματών ο κ. Νεοφύτου απάντηση ότι ήταν η άποψη του από πριν και ταυτίζεται με εκείνη των διπλωματών και επαφών τους με την Ευρώπη… θα είναι η τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό…

Περιέργως ο Ύπ. Αρμοστής Lillie για εκείνη την «Υψηλού Επιπέδου» συνάντηση δεν φαίνεται να ανάρτηση οτιδήποτε στο twitter του.

Στις 8 Οκτωβρίου 2020 ο Πρόεδρος Ν.  Αναστασιάδης και ο Επίτροπος Φ. Φωτίου παρευρέθηκαν την Βρετανική Υπ. Αρμοστεία γιορτάζοντας 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ΗΒ/Κύπρου. Μιλούν για εξαίρετες  σχέσεις  σε διάφορα επίπεδα, άμυνας, τουρισμού, εκπαίδευσης…

Στις 9 Οκτωβρίου 2020 τα ΗΕ εξέδωσαν την περιβόητη δήλωσή τους για τα Βαρώσια, από τον Ρώσο Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Προφανώς γράφτηκε από τους κονδυλοφόρους για το Κυπριακό, το βρετανικό Φόρειν ΄Οφις υποστηρίζοντας όπως πάντα την ΔΔΟ και πολιτική ισότητα…

Στις 19 Οκτωβρίου 2020 η Wendy Morton του Φόρειν ΄Οφις (FCDO) εξέδωσε μέσω twitter την δήλωση ότι «Το ΗΒ είναι έτοιμο να εργαστεί με Τατάρ και Αναστασιάδη Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία και ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών για επανένωση της Κύπρου σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Σ.Α», με άλλα λόγια η υφυπουργός Morton υποστήριξε την ΔΔΟ.

Στις 5 Νοεμβρίου 2020 ο Εξ. Stephen Lillie έγραψε στο  twitter του ότι έδωσε συγχαρητήρια στον Τατάρ για την εκλογή του ως Τ/κ ηγέτη και είχαν καλές συζητήσεις για τις  δυνατές ιστορικές  σχέσεις του ΗΒ/Τουρκοκυπρίων και τις προοπτικές για λύση του Κυπριακού.

Όλα τα πιο πάνω συνέβησαν σε διάστημα ενός μηνός από την «Τριμερή» στην Πινδάρου.  Ακολούθησε το άρθρο Χάρη Γεωργιάδη.

Οι  Βρετανοί Αξιωματούχοι προφανώς για λόγους τακτικής δεν θέλουν να επικοινωνούν,  είτε ανοικτά είτε μυστικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη,  γνωρίζοντας τις θέσεις του για το «Σχέδιο Ανάν». Εμφαντικά το κάνουν με τους «έμπιστούς» του, στην… ετοιμασία (και πάλιν) του νέου συνομόσπονδου σχεδίου δύο κρατών τους. Τακτικές προ και επί «Σχεδίου Ανάν» επί Sir David Hannay…

Υπενθυμίζεται στις 23 Οκτωβρίου 2002 ήταν ο Βρετανός Dan SmithProject Leader του PRIO, που κάλεσε σε μυστική συνάντηση στην Αθήνα επίλεκτους Ε/κ και Τ/κ εις προετοιμασία πυρήνα για υποστήριξη του ερχόμενου «Σχεδίου Ανάν». Επί Sir David Hannay.

Σημ. 1) Η Kate Smith το καλοκαίρι θα αντικατασταθεί από τον MatthewJames Lodge ο οποίος μεταξύ 2003-4 εργάστηκε στο Φ.Ο Επικεφαλής τμήματος για Ελλάδα και Κύπρο. 2) Ο Sir Dominick Chilcott υπηρέτησε στην Τουρκία αρχικά μεταξύ 1985-88 και στο Φ.Ο ως Γραμματέας των Sir Malcolm Rifkind και μ. Robin Cook. Καθώς επίσης και ως «Director of the Iraq Policy Unit» το 2003, τον καιρό της καταστροφικής αμερικανικής/βρετανικής εισβολής στο Ιράκ και δεν παραιτήθηκε εις διαμαρτυρία όπως έκανε ο μ. Robin Cook (από τη θέση του Ηγέτη του  Κοινοβουλίου)  και η Elizabeth Wilmshurst, (τότε Βοηθός Νομικός Σύμβουλος στο Φ.Ο). Όμως, ιδιαίτερης σημασίας οSir Dominick Chilcott εργαζόταν στο Φ.Ο το 1996 και ήταν άμεσα αναμεμειγμένος με το Κυπριακό και τα σχέδια  Sir David Hannay, όπως μας αποκάλυψε η τελευταία αποδέσμευση εγγράφων που παρουσιάσαμε στην «Σημερινή».  Παραθέτω απόσπασμα έκθεσή του ημερ. 17 Σεπτεμβρίου 1996 ως Γραμματέας του Sir Malcolm Rifkind με την υπογραφή του. 

image002

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 21/1/2021 onisilos.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ