Δώσε στον στραβό μάτια κι εκείνος θα ζητήσει φρύδια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσανος

Ξεκινούν οι διερευνητικές Ελλάδος Τουρκίας, από μια άποψη δεν είναι κακό να συζητάς με τον γείτονα σου, αλλά από την άλλη εξαρτάται και με ποιον πας να μιλήσεις και τι αξιοπιστία έχει ο συνομιλητής σου, για να δούμε λοιπόν με ποιους ξεκινάμε διάλογο:

Φεβρουάριο του 2018, τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το νεότευκτο περιπολικού του λιμενικού μας«ΓΑΥΔΟΣ» με ξεκάθαρη πρόθεση να προκαλέσει την βύθιση του, την γλιτώνει χάριστα γρήγορα αντανακλαστικά του κυβερνήτη του.

Μάρτιο του 2018, συλλαμβάνονται δύο στρατιωτικοί μας στον Έβρο, επειδή στην διάρκεια της περιπολίας τους, πέρασαν από λάθος 1μετρο μέσα σε τουρκικό έδαφος, (καθημερινότητα εκεί που τα σύνορα εφάπτονται). Φυλακίζονται σαν εγκληματίες και απελευθερώνονται μετά από πέντε μήνες και μαραθώνιες διαβουλεύσεις των υπευθύνων.

2019 έως το 2020, η Ελληνική αεράμυνα καταγράφει και αναχαιτίζει τον μεγαλύτερο αριθμό πτήσεων της πολεμικής αεροπορίας των γειτόνων πάνω από ελληνικό έδαφος, 124 και 376 αντίστοιχα, ενώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια παρατηρήθηκε εναέρια παραβίαση και στα σύνορα του Έβρου.

2019 έως το 2020, οι δυνάμεις του πολεμικού μας ναυτικού και λιμενικού αντιμετώπισαν τον μεγαλύτερο αριθμό παραβιάσεων των Εθνικών Χωρικών Υδάτων από πλοία του πολεμικού ναυτικού και ακτοφυλακής της Τουρκίας, 2.203 και 3.025 αντίστοιχα.

Ιανουάριο του 2020, το ORUC REIS (τουρκικό ερευνητικό) λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών! Όπως μας είπαν, (σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ) εισβάλει εντός του FIR Αθηνών.

Φεβρουάριο του 2020, η σοβαρότερη προβοκάτσια που είχαμε από τη γείτονα χώρα, που έκανε προσπάθεια ξεκάθαρης παραβίασης και εισβολής των συνόρων μας στον Έβρο, εργαλειο ποιώντας χιλιάδες προσφυγές και οικονομικούς μετανάστες,μεταφέροντας τους από την ενδοχώρα της Τουρκίας προς τα σύνορα με την επικουρία του τουρκικού κράτους και αποφεύχθηκε χάρη στον ηρωϊσμό που έδειξαν οι αστυνομικοί και έφεδροι του φυλακίου στις Καστανιές, που αντιμετώπισαν το πρώτο σφοδρό κύμα μέχρι να φτάσουν δυνάμεις από τις γύρω περιοχές, Απώτερος σκοπός του τουρκικού κράτους η δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης στη Ελλάδα, κάτι που επιμελώς απέφυγε να κάνει προς την Βουλγαρία αν και έχουν εκτεταμένα σύνορα μεταξύ τους. Επιπλέον Η καταστροφή που επιχειρήθηκε από όχημα των τουρκικών αρχών ασφάλειας του φράχτη και το ειδαμε σε ζωντανη μεταδοση στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, επιβεβαιώνει ή μάλλον κάνει σιγουριά τα ανώτερο.

Μάιο του 2020, ο κος Ντονμεζ (Υπουργός Ενέργειας της γείτονας) έδειχνε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χάρτες με θαλάσσια οικόπεδα τα οποία τοποθετούνται ακόμα και Νότια της Καρπάθου!Ιούλιο του 2020, ξεκινάνε σεισμικές έρευνες που κρατάνε μέχρι τον Νοέμβριο από το ORUC REIS, το οποίο σαρώνει θαλάσσιες περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και οι οποίες βρίσκονται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή περιοχή που ναι μεν δεν συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ.

Και τελευταίο από όλα, αλλά με άκρως συμβολική σημασία για τους απανταχού χριστιανούς και όχι μόνο, μια και σε αυτήν την μετατροπή από τον Ερντογάν Της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί, αντέδρασαν ακόμη και θρησκευτικοί παράγοντες του Ισλάμ, ενώ προκάλεσε βάναυσα όχι μόνο εμάς, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη,μιας και το μνημείο είναι παγκόσμιας ακτινοβολίας. Σήμερα το πρωί ξεκινάει στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος των διερευνητικών Ελλάδας και Τουρκίας, με τις δύο πλευρές να συζητούν σύμφωνα με την Ελλάδα για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο, ενώ σύμφωνα με τους Τούρκους να συζητούν για τα νησιά, την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου, και την θρησκευτική μειονότητα της Θράκης, («τουρκική» κατά την δική τους άποψη). Την ίδια στιγμή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμηνύει πως «εάν δεν συζητήσουμε για όλα με την Ελλάδα, τότε δεν έχουν νόημα οι διερευνητικές».

Και εδώ γεννιέται ένα ερώτημα, πως παμε να συνομιλήσουμε με αυτή την τουρκική ηγεσία και έναν Ερντογάν που είναι απρόβλεπτος αλλά και εγκλωβισμένοι αμφότεροι στο νέο-οθωμανικό όνειρο τους και στον εθνικό τους όρκο. Πως πάμε να συνομιλήσουμε με διαρκείς παραβιάσεις των Εθνικών μας συνόρων, με απειλές πολέμου, με την λογική των κανονιοφόρων και με κατοχικό στρατό στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας; Πως είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε με κάποιον ο οποίος θέλει να μπει στο σπίτι σου και να κάνει κουμάντο, γιατί μην γελιόμαστε αυτό ακριβώς ζητούν οι Τούρκοι ηγέτες. Το θέμα όμως είναι πως θα το χειριστεί η δική μας πλευρά, γιατί στο ανατολίτικο παζάρι οι γείτονες τα πάνε καλά. Ας προσέξουν οι Έλληνες διπλωμάτες να αποφύγουν τις παγίδες που είναι σίγουρο ότι ήδη έχει στήσει η άλλη πλευρά, που τώρα τελευταία άλλαξε και από δέρμα λύκου φοράει προβιά αρνιού ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπον, γιατι οπως λεει και μια παροιμια: «Δώσε στον στραβό μάτια κι εκείνος θα ζητήσει φρύδια»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ