20/04/2021

Εσωκομματικός “πόλεμος”, αλλά και “μάχη” φιλοκυβερνητικών βαρόνων των ΜΜΕ

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Ταρακουνιέται εδώ και πολλές ημέρες με πολλά πολιτικά “ρίχτερ” το Μέγαρο Μαξίμου και “πετιέται από τον ύπνο του” ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και τη νέα συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής” στις 24 Ιανουαρίου 2021 του φιλοκυβερνητικού Ομίλου Γιάννη Αλαφούζου!

Σε αυτήν την συνέντευξη στην “Καθημερινή” ο Αντώνης Σαμαράς υπερθεμάτισε περί των εθνικών θεμάτων σε σχέση με την προ επτάμηνου συνέντευξή του στα “Νέα”! Τάχτηκε ευθέως κατά των διερευνητικών επαφών που θα ξεκινούσαν μόλις ένα – δυο 24ωρα μετά τη δημοσίευση της συνέντευξής του, λέγοντας ότι είναι αντίθετος με “το δόγμα του κατευνασμού” και επανέλαβε πως:

“Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος”!

(σ.σ. η κυβέρνηση με την επανέναρξη των διαβουλευτικών συνομιλιών με την Τουρκία μετά από 5-6 χρόνια από τις τελευταίες, ακυρώνει η ίδια τη δυνατότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία, αφού θα υπάρξει επίκληση στην αρχή των συζητήσεων)!

Ο Αντώνης Σαμαράς τάχτηκε επίσης κατά της ελληνικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που προαναγγέλλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως με την προσφυγή:

“Θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο”!

Αλλά δεν παρέλειψε ο Αντώνης Σαμαράς να τοποθετηθεί εκ νέου και για την “Συμφωνία των Πρεσπών”, λέγοντας πως, θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια (εφαρμοστικοί νόμοι) συνεργασίας με τη “Βόρεια Μακεδονία” όταν έλθουν στη Βουλή, που συμφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ!

Υπερτονίζοντας ότι:

«Η “Συμφωνία των Πρεσπών” δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, ούτε είδε κάποιο καλό η Ελλάδα. Απεναντίας προξένησε μια απέραντη ζημιά, δίνοντας η Ελλάδα όνομα, ταυτότητα, γλώσσα. Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;»!

Εσωκομματικός “πόλεμος”, αλλά και “μάχη” φιλοκυβερνητικών βαρόνων των ΜΜΕ…

Αλλά από τη στιγμή που προαναφέραμε τη συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις αρχές Ιουνίου 2020 στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” του φιλοκυβερνητικού Ομίλου Βαγγέλη Μαρινάκη, καλό είναι να θυμηθούμε την τοποθέτησή του στα εθνικά θέματα!

Σε αυτήν την συνέντευξη, επίσης ο Αντώνης Σαμαράς είχε τοποθετηθεί απέναντι από την κυβερνητική πολιτική με σκληρούς όρους!

Αρνήθηκε να δεχτεί τον όποιο διάλογο της κυβέρνησης με την Τουρκία, αφού θεωρεί ότι δεν είναι καλοπροαίρετος γείτονας η Τουρκία, τονίζοντας, ότι οι ενέργειές της είναι “πειρατικές” και έτσι διάλογο με “πειρατές” δεν πρέπει να κάνει κανείς, αφού δεν δέχεται η Τουρκία, ότι τα νησιά μας έχουν πλήρη επήρεια ΑΟΖ, όπως άλλωστε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας!

Τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να στέλνει γεωτρύπανα να κάνουν έρευνα και εξόρυξη πάνω σε ελληνική ΑΟΖ, όπως δεν έχει το δικαίωμα να στέλνει εργαλειοποιημένους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα!

Δεν μπορεί η Τουρκία να υπογράφει παράνομες συμφωνίες με τρίτες χώρες καταπατώντας την Ελληνική ΑΟΖ, συμφωνίες που όλες οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής καταγγέλλουν ως παράνομες! Επίσης είχε τοποθετηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, πως μια ελληνική πρωτοβουλία με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. θα σημάνει ότι η ελληνική πλευρά συνθηκολογεί με την τουρκική!

Σε αυτές τις δυο συνεντεύξεις, πέραν της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της ΝΔ που παράγει δυο τελείως αντίθετες πολιτικές, παρατηρούμε και μια μεγάλη κόντρα μεταξύ δυο δημοσιογραφικών Ομίλων, του Γιάννη Αλαφούζου και του Βαγγέλη Μαρινάκη! Μια “μάχη χαρακωμάτων”, που πολύ γλαφυρά απεικόνισε η “Εφημερίδα των Συντακτών” αποκαλύπτοντας τη βουλιμία για την πρωτοκαθεδρία της υποστήριξης της “γαλάζιας πολυκατοικίας”!

«Η κατά τ’ άλλα παραταξιακή εφημερίδα που αρχικώς λανσαριζόταν ως η αποτύπωση στον χώρο των ΜΜΕ του κυβερνητικού προφίλ, το οποίο επιθυμούσε να καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός, έγινε το όχημα για την προσπάθεια δημιουργίας εσωστρέφειας στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος”, γράφει θεωρώντας πως οι “στοχεύσεις τέτοιων ενεργειών”του Αλέξη Παπαχελά (αλλά και του κ. Σαμαρά) “καθίστανται απολύτως σαφείς” με τον διευθυντή της εφημερίδας να έχει βαλθεί “να επιβεβαιώσει τους μύθους που τον συνόδευαν όλα αυτά τα χρόνια”…

…Η ηγεσία της κυβέρνησης αρνήθηκε να δώσει στον Αλέξη Παπαχελά την δυνατότητα να επικαλείται επίσημα ή ανεπίσημα τους διαύλους επικοινωνίας του με την κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα δημοσιογραφικά του ενδιαφέροντα, είτε στο πολιτικό, είτε στο επιχειρηματικό, είτε στο διεθνές ρεπορτάζ…»!

Τελικά τα “όπλα” του Μαξίμου είχαν “άσφαιρα”…

Έτσι το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε τα βγάλει από το “οπλοστάσιό του” αμέσως μετά τα βαριά του “όπλα” κατά του Αντώνη Σαμαρά, σε μια προσπάθεια να κερδίσει το δεύτερο γύρο των εντυπώσεων, προκειμένου να πείσει το ακροατήριο των ψηφοφόρων της ΝΔ , πως δεν συμβαίνει κάτι σοβαρό στο κυβερνών κόμμα!

Πρώτος από όλους ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος “έτρεξε ασθμαίνοντας” να υπερασπιστεί τον Πρωθυπουργό για αυτονόητα ζητήματα που έθιξε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (κι ας άργησε χαρακτηριστικά), καταγγέλλοντάς τον ως εκβιαστή! Λέγοντας ο Υπουργός Επικρατείς Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά FM”, μεταξύ άλλων:

«O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “δεν εκβιάζεται, δεν φοβάται, προχωράει με την κρίση του και την άποψή του”»!

Ακολούθησε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θέλησε να θυμίσει στον Νεοδημοκράτη ψηφοφόρο, ότι:

«…κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του (σ.σ. του Αντώνη Σαμαρά) οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν, άρα είχαν τον ίδιο στόχο με τον δικό μας (σ.σ. της κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη)!

Τον πρώτο κυβερνητικό κύκλο αντιδράσεων έκλεισε ο επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης σε άρθρο του που φιλοξένησαν “Τα Νέα”, αποδεικνύοντας πως ο Πρωθυπουργός είναι εκφραστής του κατευνασμού και της ηττοπαθούς πολιτικής έναντι της Τουρκίας, λέγοντας και δικαιώνοντας τον Αντώνη Σαμαρά για την σκληρή πολιτική που ασκεί κατά του Μαξίμου:

«Αν οι Τούρκοι συνομιλητές αρχίσουν να μιλάνε πολύ για γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποίηση ενώ εμείς αρνούμαστε να συζητήσουμε καν για χωρικά ύδατα οχυρωμένοι πίσω από το νομικό δικαίωμα για επέκταση μέχρι 12 μίλια τότε οι διερευνητικές δεν θα έχουν πολύ μέλλον»!

Ο “πόλεμος” ιδεών καλά κρατεί στη ΝΔ…

Αλλά το καζάνι της οργής του ελληνικού λαού βράζει, από την εποχή που ο Πρωθυπουργός διόρισε στις 31 Ιουλίου 2019 την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου ως Πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, προκειμένου να επιμεληθεί την Επέτειο Τιμής προς τους Έλληνες αγωνιστές των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821! Μια επιλογή εξόχως άστοχη, από τη στιγμή που η κ. Αγγελοπούλου και το επιτελείο της, κάνουν αυτό που θα ήταν το μόνο που αυτοί οι Έλληνες Επαναστάτες θα ζητούσαν σήμερα!

Να μην ντροπιάζονται οι ίδιοι και ο ανιδιοτελής Αγώνας τους για την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους από τον Οθωμανικό ζυγό!

Αλλά από ότι φαίνεται η σημερινή κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, δεν φαίνεται να νοιάζονται ιδιαίτερα για την Τιμή που πρέπει να αποδίδεται σε Έλληνες Ήρωες!

Αφού προ ημερών η κυβέρνηση ξέχασε να τιμήσει την 31η Ιανουαρίου 1996, ημέρα που θυσιάστηκαν τρία Ελληνόπουλα του Πολεμικού μας Ναυτικού (του υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού), υπερασπιζόμενοι τις βραχονησίδες Ίμια του Αιγαίου μας, από την ένοπλη αμφισβήτηση της Ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας, μήπως και παρεξηγηθούν οι Τούρκοι και δεν διεξαχθεί η δεύτερη συνάντηση διερευνητικών επαφών από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες Ελλάδος – Τουρκίας!

Αυτή η ντροπιαστική αμέλεια της κυβερνήσεως πυροδότησε νέο γύρο αντιπαράθεσης στη ΝΔ! Πιο συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης άφησε στο twitter σαφείς αιχμές κατά του Πρωθυπουργού:

«Το βράδυ των Ιμίων ήταν από τις στιγμές της Ιστορίας που κάποιοι ήταν ανεκτικοί σε μια μικρότερη Πατρίδα. Με τη θυσία τους, Βλαχάκος, Καραθανάσης, Γιαλοψός ύψωσαν εθνικό ανάστημα. Έθεσαν το όριο. Αντέξαμε και σήμερα βήμα-βήμα μεγαλώνουμε την Ελλάδα. Τους το χρωστάμε. Αθάνατοι»!

Να σημειώσουμε, ότι όπως λέγεται ο κ. Κυρανάκης ανήκει στον “πολιτικό στρατό” του Αντώνη Σαμαρά, όπως και πολλοί ακόμη από τους σημερινούς Βουλευτές της ΝΔ!

[email protected]

www.egerssi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ