Γιώργος Κύρτσος: Lockdown ή ακορντεόν -Ένα σκληρό δίλημμα που διαρκεί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν τα μέτρα ακορντεόν αποτύχουν, θα οδηγήσουν σε ένα καθυστερημένο αυστηρό lockdown εκτοξεύοντας το κόστος για την οικονομία

Τα μέτρα ακορντεόν θα αποδειχθούν χαμηλότερου κόστους μόνο εάν αποδώσουν και επιτρέψουν κατά κάποιον τρόπο τη λειτουργία της οικονομίας. Εάν αποτύχουν – και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι προς τα εκεί πηγαίνουμε – θα οδηγήσουν σε ένα καθυστερημένο αυστηρό lockdown εκτοξεύοντας το κόστος για την οικονομία.

Από τον Νοέμβριο υποστηρίζω την ανάγκη επιβολής ενός γενικού και αυστηρού lockdown για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και να οργανώσουμε στη συνέχεια ένα προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η πρότασή μου δεν επηρεάζει τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο εφόσον στην ΕΕ όλοι λειτουργούν στη βάση των λεγόμενων μέτρων ακορντεόν.

Τα περιοριστικά μέτρα άλλοτε ενισχύονται και άλλοτε χαλαρώνουν στα πλαίσια διαχείρισης της πανδημίας και σε αναμονή της λύσης του προβλήματος με τον μαζικό εμβολιασμό.

Οικονομικοί υπολογισμοί

Ο οικονομικός υπολογισμός στον οποίο βασίζεται η πολιτική των μέτρων ακορντεόν είναι απλός.

Το γενικό lockdown έχει τεράστιο κόστος ενώ τα μέτρα ακορντεόν περιορίζουν το κόστος και το κατανέμουν σε βάθος χρόνου μέχρις ότου αποδώσει ο εμβολιασμός.

Το επιχείρημα είναι λογικό αλλά μπορεί να στηρίζεται σε υποθέσεις εργασίας που δεν ισχύουν.

Πρώτον, τα μέτρα ακορντεόν θα αποδειχθούν χαμηλότερου κόστους μόνο εάν αποδώσουν και επιτρέψουν κατά κάποιον τρόπο τη λειτουργία της οικονομίας. Εάν αποτύχουν – και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι προς τα εκεί πηγαίνουμε – θα οδηγήσουν σε ένα καθυστερημένο αυστηρό lockdown εκτοξεύοντας το κόστος για την οικονομία.

Τα μέτρα ακορντεόν και ένα καθυστερημένο γενικό lockdown έχουν πολλαπλάσιο κόστος από το άμεσο lockdown που προτείνω και ένα προσεκτικό και σταδιακό οικονομικό και κοινωνικό άνοιγμα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Δεύτερον, όσο περισσότερο διαρκεί η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μέσω εμβολιασμού του πληθυσμού τόσο περισσότερο κοστίζουν τα μέτρα ακορντεόν, μεγαλώνοντας τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.

Όταν ξεκίνησε η κυβέρνηση να εφαρμόζει τα μέτρα ακορντεόν η άποψη που επικρατούσε στην ΕΕ ήταν ότι ο εμβολιασμός θα επέτρεπε την επιστροφή σε κάποιου είδους κανονικότητα από την άνοιξη του 2021. Τώρα η επίσημη θέση είναι ότι η μεγάλη βελτίωση θα παρατηρηθεί το καλοκαίρι ενώ πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι αποκλείεται να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά η οικονομία πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Η καθυστέρηση των εμβολιασμών, τα τεχνικά προβλήματα στην όλη διαδικασία και οι μεταλλάξεις του ιού μεταθέτουν συνεχώς την επιστροφή στην κανονικότητα αλλάζοντας τους σχετικούς υπολογισμούς.

Όλα πιο δύσκολα

Με το πέρασμα του χρόνου γίνονται όλα πιο δύσκολα.

Η κυβέρνηση διστάζει να αποφασίσει υπέρ ενός γενικού lockdown παρά τις σχετικές εισηγήσεις αρκετών ειδικών γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και τις λαϊκές αντιδράσεις. Ο κόσμος είναι κουρασμένος μετά από ένα χρόνο πανδημίας και το γενικό lockdown μπορεί να ερμηνευτεί σαν αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.

Από την άλλη όσο βρισκόμαστε σε μια γκρίζα περιοχή μεταξύ μέτρων ακορντεόν και γενικού lockdown τόσο χειροτερεύει η κατάσταση της οικονομίας και μειώνονται οι οικονομικές αντοχές του Δημοσίου, με το έλλειμμα και ιδιαίτερα το χρέος να τραβάνε την ανηφόρα.

Ουσιαστικά αντιμετωπίζουμε το ίδιο σκληρό δίλημμα συνέχιση των μέτρων ακορντεόν ή επιβολή γενικού και αυστηρού lockdown ύστερα από ένα τρίμηνο δοκιμών και ισορροπιών που δεν έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Το δίλημμα είναι το ίδιο μόνο που οι συνθήκες έχουν αλλάξει προς το χειρότερο.

Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ieidiseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ