Γιατί στον Όμηρο δεν υπάρχουν ασθενείς – Η πίστη του Έλληνα Ποιητή στην Προληπτική ιατρική και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


του Χρυσόστομου Τσιρίδη.

Άκρως “ανθρώπινη” στιγμή της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ (ΕΙΚΟΝΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ). Η Ευρύκλεια προσπαθεί να ανεβάσει την ψυχολογία της Πηνελόπης.

.
Ο ΟΜΗΡΟΣ είναι θαυμαστής της Ιατρικής Επιστήμης.
Η ΙΑΤΡΙΚΗ είναι στην κορυφή της Πυραμίδας των “επαγγελμάτων” και της Κοινωνικής Καταξίωσης. (ἰητρὸς γὰρ ἀνὴρ πολλῶν ἀντάξιος ἄλλων).

CA667925 312B 46FA 9138 40CDBDC9E54A

Μάλιστα οι γνώσεις ανατομίας του ανθρώπινου σώματος, όπως δείχνουν οι περιγραφές τραυματισμών, είναι τόσο ακριβείς, ώστε ειπώθηκε ότι ο Όμηρος ήταν πιθανότατα Γιατρός, με ειδικότητα…. ορθοπεδικού. (Περισσότερα στο chrisblog.gr).
.
Την ίδια στιγμή όμως ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ αναφορές σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ παθολογικές ασθένειες και σε ασθενείς, με ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ.
.
Πράγματι, εκτός από τον “λοιμό” στο Α της ΙΛΙΑΔΑΣ, οι ελάχιστες άλλες αναφορές του Ομήρου σε “αρρώστιες” (νούσος= νόσος) είναι ΕΜΜΕΣΕΣ, σχετικές κυρίως με θέματα Ψυχολογίας- Ψυχικής Υγείας, όπως λύπη, θλίψη, κατάθλιψη, μελαγχολία (Λαέρτης, Πηνελόπη, Αντίκλεια…). (ΕΙΚΟΝΑ).
.
Κατά μία εκδοχή ΚΑΙ ο Όμηρος πέθανε από…. “στενοχώρια”, όταν δεν μπόρεσε να λύσει το γνωστό αίνιγμα (με τις…ψείρες) που του είπαν απλοϊκοί ψαράδες.
.
Ανάλογο βέβαια και το…Ομηρικό ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ:
.
ΔΗΛΑΔΗ: Ηρεμιστικά- θεραπευτικά (εσθλά φάρμακα= νηπενθή, άχολα) συναισθηματικής απάθειας και αλυπίας, τα περισσότερα, αλλά και επικίνδυνα παραισθησιογόνα (“λυγρά”/ “θυμοφθόρα”). (σύντομο βίντεο στο youtube: “τί σκότωσε τους μνηστήρες”).
.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Ο ΙΔΙΟΦΥΗΣ Έλληνας Ποιητής και γνωρίζει και έχει βιώσει την “νο(ύ)σο”= “ασθένεια”. Την χαρακτηρίζει μάλιστα μισητή “νόσος στυγερή”
Μιλάει για… ιητρούς “κακών”=ασθενειών, για “δολιχὴ νοῦσο”= μακροχρόνια ή και ανίατη νόσο.
.
Λέγεται ότι και ο ίδιος ο Όμηρος “ΗΣΘΕΝΗΣΕΝ (σ)τους οφθαλμούς” και χρειάστηκε να ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΙ για μακρό χρονικό διάστημα (δολιχή νόσος)
.
Πιστεύει όμως και υπάρχουν στοιχεία στα έργα του που το δείχνουν, ότι “οι ασθένειες μπορούν να ΠΡΟΛΗΦΘΟΥΝ”(!!!). Μία άκρως ΡΕΑΛΙΣΙΚΗ, ιδιαίτερα ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ αντίληψη για την εποχή του. Μοιάζει απίστευτο να μιλάει ο ΟΜΗΡΟΣ (ο…αληθινός), ΕΣΤΩ και έμμεσα,πέραν της ΠΡΟΛΗΨΗΣ, για την Αξία και της…ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ Περίθαλψης 3.000 χρόνια ΠΡΙΝ από σήμερα.
.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ