Ο Ερντογαν υπόγραψε το τουρκικό προεδρικό διάταγμα για την κατεχόμενη Συρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε απόφαση να ανοίξει ιατρικό κολέγιο και ένα ινστιτούτο για τις επιστήμες υγείας στην πόλη Αλ Ράι στα περίχωρα του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων, κανοντας ετσι ένα άλλο βήμα που αποκαλύπτει την επιμονή των τουρκικών επεκτατικών φιλοδοξιών στα εδάφη της Συρίας,

Αυτό το μέτρο δεν είναι το πρώτο του είδους του, καθώς οι τουρκικές σημαίες και η τουρκική γλώσσα, το τουρκικό νόμισμα, οι εικόνες του Ερντογάν και τα οθωμανικά σύμβολα γεμίζουν τον δημόσιο χώρο στις περιοχές που βρίσκονται υπό τουρκικό έλεγχο στη βόρεια Συρία, από το «οθωμανικό εθνικό πάρκο» στο Αζάζ έως τον κυκλικό κόμβο «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» στο Αφρίν, η Άγκυρα διείσδυσε στην επικράτεια της Συρίας και εξάλειψε όλα τα χαρακτηριστικά της παρουσίας της Συρίας και ιδίως των Κούρδων, σε μια ξέφρενη προσπάθεια να επιβάλει τετελεσμένο γεγονός για να προσαρτήσει την περιοχή στην Τουρκία και να κατακλύσει αυτά τα συριακά εδάφη.

Δημοσίευση στην ‘Εφημερίδα της Κυβερνήσεως’ για άλλη χώρα…

Αλλά αυτό που είναι πιο αποτρόπαιο και καταδικαστικό από οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με νομικούς και ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες, είναι ότι γίνεται δουλειά για το άνοιγμα αυτών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε μια άλλη χώρα και η απόφαση δημοσιεύεται στην  Τουρκική Επίσημη Εφημερίδα (Resmî Gazete) σαν να είναι περιοχές της τουρκικής επικράτειας.

Λόγω της κατοχής των περιοχών της βόρειας Συρίας από τον τουρκικό στρατό, η Άγκυρα τις αντιμετωπίζει, σαν να ήταν τουρκικές πολιτείες και πόλεις σε κατάφωρη παραβίαση των διεθνών νόμων και συμβάσεων.

Επικίνδυνο προηγούμενο…

Αυτό είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο, καθώς για πρώτη φορά εκδόθηκε ένα τουρκικό προεδρικό διάταγμα σχετικά με τη βόρεια Συρία, το οποίο καθορίζει το άνοιγμα ενός ιατρικού κολεγίου και ενός ανώτερου ινστιτούτου για τις επιστήμες υγείας στην πόλη αλ Ράι, που βρίσκεται εντός της – αποκαλούμενη περιοχή «Ασπίδα του Ευφράτη» που ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό,  Σύριους μισθοφόρους και μαχητές τζιχάντ.

Σύμφωνα με το διάταγμα, το οποίο φέρει την υπογραφή του Ερντογάν, το κολέγιο και το ίδρυμα ανήκουν στο Τουρκικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Κωνσταντινούπολης.

Απόφαση αντίθετη με το διεθνές δίκαιο

Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Σουλεϊμανίγια , ο Δρ  Φαρούκ Αμπντούλ, εξέφρασε την έκπληξή του για αυτή τη «συμπεριφορά που είναι εντελώς αντίθετη με το διεθνές δίκαιο».

Προσθέτει, «σύμφωνα με τα επιστημονικά και ακαδημαϊκά πρότυπα και την ηθική, είναι μια καταδικαστική απόφαση και δεν συνάδει με τους κανόνες της επιστημονικής ακεραιότητας και τιμιότητας».

Άραβες και Κούρδοι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν εν προκειμένω ότι η Τουρκία αρχίζει σιγά σιγά να αποκαλύπτει την εγγενή πρόθεσή της να προσαρτήσει περιοχές στη χώρα της που υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού της βόρεια Συρίας.

Ίσως η απόφαση του ανοίγματος του Κολλεγίου Ιατρικής και του Ινστιτούτου Υγείας στην  πόλη Αλ Ράι της Συρίας είναι ο καλύτερος μάρτυρας, της άμεσης απειλής για την αραβική και κουρδική εθνική ασφάλεια και αποτελεί πρόδρομο των τουρκικών παρεμβάσεων σε άλλες αραβικές χώρες.

Sherzad Al-Yazidi – Sulaymaniyah

The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ