Ξεπέρασε τα όρια ο φιλοτουρκισμός τους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσανος

Κάποιο ζόρι τραβάνε οι Γερμανοί, αλλιώς δεν εξηγείται η επιθετική τους συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα. Εντάξει το γνωρίζουμε ότι είναι αδελφοποιτοί με τους Τούρκους, αλλά να στρέφονται τόσο ύπουλά απέναντι μας, ξεπερνά τα όρια ανοχής ακόμη και των πιο φιλογερμανών.

Την μια μας λένε ότι έχουμε άδικο και μαξιμαλιστικές θέσεις για το Καστελόριζο, την άλλη τους ενόχλησε που ενισχύσαμε την πολεμική μας αεροπορία και τους ένοιαξε πως θα πληρώσουμε τα αεροσκάφη! Την τρίτη και σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η γερμανική Welt, ενοχλήθηκαν με το «Philia Forum» που διοργάνωσε το ΥΠΕΞ στην Αθήνα και στο οποίο συμμετείχαν συνολικά επτά χώρες, τρεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση: Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία και τέσσερις Αραβικές: Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα στο ανακοινωθέν της πρώτης αυτής συνάντησης υπάρχουν «σαφείς αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και την αποχή από απειλές ή χρήση βίας».

Η ανακοίνωση αυτή όπως καταλαβαίνεται δεν στρέφεται εναντίον κανενός, απλά αναφέρεται στην τήρηση του δικαίου. Βέβαια υπάρχουν χώρες που δεν το σέβονται και το καταπατούν όπως είναι η Τουρκία με αυτά που κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδίως στο Αιγαίο και το Κυπριακό. Αυτό φαίνεται πόνεσε Γερμανούς και Τούρκους, στους μεν γιατί βλέπουν ότι κονταίνει το κακομαθημένο τους παιδί, στους δε γιατί μπαίνει τροχοπέδη στα σχέδια τους της «γαλάζιας πατρίδας» που καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Ας δούμε όμως τι λένε οι Γερμανοί μέσο του φιλοκυβερνητικού τύπου τους, στην ουσία ρίχνοντας βολές καταδίκης στην χώρα μας. Αναφέρει λοιπόν η Welt: «H Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες συμμαχούν κατά της Τουρκίας! Μπορεί αυτές οι χώρες να αποκάλεσαν «Φόρουμ Φιλίας» τη συνάντηση, αλλά στην πραγματικότητα πήραν αποφάσεις εναντίον μίας χώρας, της Τουρκίας. Με λίγα λόγια δημιουργείται μία συμμαχία ενάντια στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Ας δούμε και την τουρκική οπτική. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών βγάζει ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο ότι με τις ενέργειές του απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή: «Οι αβάσιμες κατηγορίες και συκοφαντίες εναντίον της χώρας μας από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στη συνέντευξη Τύπου στο τέλος του φόρουμ, που όπως ειπώθηκε δεν στόχευε καμιά χώρα, στην πραγματικότητα δείχνει ότι δεν ήταν μια πρωτοβουλία φιλίας, όπως χαρακτηρίστηκε, αλλά μια επιχείρηση να καλλιεργήσουν έχθρα κατά της Τουρκίας».

Και αν για την γείτονα μια τέτοια ανακοίνωση ήταν αναμενόμενη, μια και νομίζει ότι στρέφεται εναντίον της, για τους Γερμανούς που έγραψαν άρθρο που θα ζήλευε και το τουρκικό κρατικό πρακτορείο «Aναντολού» τι να πούμε; Εδώ έφτασαν οι δυο ανακοινώσεις τους να είναι σχεδόν πανομοιότυπες, πράγμα που δείχνει ότι μεγάλη μερίδα της Γερμανίας όχι μόνο τρέφει φιλοτουρκικά αισθήματα αλλά τα προμοτάρει κιόλας.

Παλαιότερα είχα πει ότι η ευρωπαϊκή ένωση απαλλάχθηκε από ένα αγκάθι στα πλευρά της που λειτουργούσε ως τροχοπέδη στις αποφάσεις της, σήμερα θα πω ότι απέμεινε ακόμη ένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ