14/04/2021

Παταγώδης αποτυχία της πολιτικής Μητσοτακη

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο αγγλικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αποκάλυψε πως η επόμενη συνάντηση των αντιπροσωπιών Ελλάδος και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου 2021, προκειμένου να επαναληφθούν οι διερευνητικές συζητήσεις, που ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021 και που είχαν διακοπεί για μια πενταετία, με στόχο την προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών!
Αλλά πως είναι δυνατόν να υπάρξει η ελάχιστη προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών, όταν η μια (Τουρκία) θέτει στο τραπέζι κατά την συνάντηση της Κωνσταντινουπόλεως – τουλάχιστον – θέματα “γκρίζων ζωνών”, αποστρατικοποίησης των νησιών μας και παραμονή του καθεστώτος των 6 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο Πέλαγος και η άλλη (Ελλάς), δεν απαιτεί απολύτως τίποτε επιβεβαιώνοντας τον όρο του φτωχού συγγενούς σε αυτές τις διερευνητικές συζητήσεις!
Κι όμως θα μπορούσε η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπία να θέσει ζητήματα στην Τουρκία και όχι να επιτρέπει σε εκείνη το επιθετικό κρεσέντο διεκδικήσεων! Επί παραδείγματι, δεν είναι ζητήματα για εμάς η Ίμβρος και η Τένεδος και η εξαφάνιση από εκεί της ελληνικής μειονότητας; Δεν είναι ζήτημα οι Λαγούσες νήσοι, στην έξοδο των Δαρδανελίων και οι οποίες παραχωρήθηκαν, όπως η Ίμβρος και η Τένεδος στην Τουρκία με τη Συμφωνία της Λωζάνης (1923);
Μήπως πρέπει η ελληνική διπλωματία να γίνει τόσο επιθετική όσο – τουλάχιστον – και η τουρκική;

0EF7376D CD83 458B AFFF 47E142A62A73
Ενημέρωσαν κάποιοι, τον σημερινό Πρωθυπουργό, πως στις 19 Νοεμβρίου 1999, ο αείμνηστος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, παραθέτοντας γεύμα στην Αθήνα προς τιμήν του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, που επισκεπτόταν την ελληνική Πρωτεύουσα, μεταξύ άλλων στην ομιλία του έκανε αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης και πιο συγκεκριμένα μίλησε και για τα παραπάνω αναφερόμενα νησιά λέγοντας:
«…οι διεκδικήσεις επί διαφόρων νήσων και νησίδων του Αιγαίου δεν θα έπρεπε ούτε ως σκέψεις να διατυπωθούν, αν η Τουρκία ενθυμείτο τις υποχρεώσεις της, τις προκύπτουσες από τη Συνθήκη της Λωζάνης, συμφώνως προς τα άρθρα 12 και 16 της οποίας παρητήθη παντός δικαιώματος και οποιουδήποτε τίτλου επί νήσων κειμένων πέραν των τριών μιλίων από τις ακτές της, με εξαίρεση την Ίμβρο, την Τένεδο και τη νήσο των Λαγωών…»!

Η Γερμανία επιβάλλει τις διερευνητικές επαφές Ελλάδος – Τουρκίας, όπως και τη μη επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία…

Από τη στιγμή λοιπόν που υπήρξε αυτή η τραγική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά στις διερευνητικές συζητήσεις της Κωνσταντινουπόλεως, γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιζητά συνέχιση αυτών των συζητήσεων στην Αθήνα; Όπου είναι σίγουρο ότι θα επιδειχτεί από την ελληνική πλευρά, η ίδια ηττοπαθής στάση στις παράλογες απαιτήσεις – αξιώσεις της Τουρκίας, δηλαδή η στάση του κατευνασμού, που κυριαρχεί στο μυαλό του Έλληνα Πρωθυπουργού!
Είναι δυνατόν να ευσταθεί η πληροφορία που μας έφτασε από το Μαξίμου, ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω των διερευνητικών συζητήσεων της Αθήνας επιδιώκει να εκθέσει στα μάτια των ευρωπαίων “εταίρων” μας την Τουρκία, λόγω της επιθετικής και αδιάλλακτης στάσης της, εν όψει της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου;
Δεν πήρε το μάθημά του, από το αποτέλεσμα των δυο προηγούμενων Συνόδων Κορυφής στις 1-2 Οκτωβρίου 2020 και στις 10-11 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους;
Όπου σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. αναφέρονται τα παρακάτω:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στα συμπεράσματά του της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020 σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπό το πρίσμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δυστυχώς, η Τουρκία προχώρησε σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και έχει κλιμακώσει τη ρητορική της κατά της ΕΕ, κρατών μελών της ΕΕ και ευρωπαίων ηγετών. Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, μεταξύ άλλων και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την απόσυρση του τουρκικού σκάφους Oruç Reis και ενέμεινε στη θέση του για συνεχή αποκλιμάκωση ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία επανέναρξη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Επίσης, οι ηγέτες της ΕΕ επιβεβαίωσαν εκ νέου ότι αποτελεί στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία και τόνισαν ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.
Η προσφορά ενός θετικού θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να ισχύει, εφόσον η Τουρκία επιδείξει ετοιμότητα να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο…»!
Ωστόσο, καμιά απόφαση δεν έλαβε η γερμανική ΕΕ για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που ζήτησαν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος! Παραπέμποντας το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Μαρτίου και το βέβαιο είναι πως η Γερμανία θα κερδίσει νέο χρόνο παραπέμποντας εκ νέου τις οικονομικές κυρώσεις κατά τις Τουρκίας στις καλένδες!
Αφού από το παραπάνω αναφερόμενο κείμενο που αποτελεί το συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της ΕΕ, το ζητούμενο για τη Γερμανία ήταν και είναι η συνέχιση των διερευνητικών συζητήσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας. Από τη στιγμή που αυτές συνεχίζονται, ισχυροποιείται η απόφαση της Γερμανίας, ώστε ποτέ να μην επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία. Αφού επιπρόσθετος στόχος της Γερμανίας είναι “να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας”!
Έτσι δυστυχώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να “άγεται και φέρεται” από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, της εξόχως φιλότουρκης Ανατολικογερμανίδας!

Αυτή είναι εθνική – στρατηγική πολιτική…

Όμως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σίγουρο, πως έστω και άθελά του (θέλει να πιστεύει ο ελληνικός λαός) ενεργεί κατά του εθνικού συμφέροντος. Εθνικό συμφέρον που περικλείεται στις πολιτικές θέσεις του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κι ο οποίος ισχυρίζεται πως:
• Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος! Και η Τουρκία είναι “πειρατής”!
• Αν προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο και αυτό θα είναι συνθηκολόγηση με την Τουρκία!
• Η “Συμφωνία των Πρεσπών” δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, ούτε είδε κάποιο καλό η Ελλάδα. Απεναντίας προξένησε μια απέραντη ζημιά, δίνοντας η Ελλάδα όνομα, ταυτότητα, γλώσσα στα Σκόπια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ