Κύριε Ακάρ: Kazdığı kuyudaki adam düşüyor

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσανος

Σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Αμύνης Ακάρ, αναφερόμενος στο περιστατικό που φέρεται να έγινε με το πλοίο Τσεσμέ, δήλωσε τα εξής:

«Δυστυχώς συνέβη μία από τις παρενοχλήσεις που συχνά κάνουν οι Έλληνες γείτονες μας. Για αυτό εμείς μόνοι μας έχουμε τους κανόνες. Στα πλαίσια των κανόνων δόθηκε η απαραίτητη απάντηση. Οι εργασίες που κάνουμε εμείς εκεί, είναι απόλυτα υδρογραφικές, επιστημονικές και τεχνικές εργασίες. Είναι εργασίες που παλιότερα έκαναν και οι Έλληνες γείτονες μας. Μάλιστα όταν σε μια εργασία στην περιοχή μας και σχετικά με εμάς, κάνοντας μια τεχνική και επιστημονική εργασία, βλέπουμε πως συμβαίνει αυτή η παρενόχληση, είναι κάτι που δεν είναι σωστό και δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς όπως πάντα υποστηρίζουμε τον διάλογο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, αλλά δυστυχώς ενίοτε συμβαίνουν τέτοιες κινήσεις. Στο θέμα αυτό η στάση μας, η απόφαση μας και αυτά που θα πράξουμε είναι σαφή. Κανείς να μην αμφιβάλει και να μην ανησυχεί για αυτό».

Εδώ οι γείτονες εκτός του ότι είναι και οι ίδιοι παλαβοί κατά δήλωση του πρόεδρου τους «οι τρελοί τούρκοι», θέλουν να βγάλουν και εμάς τρελούς ή ότι δεν καταλαβαίνουμε τι επιχειρούν να κάνουν με το σαπιοκάραβο που έχουν στείλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, για να κάνει δήθεν ωκεανογραφικές έρευνες. «Οι εργασίες που κάνουμε εμείς εκεί, είναι απόλυτα υδρογραφικές, επιστημονικές και τεχνικές εργασίες», είναι κοινό μυστικό που αναφέρεται σε πληθώρα δημοσιευμάτων ότι το συγκεκριμένο σκάφος του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας έχει μηχανήματα που ανιχνεύουν το ανάγλυφο του βυθού και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν είναι ότι εστιάζει εκεί ακριβώς, για να μπορέσει να ξετρυπώσει τα θαλάμια των Ελληνικών υποβρυχίων, που τους έχουν ξεφτιλίσει επανειλημμένος.
Η μια περίπτωση είναι αυτή, η δεύτερη είναι ότι αν και κινείται σε διεθνή ύδατα, (εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας όμως) είναι να αμφισβητήσει έμπρακτα το δικαίωμα της Ελλάδος για επέκταση στα 12 ν.μ (κινείται στα όρια των νήσων Λήμνου και Σκύρου!). Το τρίτο που επιχειρούν είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου.

Ας το συνειδητοποιήσουμε καλά και ειδικά όσοι φροντίζουν να δίνουν επιχειρήματα στους απέναντι, τίποτε δεν είναι τυχαίο από την τουρκική πλευρά, όλα γίνονται βάση του σχεδίου που έχει αποφασιστεί από το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της γείτονάς χώρας και το ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια όλοι οι πολιτικοί τους και λέγεται της mavi vatan (γαλάζια πατρίδα) και αν τα δικά μας αντανακλαστικά δεν είναι ισχυρά, τότε καληνύχτα, θα περάσουν οι γείτονες ότι θέλουν και το δικό μας δοβλέτι θα είναι ευχαριστημένο με την λογική που λέει: «σφάξε με αγά μου να αγιάσω».

Όσο για τον υπουργό Αμύνης της γείτονας κ Ακάρ, που μας λέει «σε μια εργασία στην περιοχή μας» η «Εμείς όπως πάντα υποστηρίζουμε τον διάλογο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου», να του θυμίσουμε ότι βρίσκεται με τουρκικό σκάφος του πολεμικού τους ναυτικού εντός της περιοχής ερευνάς και διάσωσης της Ελλάδος, εντός της υφαλοκρηπίδας της, χωρίς άδεια από τον αντίστοιχο σταθμό Της χωρας μας για την NAVTEX. Επίσης τονίζει κάνοντας το άσπρο μαύρο και σε αυτιά κυρίως του εξωτερικού ότι: «Δυστυχώς συνέβη μία από τις παρενοχλήσεις που συχνά κάνουν οι Έλληνες γείτονες μας». Αν έγινε τέτοιο γεγονός πρέπει να δώσουμε εύσημα στην πολεμική μας αεροπορία και να πούμε χαλάλι τα χρήματα που δίνονται για την εθνική μας άμυνα. Αν όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη, κάποια στιγμή οι γείτονες πρέπει να πάρουν μια ισχυρή απάντηση για να κάτσουν στα αυγά τους, όσο τους αφήνουμε λάσκα, τόσο θα προκαλούν και τόσο ποιο κοντά θα έρχεται ένα ατύχημα εσκεμμένο ή μη, που θα στοιχίσει ανυπολόγιστα και στις δυο χώρες.
Για να μην φτάσουμε λοιπόν σε τέτοιες καταστάσεις ας θυμίσω στον κ. Ακάρ που πιστεύω ότι είναι γνώστης της λαϊκής σοφίας του λαού του, ένα δικό τους απόφθεγμα: «Kazdığı kuyudaki adam düşüyor» «O άνθρωπος στο πηγάδι που σκάβει πέφτει ο ίδιος μέσα», αυτό προς σκέψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ