Μας πουλάει πάλι ο Μπάιντεν!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, ήταν ο αγωγός East Med. Ένα σχέδιο γεωπολιτικής σημασίας που αναβάθμιζε τον ρόλο Ελλάδας και Κύπρου, προκαλώντας την ίδια στιγμή συντριπτικό χτύπημα στα τούρκικα συμφέροντα.

Ο αγωγός αυτός που διέγραψε την Τουρκία από τον ενεργειακό χάρτη, σχεδιάστηκε με βάση τα γεωπολιτικά κριτήρια και όχι φυσικά τα οικονομικά. Άπαντες γνώριζαν ότι ο συγκεκριμένος αγωγός δεν ήταν οικονομικά η «πλέον συμφέρουσα λύση» από έναν υποτιθέμενο αγωγό Ισραήλ – Τουρκίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ όμως, έθεσε την κατασκευή του East Med ως ύψιστη προτεραιότητα γεωπολιτικής σημασίας. Και φυσικά η Τουρκία έκανε τα πάντα για να τον ακυρώσει.

1EB62FD0 35D6 42B4 9BAE EB259C434D23

Από εχθές δυστυχώς, μετά και την συνέντευξη τύπου του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, η κατασκευή του East Med τίθεται εν αμφιβόλω, από τον ίδιο άνθρωπο μάλιστα ο οποίος επιβεβαίωνε την στήριξη της κυβέρνησης Τραμπ στον East Med, ακριβώς για «πολιτικούς και διπλωματικούς λόγους».

36456A21 BEB6 464D 8DD9 09B94D6AC429

Η επιβεβαίωση από τον ίδιο τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών για την σκοπιμότητα κατασκευής του east Med και την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης

Ενώ λοιπόν έναν χρόνο πριν ο πρέσβης των ΗΠΑ έλεγε τα ανωτέρω, χθες στην συνέντευξη τύπου είπε ακριβώς τα αντίθετα. Η απάντηση που έδωσε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ ερωτηθείς για τα διάφορα σενάρια δημιουργίας αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα για τον East Med «πάγωσε» την Ελλάδα: «Ολες οι ερωτήσεις σχετικά με τους αγωγούς θα πρέπει να τεθούν στην αγορά, που είναι και η μόνη που μπορεί να απαντήσει»!

AAD7C25E F7AA 42C4 AEEA 153765527D94

Δηλαδή, από την γεωπολιτική σημασία του αγωγού, περάσαμε στην αξιολόγηση του με οικονομικά κριτήρια! Και η ψυχρολουσία ολοκληρώθηκε με τον πρέσβη να συμπληρώνει λέγοντας ότι δεν γνωρίζει καν εάν κάποιος από αυτούς τους αγωγούς πρόκειται να ολοκληρωθει (!!), ανακοινώνοντας ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν αλλάξει, στρέφονται στην λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, γεγονός με το οποίο συμφωνεί και συντάσσεται και ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης!

Εδώ λοιπόν θα είχε τεράστια σημασία να ερωτηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εάν επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του αμερικανού πρέσβη, εάν η κυβέρνηση του προτίθεται να απεμπολήσει την κατασκευή ενός αγωγού υψίστης εθνικής σημασίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την πράσινη ανάπτυξη και τις αγορές.

Τα πρώτα δείγματα πάντως της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι εξαιρετικά ανησυχητικά για την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ