Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει σκοπό να αξιοποιήσει τα ελληνικά κοιτάσματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Νίκο μου, ουδέποτε τέθηκε θέμα ακύρωσης του αγωγού EastMed που σε εξόργισε. Εγώ απλά συζητώ με τους Αιγύπτιους έναν συμπληρωματικό αγωγό, από τον οποίο η Ελλάδα θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Αίγυπτο”.

Έστω χαριτολογώντας, αυτό φέρεται σύμφωνα με τα ρεπορτάζ να ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για την “παρεξήγηση” που δημιουργήθηκε αναφορικά με τον αγωγό EastMed. Μόνο που ενώ ο πρωθυπουργός πήγε να κλείσει -και ορθώς- ένα σοβαρό ελληνικό μέτωπο εν όψει της Πενταμερούς, ανοίγει άλλο ένα, ενδεχομένως πολύ σοβαρότερο, στο εσωτερικό της χώρας.

Εάν υποτεθεί ότι ο τρόπος “μπαλώματος” του ρήγματος με την Κύπρο για τον EastMed συζητήθηκε με τους διπλωματικούς του συμβούλους, μάλλον θα πρέπει να τους απολύσει όλους αύριο το πρωί. Κατά προτίμηση σήμερα το βράδυ. Για διακεκριμένη ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. Δεν φτάνει που τον έμπλεξαν στο πρόβλημα, του υπέδειξαν και τον πιο λάθος τρόπο απεμπλοκής από αυτό. Εκτός κι αν συμφωνεί, κάτι το οποίο πρέπει να μας το πει.

Τι ακριβώς εννοείς καλέ μας Κυριάκο ότι θα κάτσεις να περιμένεις να φτιαχτεί αγωγός στην Αίγυπτο για να σου μεταφέρει στη Κρήτη φυσικό αέριο; Υποτίθεται, σε όλο αυτό το διάστημα θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι έρευνες των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων κολοσσών νοτίως της Κρήτης, ώστε κάποια στιγμή να αξιοποιηθούν ελληνικά κοιτάσματα!

Εκτός αν το Μέγαρο Μαξίμου συνειδητά επιλέγει την οδό… Γιώργου Παπανδρέου. Που λίγο πριν μας οδηγήσει στο Καστελλόριζο, τη χρεοκοπία και τα Μνημόνια, είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό της Νορβηγίας και σημερινό γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, ο οποίος προσπάθησε να του μιλήσει για τα κοιτάσματα που είχε εντοπίσει η νορβηγική PGS νοτίως της Κρήτης. Κι ο μέγας Γιώργος έκανε πως δεν καταλάβαινε.

Δηλαδή, για να έχουμε καλό ερώτημα, είναι σαν να ανακοίνωνε συμφωνία προμήθειας… ντομάτας από την Αίγυπτο, λες και η Κρήτη δεν διαθέτει κορυφαίες. Λοιπόν, για να τελειώνει αυτό το “αστείο” κι επειδή μετά τις προκηρύξεις οικοπέδων περνούν ατελείωτοι μήνες και προκοπή δε βλέπουμε με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας δουλεύει ψιλό γαζί όταν διακηρύσσει τα περί “φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου”.

Ή εναλλακτικά, αφορά όλους τους υπόλοιπους εκτός από την πατρίδα του. Διότι έχει μάθει να συμπεριφέρεται ως πελάτης και όχι ως προμηθευτής. Κι έχει μάθει όχι διότι δεν επιθυμεί να περάσει στην άλλη πλευρά της εξίσωσης, αλλά διότι είτε φοβάται, είτε εξυπηρετεί τις γεωστρατηγικές προτεραιότητες άλλων. Τόσο απλά.

Εσείς εκεί οι γιάπηδες του Μαξίμου, κανείς δεν σκέφτηκε να παραγγείλει η χώρα μια ΕΚΘΕΣΗ-ΜΕΛΕΤΗ σε μια από τις κορυφαίες εταιρίες συμβούλων του κόσμου, να ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙ το δυνητικό οικονομικό όφελος για την Ελλάδα από την οικονομική αξιοποίηση της ΑΟΖ; Να ξέρουμε για τι πράγμα συζητάμε. Διότι εξ όσων φαίνεται, δεν έχει όρεξη η κυβέρνηση να προχωρήσει, ίσως διότι της προκαλεί τρόμο η Τουρκία. Έχετε την καλοσύνη να το εξηγήσετε αυτό στον κόσμο με ειλικρίνεια επιτέλους;

ΑΟΖ σημαίνει αλιεία, σημαίνει φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αργότερα υδρίτες, σημαίνει σπάνιες γαίες που η ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία δίνει απίστευτες δυνατότητες αξιοποίησης και δραματικής αναβάθμισης της γεωπολιτικής αξίας της χώρας, αλλά και του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της… Η Τουρκία αυτά έχει πάρει χαμπάρι και πιέζει, ενώ η ηγεσία της χώρας “κοιμάται”(;) αυτοκαταστροφικά.

Ίσως δεν ενδιαφέρονται. Ίσως το όλο θέμα ξεπερνά το πολιτικό τους μπόι, επειδή είναι πιο τρομαγμένοι και από τα ψάρια της ΑΟΖ που αρνούνται να αποτιμήσουν οικονομικά και να κάνουν τα πάντα για να την αξιοποιήσουν. Εδώ δεν έχουν τολμήσει ούτε καν να την ορίσουν και να στείλουν συντεταγμένες στον ΟΗΕ!

Αυτή η τρομάρα είναι που οδηγεί μια χώρα να ψάχνει διαρκώς προστάτες και να μην αυτονομείται στοιχειωδώς. Κι αν ο προστάτης “κελαηδάει” ανεμογεννήτριες, σκύβεις το κεφάλι, κι ας μην βγαίνει ο λογαριασμός στο κράτος που σου το προτείνει ως μαγική λύση. Θέλει φωτοβολταϊκά; Πάλι μια χαρά σου κάνει, αρκεί να μην σε φέρνει αντιμέτωπο με την βουλιμική Τουρκία.

Ας αφήσουμε το πολύ μπλα-μπλα και ας καταλήξουμε στο συμπέρασμα: Είτε κάποιοι σύμβουλοι στο Μαξίμου είναι ανεπαρκείς και θα πρέπει να απομακρυνθούν, είτε όλα τα κάνουν σκοπίμως και δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση να προχωρήσουν με την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Όπως κάποτε το πολιτικό σύστημα επέμενε ότι δεν υπήρχε τίποτα και λοιδορούσε όσους φώναζαν. Αιδώς… Αθηναίοι κυβερνήτες. Αποδείξτε μας ότι λανθάνουμε και θα σας ζητήσουμε ταπεινά συγγνώμη.

defence-point.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ