Γιατί οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Χασάπη Πέτρου

Οι εκλογές μπορεί πράγματι να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Οι συνθήκες (πανδημία, οικονομία, εθνικά θέματα, σκάνδαλα και καθημερινότητα) οδηγούν σε μια ρευστή κατάσταση με ραγδαίες εξελίξεις και σημαντική φθορά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αποτυπώνεται στις κρυφές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο. Οι εκλογές λοιπόν θα γίνουν, ακόμα και ανεξάρτητα από τη βούληση του κ. Μητσοτάκη. Στην ουσία θα του επιβληθούν από τις πολιτικές οικογένειες της ΝΔ.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ένα πράγμα. Η ΝΔ δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου, όπου το κόμμα ήταν ιδιοκτησία του ηγέτη του. Δεν είναι ούτε ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, όπου χωρίς τον Τσίπρα αρχηγό του το κόμμα θα γυρίσει στο 3%. Η ΝΔ ήταν κάποτε ιδιοκτησία του ιδρυτή της, αλλά μετά τον ιδρυτή της, οι επόμενοι αρχηγοί της ήταν απλά τα πολιτικά «άλογα» στα οποία επένδυαν οι πολιτικές οικογένειες και τα πολιτικά τζάκια της ΝΔ, προκειμένου να διατηρούν τα κεκτημένα τους, είτε στην κυβέρνηση είτε περνώντας στην αντιπολίτευση συγκρατώντας έτσι τη φθορά.

Όποιος αρχηγός της ΝΔ δεν μπορεί να εξυπηρετεί πλέον τα κεκτημένα των πολιτικών οικογενειών τον παύουν με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως «παραίτησαν» το βράδυ του δημοψηφίσματος τον κ. Σαμαρά. Πως παραιτήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης μετά την ήττα του από τον Α. Παπανδρέου. Πως παραιτήθηκαν τόσοι άλλοι πρώην αρχηγοί της, μόλις άρχισαν να θέτουν σε κίνδυνο τα κεκτημένα. Ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει αυτό και φαίνεται να προσπαθεί να μετατρέψει τη ΝΔ σε προσωποπαγές Μητσοτακικό κόμμα. Όμως και οι άλλες οικογένειες το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό και έχουν λάβει τα μέτρα τους.

Με λίγα λόγια, οι πολιτικές οικογένειες της ΝΔ, σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουν τη ΝΔ να καταλήξει ΚΙΝΑΛ, όπως έγινε υπό την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου ένα κραταιό ΠΑΣΟΚ. Θα προτιμήσουν να συγκρατήσουν τη φθορά περνώντας στην αντιπολίτευση ή σε μια συγκυβέρνηση, όπως το έκαναν πολλές φορές στο παρελθόν. Εξάλλου, οι ανωτέρω συνθήκες αλλά και η απλή αναλογική δίνουν την τέλεια κάλυψη για συγκυβέρνηση και συγκράτηση της φθοράς και των κεκτημένων. Επομένως, εάν και εφόσον παρατηρηθεί, στις κυλιόμενες κρυφές δημοσκοπήσεις σημαντική φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα γίνουν αμέσως και απροειδοποίητα εκλογές με οποιοδήποτε πρόσχημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ