20/04/2021

Οι “κίτρινες κάρτες” και αναφορές συμπτωμάτων μετά τον εμβολιασμό με Pfizer/BioNTech & AstraZeneca…στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά τις πολλές και διάφορες συζητήσεις σχετικά με τα εμβόλια κατά της πανδημίας…κρίναμε σκόπιμο να ανατρέξουμε στον μηχανισμό “κίτρινης κάρτας” του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) που αφορά και στις παρενέργειες δυο εμβολίων που χρησιμοποιούνται στο ΗΒ, αυτό της Pfizer/BioNTech αλλά και στο Astrazeneca… 

Περίληψη της αναφοράς κίτρινης κάρτας 

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) είναι ο εκτελεστικός οργανισμός του Τμήματος Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του Ηνωμένου βασιλείου, που ενεργεί για την προστασία και την προώθηση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των ασθενών, διασφαλίζοντας ότι τα φάρμακα και οι ιατρικές συσκευές πληρούν τα κατάλληλα πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας .

καρτα

Ο ρόλος του MHRA είναι επίσης να παρακολουθεί συνεχώς την ασφάλεια κατά την ευρεία χρήση ενός εμβολίου. Έχουμε εφαρμόσει μια προληπτική στρατηγική για να το κάνουμε αυτό. Συνεργαζόμαστε επίσης στενά με τους εταίρους μας στη δημόσια υγεία για την αναθεώρηση της αποτελεσματικότητας και του αντίκτυπου των εμβολίων για να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν τις πιθανές παρενέργειες. Μέρος του ρόλου παρακολούθησης περιλαμβάνει την εξέταση αναφορών για ύποπτες παρενέργειες. Κάθε μέλος του κοινού ή του επαγγελματία υγείας μπορεί να υποβάλει ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες μέσω του συστήματος Κίτρινης Κάρτας. 

Η φύση της αναφοράς της Κίτρινης Κάρτας σημαίνει ότι τα αναφερόμενα συμβάντα δεν είναι πάντα αποδεδειγμένες παρενέργειες. Μερικά γεγονότα μπορεί να έχουν συμβεί ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάζονται, και ειδικά όταν τα περισσότερα εμβόλια χορηγούνται στους πιο ηλικιωμένους και σε άτομα που έχουν υποκείμενη ασθένεια.

Αυτή η αναφορά ενημέρωσης ασφαλείας βασίζεται σε λεπτομερή ανάλυση δεδομένων έως και 21 Μαρτίου 2021. Κατά την ημερομηνία αυτή, εκτιμήθηκαν 10,8 εκατομμύρια πρώτες δόσεις του εμβολίου Pfizer / BioNTech και 15,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης / AstraZeneca. 

καρτα1

Ως 21 Μαρτίου 2021, για το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν αναφερθεί 40.883 κίτρινες κάρτες για το Pfizer / BioNTech, 99.817 έχουν αναφερθεί για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης / AstraZeneca και 379 έχουν αναφερθεί όπου δεν έχει καθοριστεί όνομα του εμβολίου. Και για τα δύο εμβόλια το συνολικό ποσοστό αναφοράς είναι περίπου 3 έως 6 Κίτρινες κάρτες ανά 1.000 δόσεις 

καρτα2

Το MHRA έλαβε 283 αναφορές στο Ηνωμένο Βασίλειο για ύποπτα ADR στο εμβόλιο Pfizer/BioNTech στις οποίες ο ασθενής πέθανε σύντομα μετά τον εμβολιασμό (26,2 θάνατοι στο 1 εκατ.), 421 αναφορές για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης / AstraZeneca (26,6 θάνατοι στο 1 εκατ.) και 9 όπου το όνομα του εμβολίου δεν ήταν καθορισμένο.

Η πλειονότητα αυτών των αναφορών αφορούσε ηλικιωμένους ή άτομα με υποκείμενη ασθένεια. Η χρήση του AstraZeneca έχει αυξηθεί ραγδαία και ως εκ τούτου, δηλώνει θανατηφόρα συμβάντα με μια χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό, ωστόσο, αυτό δεν υποδεικνύει τη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των θανάτων που αναφέρθηκαν. 

Η αναθεώρηση των μεμονωμένων αναφορών και των προτύπων αναφοράς δεν δείχνει ότι το εμβόλιο έπαιξε ρόλο στο θάνατο 

exomatiakaivlepo

Πηγές

coronavirus-yellowcard.mhra.gov.uk 

coronavirus-covid-19-vaccine-adverse-reactions

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ