7/05/2021

Η ληστεία των Ελλήνων! Πληρώνουμε 1,2 δις για τα θαλασσοδάνεια εφοπλιστών!

Εάν θέλετε να δείτε γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα, γιατί ρήμαξαν τους έλληνες, η υπόθεση των δανείων της τράπεζας Πειραιώς, είναι ενδεικτική. Φυσικά ουδείς πρόκειται να τιμωρηθεί γιατί η κυβέρνηση νομοθέτησε ασυλία για τους τραπεζίτες, αντί να λογοδοτήσουν – όπως θα γινόταν με τον όποιον δήποτε έλληνα πολίτη – για την τεράστια ζημιά που προέκυψε από θαλασσοδάνεια. Όχι θαλασσοδάνεια κάποιων χιλιάδων επιχειρηματιών που έπεσαν έξω λόγω της κρίσης. Και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Μόνο η περίπτωση της Libra που περιγράφει το Documento, κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο ο οποίος ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζες, 1,2 δις ευρώ! Μιλάμε για μία μεμονωμένη περίπτωση. Φανταστείτε πόσες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν, γιατί γονάτισε το έθνος, γιατί προδόθηκε για άλλη μια φορά η Κύπρος, γιατί εδώ πάλι φαίνεται το φάντασμα του Βγενόπουλου. Και πως φυσικά ο ελληνικός λαός εξαπατήθηκε από ΜΜΕ για να μη μάθει ποτέ την αλήθεια και για να νομιμοποιήσει με την ψήφο του την ίδια του την ληστεία!

Την Τρίτη, για την Τράπεζα Πειραιώς, βγήκαν στις οικονομικές ιστοσελίδες δύο ειδήσεις.

Η πρώτη αφορούσε την παύση της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Πειραιώς στο Χρηματιστήριο. Τα 831 εκατομμύρια τεμάχια μετοχών της Πειραιώς αποσύρονται σήμερα για να αρχίσει η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που εγκρίθηκε με την ψήφο του ΤΧΣ την περασμένη εβδομάδα: για να γίνει δηλαδή το reverse split, με το οποίο 16,5 παλαιές μετοχές ονομαστικής τιμής 6 ευρώ θα μετατραπούν σε 1 νέα μετοχή και στη συνέχεια η μείωση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 4.9 δις ευρώ, που θα «κάψει» το σύνολο των 3 δις ευρώ τα οποία έχει εισφέρει το Δημόσιο στην τράπεζα κατά την τελευταία 5ετία και όλα τα χρήματα των μικρομετόχων, προκειμένου να δημιουργηθεί το ειδικό αποθεματικό που θα επιτρέψει την απορρόφηση των ζημιών από τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας μέσα σε 12 μήνες.

Βήματα προς την ΑΜΚ με συντριπτική ζημιά του Δημοσίου
Τη Δευτέρα 19 Απριλίου οι μετοχές της Πειραιώς θα επιστρέψουν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο αλλά θα είναι μόνο 50.36 εκατ. με ονομαστική αξία 1 ευρώ. Κι όταν λίγες μέρες αργότερα, ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ, οι νέοι μέτοχοι θα πάρουν ολόκληρη την τράπεζα με συντριπτική ζημία του Δημοσίου και των υφιστάμενων μικρομετόχων.

Η δεύτερη είδηση, από ρεπορτάζ του Euro2day, αφορούσε τις εξελίξεις περί την πώληση των «κόκκινων» δανείων του ομίλου Libra που η Πειραιώς έβγαλε στο «σφυρί» τον περασμένο Ιανουάριο. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, για τα δάνεια Λογοθέτη συνολικού υπολοίπου απαιτήσεων 420 εκατ. ευρώ υπήρξαν δύο δεσμευτικές προσφορές από funds, της τάξης των 78 εκατ. και 72 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν μόλις στο 20% του ανεξόφλητου κεφαλαίου.

Με έκπτωση 80% πουλάει η Πειραιώς τα δάνεια Λογοθέτη

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η Τράπεζα Πειραιώς έχει γράψει ήδη ζημιά για την πώληση του πακέτου δανείων Λογοθέτη και έχει πάρει προβλέψεις για αυτήν το τέταρτο τρίμηνο του 2020, πουλώντας όμως τα δάνεια στο 20% της υπολοίπου απαιτήσεων, θα πρέπει να γράψει κι άλλη. Αλλά θα την καλύψει κι αυτήν (όπως και πολλές άλλες), με τη δημιουργία του ειδικού αποθεματικού από τα λεφτά του Δημοσίου και των μικρομετόχων της.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η Τράπεζα Πειραιώς από την αμαρτωλή υπόθεση των δανείων Λογοθέτη, που είχε φέρει στην επιφάνεια με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ το Documento και η οποία αφορά την πώληση σε εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Λογοθέτη πακέτου δανείων μαμούθ ύψους 1.2 δις ευρώ, που περιλάμβανε μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια ύψους 1.1. δις ευρώ της Marfin Egnatia Bank προς γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες, προσωπικά δάνεια 30 εκατ. ευρώ που η Πειραιώς είχε χορηγήσει σε μεγαλοστελέχη της για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ του 2015 και χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων 80 εκατ. ευρώ από εταιρείες ΑΠΕ, έναντι τιμήματος μόλις 300 εκατ. ευρώ και με τη χρηματοδότηση της συναλλαγής να αναλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την Πειραιώς με δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ το οποίο χορήγησε στον εφοπλιστή Λογοθέτη, θα ανακτήσει τελικά ψίχουλα.

Πόσο έφτασε η ζημιά της Πειραιώς μόνον από την υπόθεση των δανείων Libra
Με δυο λόγια, όλα αυτά σημαίνουν ότι από την υπόθεση των δανείων Libra και μόνον, μέσα σε μια 6ετία η Τράπεζα Πειραιώς έγραψε ζημιές 900 εκατ. ευρώ το 2015 για το αρχικό πακέτο ύψους 1.2 δις ευρώ που έδωσε στο Λογοθέτη με έκπτωση 78% και θα γράψει ξανά ζημιές 340 εκατ. ευρώ φέτος, για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων Λογοθέτη που θα πουληθούν στην Davidson Kempner έναντι 78 εκατ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Και στις δύο περιπτώσεις της αμαρτωλής υπόθεσης του Ομίλου Libra, η πώληση είτε του πακέτου ναυτιλιακών δανείων της Marfin Egnatia προς τον όμιλο του εφοπλιστή Λογοθέτη είτε του δανείου που πήρε ο Λογοθέτης για να αγοράσει τα ναυτιλιακά δάνεια προς το fund Davidson Kempner, γίνεται με έκπτωση της τάξης του 78% ως 80% και το αποτέλεσμα είναι το συνολικό ποσό της ζημιάς για την Τράπεζα Πειραιώς φτάνει το 1.24 δις ευρώ.

Οι φορολογούμενοι έχουν λεφτά για να πληρώνουν τις ζημιές των εφοπλιστών
Δεν βαριέσαι όμως! Η διοίκηση Μεγάλου και το ΤΧΣ μερίμνησαν για το πώς θα καλυφθούν αυτές οι ζημιές! Ας είναι καλά οι έλληνες φορολογούμενοι και οι μικρομέτοχοι της Πειραιώς, αυτοί προφανώς έχουν λεφτά να πληρώνουν τις ζημιές των ελλήνων εφοπλιστών!

DOCUMENTO

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ