Ανατομία μιας-κακής-συνέντευξης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος από το ieidiseis.gr

Το ξέρουν όλοι: δώσε του τηλεόραση και πάρε του την ψυχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται στο «γυαλί», όπως ένας κανονικός άνθρωπος παίρνει τα φάρμακά του. Σαν να μην μπορεί να υπάρξει χωρίς μια κάμερα απέναντί του.

Το καλύτερό του είναι οι συνεντεύξεις, στις οποίες εκτός από τους τηλεθεατές, την πληρώνουν και οι παρουσιαστές. Ήταν σειρά του Αντώνη Σρόιτερ στον «Άλφα» να πατώσει-από τηλεθέαση.

Ήταν μια κακή συνέντευξη. Ίσως η χειρότερη. Με 80 νεκρούς κάθε μέρα, ο Πρωθυπουργός βρίσκει ότι «η επιδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται». Και, προτρέπει: «Ας είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι και πιο χαμογελαστοί απ’ ό,τι ήμασταν πριν από έναν χρόνο».

Είναι πιο ευχάριστο να έχει δέκα χιλιάδες νεκρούς από 150 τέτοια εποχή πέρυσι;.

Μάλλον έτσι το βλέπει. «Το2021 δεν είναι 2020. Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε στα χωριά μας ή στα νησιά μας, πλην όμως οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν». Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.

Σπουδαγμένος άνθρωπος λέει ότι «είναι λάθος να βλέπει κανείς μόνο τα στατικά νούμερα, πρέπει να βλέπει την τάση». Ποια τάση; Του ηλεκτρικού ρεύματος; Γιατί η τάση της πανδημίας είναι προς το χειρότερο.

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Αν τον άκουγε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης θα χρειάσθηκε υπογλώσσια. Τρεις μέρες έδινε συγχαρητήρια στους δικούς του για το ξύλο που έριξαν στη Νέα Σμύρνη. Και τώρα το αφεντικό λέει:

«Ήταν ένα λάθος, μια αστοχία, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να συμβεί. Η εμπειρία μας έδειξε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή». Σαν να μπήκε ο Τσίπρας μέσα του…

Να το ακούει ο κρανοφόρος της ομάδας «Δέλτα» και των λοιπών δυνάμεών της και να ψάχνεται: Να βαράμε μάστορα , ή να μην βαράμε;

Το άλλο με τους επιστήμονες; Άκουσαν τον Πρωθυπουργό να λέει: «Εννιά στις δέκα φορές, 95 στις 100 φορές, έχουμε συνταχθεί απόλυτα με τις προτάσεις των ειδικών».

Να παραβλέψουμε ότι το εννιά στις δέκα βγάζει ποσοστό 90%, και διαφέρει από το 95%.Πώς δένει ότι «ακούει τους επιστήμονες» με τη δήλωση «η κυβέρνηση αποφασίζει, δεν αποφασίζουν οι ειδικοί»;

Γιατί δεν το έλεγε τόσο καιρό και μας αιφνιδιάζει τώρα; «Υπήρχαν φορές που οι ειδικοί μας υπέδειξαν πράγματα τα οποία εμείς θεωρούσαμε ότι ήταν εσφαλμένα και δεν συνταχθήκαμε».

Ο Σρόιτερ έπιασε την πατάτα και ρώτησε: «Πού δεν συνταχθήκατε, αν επιτρέπετε;»

Γιατί να μην επιτρέπεται; Ένα ψέμα παραπάνω δεν χαλάει ο κόσμος. «Τον Ιανουάριο, όταν κάναμε το αυστηρό lockdown, όταν ξανακλείσαμε για να απορροφήσουμε τη χαλάρωση των Χριστουγέννων, ήταν δική μας απόφαση αυτή, δεν ήταν απόφαση της Επιτροπής».

Μόνο; Για τη Θεσσαλονίκη- που τον «έδωσε» ο Άδωνις ότι άλλα έλεγαν οι ειδικοί-ποιος αποφάσισε; Για τα σχολεία, που δεν ήθελε ο Τσιόδρας να ανοίξουν, θα μάθουμε;

Απλό είναι. Να δώσουν στην δημοσιότητα τα ρημαδο-πρακτικά τα Επιτροπής, αντί να βάζει πιπέρι στο στόμα: «Αυτή η συζήτηση για τα πρακτικά είναι βαθύτατος λαϊκισμός».

Λαϊκισμός η αλήθεια; Τότε είναι να λέει ο Πρωθυπουργός «είναι θλιβερό ότι η αντιπολίτευση ρίχνει το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου» και μετά να ισχυρίζεται: «δεν είναι το αντικείμενό μου να ασκήσω κριτική στην αντιπολίτευση». Μήπως κάνει τόποτε άλλο;

Άλλη γκάφα με τα selfies-test. Εκεί που έλεγε ότι «το σύστημα δούλεψε πάρα πολύ καλά» στη συνέχεια καρφώθηκε: «Θα προμηθευτούμε και ως κυβέρνηση, με απευθείας διαπραγμάτευση, έναν μεγάλο αριθμό selfies-test». Αυτά που θα έπαιρναν με διαγωνισμό.

«Τα έχουμε ανάγκη, τώρα που η πανδημία ακόμα είναι σε έξαρση». Μα λίγο πριν δεν έλεγε ότι είναι σε…σταθεροποίηση;

Το ίδιο με τα εμβόλια. Πρώτα βεβαιώνει ότι οι ηλικιωμένοι έχουν εμβολιαστεί και μετά τους καλεί να εμβολιαστούν.

Με το φοβερό επιχείρημα : «Θέλετε πραγματικά να βρεθείτε σε ένα νοσοκομείο, σε μία Εντατική και να παλεύετε για τη ζωή σας όταν μπορείτε με ένα απλό τσίμπημα να το αποφύγετε»;

Για να ακολουθήσει το κουφό για τους νέους: αντί να μαζεύονται στις πλατείες να «διοχετεύσουν την ορμή τους και τον ενθουσιασμό τους στο να χτίσουν ένα κίνημα υπέρ του εμβολιασμού».

Προφανώς ο ίδιος δεν έζησε ποτέ σε τριάρι στην Κυψέλη για να λέει ότι «μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε το Πάσχα μας στην Αθήνα». Κάτι σε «ποιοτικό χρόνο στο σπίτι» -μην λέμε ονόματα-θυμίζει.

Τελικά έχασαν όσοι δεν παρακολούθησαν τη συνέντευξη. Απίστευτες ατάκες. Πχ « η κυβέρνηση έβαλε το χέρι στην τσέπη» ή «δεν έχω καμία ανησυχία για το ύψος του δημοσίου χρέους»-με 213% του ΑΕΠ!

Το καλύτερο: «Η οργανωμένη πτώχευση σημαίνει δυνατότητα να κάνει κανείς μια καινούργια αρχή». Μακάριοι οι πτωχεύσαντες…

Πάντως ήταν φανερό ότι εκτός από τον Τσιόδρα στο στομάχι του κάθεται πλέον και ο Δένδιας. «Η εντολή που είχα δώσει στον υπουργό Εξωτερικών ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη».

Με απλά λόγια: ποιος Δένδιας; Ο Μητσοτάκης καθάρισε. Πάλι καλά που δεν είπε ότι του είχε βάλει ακουστικό και του υπαγόρευε … από το κοντρόλ!

Ο Γιώργος Λακόπουλος είναι δημοσιογράφος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ