Συγκλονίζεται η Ιταλία από μεγάλο σκάνδαλο εταιρείας παρακολούθησης τηλεφώνων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλό σκάνδαλο συγκλονίζει την Ιταλία. Όλα αυτά στο περιθώριο της μεγάλης αποκαλύψεις λειτουργίας παραδικαστικού κυκλώματος που έφτανε σε σημείο ακόμα και να διορίζει δικαστές και εισαγγελείς, να τους προάγει ή και να τους ξεφορτώνεται.

Κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου φέρεται να είναι ο πρώην ανώτατος δικαστικός Luca Palamara (φωτό), Που φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της λειτουργίας αυτου του ευρύτατου παραδικαστικού κυκλώματος η αποκάλυψη του οποίου συγκλονίζει την Ιταλία.

Αυτό το σκάνδαλο όμως έφερε στην επιφάνεια ένα εξίσου μεγάλο σκάνδαλο. Προκειμένου να εξαρθρωθεί το κύκλωμα, οι διωκτικές αρχές χρησιμοποίησαν λογισμικό υποκλοπών της ιταλικής εταιρείας RCS. Το συγκεκριμένο λογισμικό λειτουργεί ως δούρειος ίππος εντός του τηλεφώνου του στόχου, και δίνει το δικαίωμα σε όποιον το εγκαταστήσει και το χειρίζεται, να έχει τον πλήρη έλεγχο του συγκεκριμένου τηλεφώνου που πρέπει να είναι τεχνολογίας smartphone.

Με το συγκεκριμένο λογισμικό, ο χρήστης μπορεί να ακούει όχι μόνο τα τηλέφωνα και να παρακολουθεί τα γραπτά μηνύματα του στόχου, αλλά να παρακολουθεί το σύνολο των εφαρμογών, ακόμα και αυτές που θεωρούνται ασφαλής όπως το WhatsApp, το Telegram, το Viber κλπ, να διαβάζει τα e-mail του χρήστη, να παρακολουθεί την δραστηριότητα του στο διαδίκτυο, τα ραντεβού του ακόμα και τις τοποθεσίες που κινείται.

6285ADA2 A32C 41C2 A2F0 622EED0528E9
O DUILIO BIANCHI της RCS

Το σκάνδαλο στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι πως ενώ οι διωκτικές αρχές της Ιταλίας είχαν σύμβαση με την συγκεκριμένη εταιρεία έχοντας αγοράσει το λογισμικό που υποτίθεται το διαχειριζόταν απευθείας, αποδείχτηκε πως το σύνολο των δεδομένων που προέκυψαν από την νόμιμη υποκλοπή, κατέληγε πρώτα στα «γραφεία» της εταιρείας! Δηλαδή την προμηθεύτρια εταιρεία των διωκτικών αρχών, όχι μόνο είχε απόλυτη γνώση για το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων, αλλά φαίνεται να της μάθαινε πριν τις αρχές!

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της εταιρείας RCS, Duilio Bianchi, διαβεβαίωνε τις αρμόδιες αρχές λίγο καιρό πριν, ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.
Η όλη υπόθεση έχει δημιουργήσεις άλλο γιατί θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την αποκάλυψη του παραδικαστικού.

Να υπενθυμίσουμε το πρόσφατο σκάνδαλο της αντίστοιχης ισραηλινής εταιρείας NSO που δημιούργησε σάλο στην Κύπρο. Με το περιβόητο κατασκοπικό βανάκι, αλλά και το λογισμικό Πήγασος που έχει προκαλέσει δικαστική αντιπαράθεση με μεγάλες εταιρίες της silicon  valley, καθώς το συγκεκριμένο λογισμικό έσπαγε κυριολεκτικά την ασφάλεια των επικοινωνιών στην πλατφόρμα WhatsApp.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ