Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

Η πανδημία του νεοφιλελευθερισμού και τα κρούσματα στον συνδικαλισμό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιώργος Βενετσάνος: Πολιτικά 2500 ετών

Γράφει ο Γιώργος ΒενετσάνοςΈχουμε μια ιστορία που όχι μόνο...

Ανατροπή της παγκόσμιας ισορροπίας ισχύος: Αντί-Σταυροφορίες, Ημισεληνοφοροες

Εισαγωγικά, επιγραμματικά, οι διεθνείς σχέσεις μοιάζουν με σεισμογενείς περιοχές...

Αλωνίζουν οι Τ/Κ μέσα στο σπίτι μας, μας συκοφαντούν και εμείς τους ανεχόμαστε

ΜΙΑ «ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ» ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ ΠΕΡΙ ΑΝΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΘΡΑΣΥΤΑΤΩΝ...

Οι μυστικές συνομιλίες για την Ουκρανία και οι «κόκκινες» γραμμές

Στις 6 Νοεμβρίου 2022 συνομίλησαν μακριά από τα φώτα...

Κιβωτός του Κόσμου: Η αθέατη όψη ενός κυβερνητικού σκανδάλου

Άλλαξε η διοίκηση και ουσιαστικά κρατικοποιείται η μέχρι πρότινος...

Πράκτορες της Τουρκίας μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο!

Όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ γραπτά, τηλεοπτικά ή και...

Καταγράψτε τη νέα… «ανθολογία» Κασουλίδη!

Να θυμίσουμε με τι μας φοβέριζε τότε ο Ιωάννης...

Τουρκία: Η μάστιγα της ανθρωπότητας

Όσοι τρέφουν αυταπάτες ότι υπάρχουν και καλύτεροι Τούρκοι πολιτικοί...

Παγκοσμιοποίηση και σύνοδος G-20 στο Μπαλί: Στο επίκεντρο Σι Τζινπίνγκ και Κίνα

Ολοκληρώθηκε μετά βαΐων και κλάδων η διήμερη σύνοδος κορυφής...

Νότης Μαυρουδης: Μουντιάλ ενός άγνωστου κόσμου

Από χθες, με την έναρξη του 22ου Μουντιάλ, είναι...

Ο ασυγχώρητος Κώστας Καραμανλής

Το κείμενο που ακολουθεί εδράζεται κατά βάσιν σε ομιλία...

Φέρτε αποδείξεις: Η αισχρή πονηριά όσων θέλουν να θάψουν κάθε αποκάλυψη

Στις 11 Απριλίου 2022 ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης...

Η Τουρκία έρχεται νύχτα, διότι ειδικεύεται μόνο στις σφαγές αμάχων

Ευτυχώς για τους της τηλεθέασης λάτρεις που η τούρκικη...

Λιτότητα και περαιτέρω φτωχοποίηση

Η Πολιτική Αναλύτρια Ιωάννα Λιούτα καλεσμένη στον Flash 99,4...

Η ταμπακιέρα

 Του Τσολάκη Πασχάλη Κάθε φορά που προκύπτουν μείζονα πολιτικά και...

Του Θύμιου Λυμπερόπουλου

Ο νέος εργασιακός χάρτης του υπουργού Εργασίας περιλαμβάνει ωράριο εργασίας στα μέτρα του εργοδότη , οδηγεί εκ του ασφαλούς σε μείωση αποδοχών για τους εργαζόμενους, νομιμοποιεί τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, περιορίζει τον θεσμικό ρόλο των συνδικάτων και ουσιαστικά ποινικοποιεί το δικαίωμα των εργαζομένων για απεργίες. Και αυτόν τον εργασιακό Αρμαγεδδών ο κ. Χατζηδάκης τον αποκαλεί “ριζοσπαστικό εκσυγχρονισμό” της αγοράς εργασίας.

Η πανδημία του κορωναϊού είναι η μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα τον τελευταίο αιώνα. Η πανδημία του νεοφιλελευθερισμού είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον άνθρωπο του εικοστού πρώτου αιώνα. Τα θύματά του είναι πολύ περισσότερα από αυτά που αντιστοιχούν στον κορωναϊό, αφού χτυπά ανεξαιρέτως το ανθρώπινο γένος και όχι μόνο τις ευπαθείς ομάδες.
Η μεταδοτικότητά του είναι πανεύκολη. Πληρωμένα δημοσιεύματα, πρόθυμες κυβερνήσεις, δοτές εξουσίες και κατασκευασμένα πιόνια που κινούνται όπως και όταν πρέπει. Η πανδημία του κορωναϊού χρησιμοποιείται από το νεοφιλελευθερισμό ως φόβητρο. Ως αναγκαίο κακό για τον περιορισμό των ελευθεριών του σύγχρονου ανθρώπου. Ο φόβος του θανάτου είναι τόσο ισχυρός που δεν βλέπεις τι γίνεται γύρω σου. Μέσα στον πανικό και στην θλίψη, δεν έχεις δύναμη και κουράγιο να αμυνθείς, να παλέψεις, να διαμαρτυρηθείς, ακόμη και να καταγγείλεις όσα κακώς γίνονται.
Η σημερινή κυβέρνηση βλέπει μέσα στην πανδημία την μεγάλη ευκαιρία να καταργήσει εργασιακά δικαιώματα που θα ανοίξουν ακόμη περισσότερο την ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων. Η συγκυρία είναι τέτοια που δεν ευνοεί την μαζική κινητοποίηση και τις μεγάλες διαμαρτυρίες. Ο κ. Χατζηδάκης διευρύνει την εργαλειοθήκη του και στερεί από εκατομμύρια Έλληνες ακόμη κι αυτό το δικαίωμα στην ελπίδα. Γιατί να πρωτοπαλέψει κανείς; Για την υγεία του ή για την δουλειά του;
Ο νέος εργασιακός χάρτης του υπουργού Εργασίας (έρχεται μετά το Πάσχα) περιλαμβάνει ωράριο εργασίας στα μέτρα του εργοδότη , οδηγεί εκ του ασφαλούς σε μείωση αποδοχών για τους εργαζόμενους, νομιμοποιεί τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, περιορίζει τον θεσμικό ρόλο των συνδικάτων και ουσιαστικά ποινικοποιεί το δικαίωμα των εργαζομένων για απεργίες. Κατακτήσεις χρόνων και δημοκρατικά δικαιώματα ρίχνονται στον κάλαθο των αχρήστων. Και αυτόν τον εργασιακό Αρμαγεδδών ο κ. Χατζηδάκης τον αποκαλεί “ριζοσπαστικό εκσυγχρονισμό” της αγοράς εργασίας.
Η ελληνική κοινωνία επιστρέφει στην αρχική εποχή των μνημονίων. Μόνο που αυτή την φορά το εργασιακό μνημόνιο δεν το επιβάλλουν οι δανειστές , αλλά η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός σέρνεται ως άλλη Ιφιγένεια στο ιερατείο των θυσιών και προσφέρεται στις πολυεθνικές και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Διακόσια χρόνια μετά τον νικηφόρο αγώνα για την ελευθερία τους, οι Έλληνες είναι και πάλι σκλάβοι. Δέσμιοι των νεοφιλελεύθερων πρακτικών , αλυσοδεμένοι με τα δεσμά της φτώχειας και της ανεργίας. Προδομένοι, αηδιασμένοι και μετανιωμένοι από τις επιλογές τους.
Μνημόνιο υποταγής
Το μπόλιασμα του νεοφιλελευθερισμού στον συνδικαλιστικό τομέα είναι ένα εγχείρημα μελετημένο. Καταρρίπτεται και το τελευταίο οχυρό διαφωνίας και αντίστασης. Οι άριστες σχέσεις κυβέρνησης και συνδικαλιστικής ηγεσίας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μνημόνιο υποταγής. Μια επίσημη αποδοχή ιδεών και αποφάσεων που εξυπηρετεί τα σχέδια μιας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης και όχι της επαγγελματικής ομάδας που εκπροσωπεί ο συνδικαλισμός.
Αυτό ακριβώς δεν έκανα ποτέ. Εκλέχτηκα από τους συναδέλφους μου, δεν τοποθετήθηκα από κανέναν. Δεν μου χαρίστηκε καμία εξουσία και δεν χρώσταγα σε καμία κυβέρνηση χάρες. Δεν κόλλησα τον ιο του νεοφιλελευθερισμού γιατί τα αντισώματά μου ήταν πιο δυνατά από αυτόν. Πίστευα, πιστεύω και θα πιστεύω στον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό. Αυτόν που υπηρετεί τον άνθρωπο και τις δημιουργίες του, αυτόν που προωθεί την δικαίωση της εργασίας, που επιβάλλει δικαιοσύνη στην οικονομία.
Με αυτές τις αρχές πορεύτηκα δεκαετίες ολόκληρες στο τιμόνι του κλάδου μας. Με αυτές υπερασπιστήκαμε τη δουλειά μας. Με αυτές αποκρούσαμε τόσα χτυπήματα. Κι αυτές εξακολουθώ να έχω. Με αυτές προσπαθώ να συσπειρώσω πάλι τον κλάδο μας. Έρχονται δύσκολες μέρες και πρέπει να είμαστε δυνατοί κι αποφασισμένοι. Ο ταξιτζής δεν μπορεί να γίνει υπηρέτης κανενός. Δεν γίνεται να είναι πιόνι. Δεν είναι στη φύση μας.
Καλή λευτεριά σε όλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κιβωτός του κοσμου: Ο Λούλης πούλησε βίλα για ένα εκατομμύριο ευρώ και το παρουσίασε ως...

Σοβαρά ερωτήματα για την υποτιθέμενη δωρεά του επιχειρηματία Κώστα...

Μαριάντα Λάμπρου: Η 9χρονη που μας έκανε περήφανους σε όλη την υφήλιο

Η βασίλισσα είναι το πιο ισχυρό πιόνι στο σκάκι....

Τελος εποχής για τον Γιώργο Παπανδρέου – Αποχωρει με ψηλα το κεφάλι

Ζούμε ιστορικές στιγμές με τον Γιωργο Παπανδρέου να αποχωρει...

Σάλος με την “προκλητική” εμφάνιση του Νίκου Ευαγγελάτου στον αέρα του Mega

Ξαφνικά χαμός στα Social Media για τον Νίκο Ευαγγελάτο που εμφανίστηκε στην εκπομπή του ιδιαίτερα "ορεξάτος" για ενημερωση. Μάλιστα σε κάποια στιγμή έδειχνε να μην χωράνε τα ρούχα του.

Άρθρο – κόλαφος για την δημοσκόπηση του Mega

Οι δημοσκοπήσεις πέφτουν συχνά μέσα και πολλές φορές έξω....

Σάλος με την επίθεση Μαστοράκη σε ΑΝΤ1: Εσυ τεκνο μου που γράφτηκες μόνο για το...

Απιστευτη επίθεση του Νίκου Μαστοράκη στον ΑΝΤ1 για το...

Σάλος με όσα ειπε για τον Σασμο ο πρωθυπουργός στην Ναταλια Γερμανού

Στην Ναταλια Γερμανού μιλησε σαν άλλος ένας Celebrity της...