Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Ο φόβος του Κίσινγκερ για την Κίνα και η «παγίδα του Θουκυδίδη»! 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tραπεζική ασυδοσία και ώρα ευθυνών για τον Άρειο Πάγο

Του Γεωργίου ΠαπασίμουΗ προκλητική προαναγγελία της Τράπεζας της...

Γιώργος Βενετσάνος: Ζωή και αξιοπρέπεια πίσω

Γράφει ο Γιώργος ΒενετσάνοςΟ ελληνικός λαός είναι καλός, φιλότιμος,...

Πλειστηριασμοί, Κατασχέσεις και Πρώτη Κατοικία

του  Χρυσόστομου Τσιρίδη. .Η λύση είναι μία πλέον. Η Κύρια...

Γιώργος Βενετσάνος: Πολιτικά 2500 ετών

Γράφει ο Γιώργος ΒενετσάνοςΈχουμε μια ιστορία που όχι μόνο...

Ανατροπή της παγκόσμιας ισορροπίας ισχύος: Αντί-Σταυροφορίες, Ημισεληνοφοροες

Εισαγωγικά, επιγραμματικά, οι διεθνείς σχέσεις μοιάζουν με σεισμογενείς περιοχές...

Αλωνίζουν οι Τ/Κ μέσα στο σπίτι μας, μας συκοφαντούν και εμείς τους ανεχόμαστε

ΜΙΑ «ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ» ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ ΠΕΡΙ ΑΝΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΘΡΑΣΥΤΑΤΩΝ...

Οι μυστικές συνομιλίες για την Ουκρανία και οι «κόκκινες» γραμμές

Στις 6 Νοεμβρίου 2022 συνομίλησαν μακριά από τα φώτα...

Κιβωτός του Κόσμου: Η αθέατη όψη ενός κυβερνητικού σκανδάλου

Άλλαξε η διοίκηση και ουσιαστικά κρατικοποιείται η μέχρι πρότινος...

Πράκτορες της Τουρκίας μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο!

Όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ γραπτά, τηλεοπτικά ή και...

Καταγράψτε τη νέα… «ανθολογία» Κασουλίδη!

Να θυμίσουμε με τι μας φοβέριζε τότε ο Ιωάννης...

Τουρκία: Η μάστιγα της ανθρωπότητας

Όσοι τρέφουν αυταπάτες ότι υπάρχουν και καλύτεροι Τούρκοι πολιτικοί...

Παγκοσμιοποίηση και σύνοδος G-20 στο Μπαλί: Στο επίκεντρο Σι Τζινπίνγκ και Κίνα

Ολοκληρώθηκε μετά βαΐων και κλάδων η διήμερη σύνοδος κορυφής...

Νότης Μαυρουδης: Μουντιάλ ενός άγνωστου κόσμου

Από χθες, με την έναρξη του 22ου Μουντιάλ, είναι...

Ο ασυγχώρητος Κώστας Καραμανλής

Το κείμενο που ακολουθεί εδράζεται κατά βάσιν σε ομιλία...

Του Κωνσταντίνου Καράμπελα

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο στάθηκε η προειδοποίηση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρυ Κίσινγκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ του Ινστιτούτου Μακέιν, για τις σχέσεις της χώρας του με την Κίνα.

«Οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα απειλούν τον πλανήτη ολόκληρο και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση άνευ προηγουμένου ανάμεσα στους δύο στρατιωτικούς και τεχνολογικούς γίγαντες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης.

Στην πραγματικότητα, ο Κίσινγκερ δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτό που εδώ και χρόνια τονίζουν αρκετοί αξιωματούχοι, ειδικοί αναλυτές και επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες· ότι η ταχύτατη ανάπτυξη της Κίνας και η τρομακτική αύξηση της ισχύος της αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ισχύουσα τάξη πραγμάτων στο διεθνές σύστημα!

Η Κίνα είναι μοναδική περίπτωση στον κόσμο. Μια υβριδική κρατική οντότητα, η οποία, εκμεταλλευόμενη τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα και τη διεθνή συγκυρία, επιδιώκει πλανητικό ρόλο.

Μέσα σε 70 χρόνια κατάφερε να μετατραπεί από μια υποανάπτυκτη χώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, με την οικονομική της επέκταση και την αυξανόμενη επιρροή της να την αναδεικνύουν σε ρυθμιστή των παγκόσμιων εξελίξεων.

Δεν είναι μόνο ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στο εμπόριο, ο οποίος ενισχύεται με υπερφιλόδοξα σχέδια όπως ο «δρόμος του μεταξιού». Είναι η συνολική της δράση που εντείνει την ανησυχία των ανταγωνιστών της.

Η συμμετοχή της, μέσω του ΟΗΕ, σε 24 ειρηνευτικές αποστολές, με διάθεση πλέον των 40000 στελεχών στρατιωτικού προσωπικού, της δίνει έντονη στρατιωτική παρουσία.

Ο τεράστιος ορυκτός της πλούτος από την άλλη, σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών σε όλο τον κόσμο, από την Αφρική – στην οποία επενδύει σε τεράστια προγράμματα – μέχρι την κεντρική Ασία, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, της επιτρέπει να δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης με τις παραδοσιακά «Μεγάλες Δυνάμεις», υπέρ της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοια πλεονεκτήματα δεν είχε η Σοβιετική Ένωση στην ψυχροπολεμική περίοδο, κάτι που επίσης ανέφερε στην ομιλία του ο Χένρυ Κίσινγκερ.

Με απλά λόγια, ο πλανητικός ρόλος της Κίνας αναβαθμίζεται συνεχώς και πλέον κρίνεται από τη Δύση ως απειλή. Αυτό αυξάνει επικίνδυνα τη «θερμότητα» σε διεθνές επίπεδο. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να θεωρηθεί ότι μια τέτοια συγκέντρωση ισχύος  μπορεί να επισκιάσει την κυριαρχία των ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακραία αντίδραση.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «παγίδα του Θουκυδίδη», όρο που επινόησε οΓκράχαμ Άλλισον για την περίπτωση που μια ισχυρή κυρίαρχη δύναμη αντιλαμβάνεται την άνοδο μιας άλλης ως απειλή και μοιραίως οδηγείται σε σύγκρουση μαζί της. Κατ’ αντιστοιχία με τον Πελοποννησιακό πόλεμο, αιτία του οποίου ήταν, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, «η αυξανόμενη δύναμις των Αθηνών, η οποία επτόησε  τους Λακεδαιμονίους και τους εξώθησεν εις πόλεμον».

Ζητούμενο για τις ΗΠΑ είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της Κινεζικής επιρροής, ώστε να μην αμφισβητείται η ισχύουσα τάξη.

Γι αυτόν το σκοπό πιθανότατα θα επανέλθει στο προσκήνιο το παράδειγμα της τακτικής Κίσινγκερ στην περίοδο διακυβέρνησης Νίξον τη δεκαετία του 1970.

Θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο οι  ΗΠΑ, έχοντας αντιληφθεί τη συγκρουσιακή τάση που πάντα υπάρχει μεταξύ Κίνας και Ρωσίας – η οποία έχει βαθύτατους γεωπολιτικούς και ιστορικούς λόγους – προσέγγισαν την Κίνα με σκοπό να ενισχύσουν την καχυποψία  μεταξύ των δύο τότε καθεστώτων. Δημιούργησαν με τον τρόπο αυτό μία τριγωνική σχέση, στην οποία είχαν την πρωτοβουλία κινήσεων και οδήγησαν την Κίνα να επιδιώξει στενές σχέσεις με τη δυτική υπερδύναμη.

Η πρωτοβουλία και ο συντονισμός της προσπάθειας ανήκαν στον Πρόεδρο Νίξον και τον σύμβουλό του Εθνικής Ασφαλείας Κίσινγκερ, οι οποίοι δρώντας κάτω από άκρα μυστικότητα και παρακάμπτοντας ακόμα και το Υπουργείο Εξωτερικών, κατόρθωσαν να ανοίξουν κανάλι επικοινωνίας με το Πεκίνο απευθείας από το Λευκό Οίκο. Ενίσχυσαν, έτσι, τη θέση των ΗΠΑ και πέτυχαν δραστική αλλαγή στην ισορροπία ισχύος εις βάρος των Σοβιετικών, οι οποίοι αισθάνθηκαν να περικυκλώνονται.

Σήμερα, βεβαίως, οι ρόλοι αντιστρέφονται, ενώ μια τέτοια τακτική απαιτείνα αντιμετωπιστούν κάποιες αναχρονιστικές αντιλήψεις του κυβερνώντος αμερικανικού Δημοκρατικού κόμματος για τη Ρωσία, εγχείρημα αρκετά δύσκολο!

Ο Σαρλ ντε Γκόλ είπε κάποτε ότι «μια μέρα, ίσως συντομότερα από όσο νομίζουμε, η Κίνα θα είναι μια μεγάλη πολιτική, οικονομική, αλλά και στρατιωτική πραγματικότητα». Πέρασαν αρκετές δεκαετίες από εκείνη την αναφορά, πλέον, όμως, «δράκος της ανατολής» αποτελεί, πράγματι, μία παγκόσμια δύναμη που αλλάζει τις ισορροπίες.

Ζητούμενο είναι οι αλλαγές στις ισορροπίες και οι ανταγωνισμοί ισχύος να μην οδηγήσουν σε τραγικά γεγονότα, αλλά να υπάρξει μια σχετική αυτοσυγκράτηση.

Υ.Γ. Η Ελλάδα οφείλει να μην μείνει αμέτοχη στις εξελίξεις. Ειδικά στο ζήτημα των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας έχει όλες τις δυνατότητες να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Αν θέλει να την υπολογίζουν στις κρίσιμες διευθετήσεις που λαμβάνουν χώρα!

Χριστός Ανέστη!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Άκης Τσελέντης ισοπεδώνει τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ξεσπά στο διαδίκτυο ο Αλης Τσελέντης, ο γνωστός σεισμολόγος...

Σάλος με την ηχηρή απάντηση της Καίτης Γαρμπή πριν λίγο σε αήθη δημοσιεύματα

Η Καίτη Γαρμπη ξεσπά και απαντά σε δημοσιεύματα που υπήρξαν εναντίον της

Επιτροπή Θεσμών: Θερμό επεισόδιο Πολάκη – Δημητριάδη!

Τον Παναγιώτη Κοντολέοντα «έδειξε» ο Γρηγόρης Δημητριάδης για τις...

Ίδρυμα κολαστήριο το ΠΑΑΠΑΘ που διοικούσε η εκλεκτή του Μητσοτακη

Σοκαρουν οι καταγγελίες φωτιά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων...

Σάλος με τον Μακη Τριανταφυλλοπουλο στην Δίκη στο Open: Ρωτήστε πόσοι Αθάνατοι πληρώθηκαν για να...

Εκρηκτική ήταν η εμφάνιση του Μακη Τριανταφυλλοπουλου στην εκπομπή...

Κιβωτός του κοσμου: Ο Λούλης πούλησε βίλα για ένα εκατομμύριο ευρώ και το παρουσίασε ως...

Σοβαρά ερωτήματα για την υποτιθέμενη δωρεά του επιχειρηματία Κώστα...