Νέο βιβλίο από τον Ιωάννη Μάζη για την ανατολική Μεσόγειο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεράστιο κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας έρχεται να καλύψει το νέο βιβλίο του καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μάζη, με τίτλο «Μεσογείου παλίμψηστον».

Στο έργο του ο κατά πολλούς πλέον εμβριθής αναλυτής της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου τεκμηριώνει σχολαστικά, δίχως συμβιβασμούς, τα θεμέλια της τουρκικής πολιτικής έναντι της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποδεικνύοντας πως 20 χρόνια μετά την κατάθεση του δόγματος Νταβούτογλου, με τίτλο «Το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας», ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να το εφαρμόζει.

Στο βιβλίο παρουσιάζεται το γενικό γεωπολιτικό υπόδειγμα ολόκληρης της Μεσογείου, η οποία ανασχεδιάζεται, στο πλαίσιο των σύγχρονων γεωστρατηγικών ανταγωνισμών της νεοψυχροπολεμικής περιόδου, αλλά υπάρχει και αυστηρός κριτικός σχολιασμός του δόγματος Νταβούτογλου καθώς και των αναθεωρητικών προσπαθειών του εις βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου.

Φυσικά, στο βιβλίο προσεγγίζονται κριτικά και διάφορες πλευρές εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας διά τεσσάρων κεντρικών επιλογών της:

  • της Συμφωνίας των Πρεσπών,
  • του ελληνοτουρκικού διαλόγου,
  • της γεωπολιτικής αναλύσεως του ενεργειακού Συμπλόκου της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και
  • των διδαχών από το Αρτσάχ και την τουρκική ανάμειξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ