Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Διαπραγμάτευση των πάντων στο Αιγαίο με τον Ερντογάν, με αντάλλαγμα μια «ήρεμη» πρωθυπουργική θητεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοταχώς για παγκόσμιο πόλεμο – αίτημα στο ΝΑΤΟ υποβάλει ο Ζελένσκι

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Σε απάντηση του διαγγέλματος Πούτιν...

Όταν ο Θάνος Τζήμερος έβριζε την Βασιλική Θάνου

O πολλάκις αποτυχών πολιτευτής μάλλον πρέπει να ξανακοιτάξει τα...

1η Οκτωβρίου ημέρα ανεξαρτησίας ή εξάρτησης της Ελληνικής Κύπρου;

Επιμέλεια από Α. Αντωνά. Αποσπασματικό θλιβερό αφιέρωμα. Ξέχασες Λαέ της...

Γιώργος Βενετσανος: Προσβολή στην νοημοσύνη των Ελλήνων

Γραφει ο Γιώργος Βενετσανος«Πολλά τα μηνύματα που...

Συμμετοχή του ΣΑΤΑ στην κινητοποίηση της 5ης Οκτωβρίου από Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις επαγγελματιών

- Αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες απαντάμε στον εμπαιγμό της κυβέρνησης....

Πάμε όντως για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο;

Όλοι σήμερα ομιλούν περί τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Είναι αυτό...

Αερολογίες

Κώστα Δημ ΧρονόπουλουΧρόνια - και ζαμάνια –τα ίδια και...

Οι Ιρανές ηρωίδες αποκαλύπτουν και τη δική μας υποκρισία…

Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με μεγίστη απορία τα συμβαίνοντα...

Επετειολογιο ΕΟΚΑ 55-59 μηνος Οκτωβρίου

3/10/1958 Σε ενέδρα στο Ακρωτήρι εφονεύθησαν τρεις Αγγλοι στρατιώτες  ...

Ο Διονύσης Παντής είχε προβλέψει «χτύπημα» στον αγωγό!

Στις 6 Σεπτεμβρίου ο γνωστός δικηγόρος Διονύσης Παντής, αναφερόμενος...

Ο Εθνάρχης και αισυμνήτης Ιωάννης Καποδίστριας (1776 – 27 Σεπτεμβρίου 1831)

  Ευαγγελία Κ. Λάππα 26 Σεπτεμβρίου 2022 Ο Εθνάρχης, αισυμνήτης1 και «άγιος»...

Ανεξέλεγκτες ΜΚO και Επικίνδυνα παιχνίδια με τα εθνικά ζητήματα

Η πολυσυζητημένη HumanRights360 έχει ιδρυτή τον πρώην γενικό διευθυντή...

Ερντογάν, εσύ και η χώρα σου προκαλείτε ντροπή και αηδία στην ανθρωπότητα

Ερντογάν έφη «παρακολουθώ με «αηδία» την Ελλάδα». Σιγά ρε...

Η διαφθορά και η υποκρισία έφεραν στην εξουσία την Μελόνι και την επανάσταση γυναικών στο Ιράν

Γραφει ο Γιαννης ΝτάσκαςOι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης,των ΗΠΑ,της...

Ελληνική ρελάνς κόντρα στα σχέδια του Ερντογάν για το μεταναστευτικό

Η προκλητική ομιλία του Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση του...

Φυτρώνουν ανεμογεννήτριες στα καμένα!

Μα ο Μητσοτάκης δεν έλεγε ότι τις φωτιές τις...

Αιδώς αχρειοι βάρβαροι εγκληματίες ανα τους αιώνες

Επιμέλεια – Έρευνα από Μαρία Ρ. Λήθη των ιδίων κακών...

Της Κύρας Αδάμ απο το militaire.gr

Πολύ ακριβά στοιχίζει στην ελληνική κυριαρχία , δικαιώματα και συμφέροντα στο Αιγαίο, η εμμονική θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να συμφωνήσει με τον Ερντογάν , μια-πάση θυσία και με οποιοδήποτε κόστος- περίοδο «ηρεμίας στο Αιγαίο».

Χωρίς κανένα όρο και καμμία προϋπόθεση, η χώρα οδηγείται σε εντατικό, παρατεταμένο και αδιέξοδο διμερή πολιτικό διάλογο με την Τουρκία, στον οποίο η Αγκυρα- με τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας -θα θέτει στο τραπέζι των συνομιλιών κάθε διεκδίκηση της σε βάρος ης Ελλάδας, την οποία θα αποδέχεται η ελληνική πλευρά , θα την κουβεντιάζει και θα «καταλήγει σε λύση». Διαφορετικά, η «ηρεμία στο Αιγαίο» θα καταλήξει σε μεγάλη φουρτούνα.

Αναλυτικότερα:

Στην ωριαία περίπου συνάντηση τους στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου 2021, Κ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν συμφώνησαν:

Να εδραιωθεί ο διμερής πολιτικός διάλογος για όλα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Να εξεταστούν ένα- ένα χωριστά, όλα τα θέματα των ελληνοτουρκικών διαφορών χωρίς αποκλεισμούς, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, με στόχο την κατάληξη σε λύση της εκάστοτε διαφοράς.
Η προτεινόμενη λύση θα εξεταστεί και συμφωνηθεί στο ανώτατο διμερές πολιτικό επίπεδο.
Η πολιτική διαπραγμάτευση θα είναι αυστηρά διμερής, χωρίς την παρεμβολή ή προσφυγή σε μεσολαβητές, (ΕΕ, ΟΗΕ, ΔΔΧ κλπ.), ενώ θα λειτουργήσει και απ’ ευθείας κόκκινη γραμμή Μητσοτάκη- Ερντογάν όταν ο κόμπος θα φτάνει στο χτένι.
Αυτή η αμοιβαία συμφωνημένη και δεσμευτική διμερής πολιτική διαπραγμάτευση , μόνον όσο διαρκέσει , θα εξασφαλίζει την «ηρεμία στο Αιγαίο».
Κατά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στο ελληνικό αίτημα για «ηρεμία στο Αιγαίο», ο Τ. Ερντογάν πρότεινε για την διατήρηση του καλού κλίματος στο Αιγαίο: «το σωστό είναι για τα θέματα όπου υπάρχει πρόβλημα, αυτό να τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε οι εμπειρογνώμονες /ειδικοί να προσπαθήσουν να βρουν λύση… Αυτό συνεπάγεται ότι όλα τα θέματα θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς μεσολαβητές….

Ο Κ. Μητσοτάκης απλώς συμφώνησε στην πρόταση Ερντογάν ..

Με την χθεσινή συμφωνία Αθήνας -Άγκυρας η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπασε δύο βασικές γραμμές της εθνικής πολιτικής που έχει ακολουθηθεί από το 1975 από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχθηκε πλήρη , εφ όλης της ύλης (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ) δεσμευτικό πολιτικό διάλογο με την Τουρκία, χωρίς να προσδιορίζεται η χρονική διάρκεια της «ηρεμίας» και κυρίως χωρίς να εμποδίζονται οι επιθετικές επεκτατικές τουρκικές ενέργειες σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και δικαιωμάτων και συμφερόντων.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχθηκε ως αποκλειστικώς διμερή διαφορά προς διμερή διαπραγμάτευση όλες ανεξαιρέτως τις επεκτατικές θέσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, ( αποστρατιωτικοποίηση νήσων, ιδιοκτησιακό καθεστώς νήσων, εύρος χωρικών υδάτων και εναερίου χώρου, μεταβολή του ορίου FIR Αθήνας/Κωνσ-λης , ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΒΟΛΗΣ, Ζώνη Αλιείας, Περιοχή Έρευνας Διάσωσης κλπ.), σε αντίθεση με την μέχρι τώρα εθνική θέση ότι η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά είναι η οριοθέτηση της ΥΦ στο Αιγαίο με παραπομπή στο ΔΔΧ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεχθηκε τον τουρκικό όρο ότι στον αυστηρά διμερή πολιτικό διάλογο απαγορεύεται η εμπλοκή τρίτων ή μεσολαβητών , δηλαδή αποδέχθηκε ότι η ΕΕ, ο ΟΗΕ και το ΣΑ, καθώς και το ΔΔΧ δεν θα έχουν καμμία θέση στη διαπραγμάτευση.
Επίσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη, περιόρισε το διμερή διάλογο μόνον στην περιοχή του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να μην συμπεριληφθούν τα ελληνικά δικαιώματα και συμφέροντα στη ΑΟΖ/Υφ στη Μεσόγειο και χωρίς να ανατρέπεται η ισχύς του τουρκο/λιβυκού Συμφώνου.
Με αυτή την ανατροπή των βασικών θέσεων της ελληνικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία , η Άγκυρα θα θέτει στο τραπέζι ένα -ένα τα θέματα που αυτή θέλει να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα, δηλαδή θα διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία την ελληνική κυριαρχία των νήσων του Αιγαίου, σύμφωνα και με τις αναλυτικές αποφάσεις στο σχετικό Συμβουλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας ( βλ. ΜΙΛΙΤΑΙΡ Μάρτιος 2021). Έτσι θα είναι εξόχως δύσκολο εως αδύνατο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αρνηθεί τη διαπραγμάτευση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων στο Αιγαίο ,(που αποτελεί την «καρδιά» των τουρκικών αιτημάτων και τη μέγιστη απειλή για την Ελλάδα), διαφορετικά ο Ερντογάν θα χρεώσει στον Μητσοτάκη τη «θαλασσοταραχή» που θα προκληθεί στο Αιγαίο , αφού θα έχει αθετήσει η Ελλάδα τη συμφωνία.

Τη συμφωνία Αθήνας –Άγκυρας μετέφερε αναλυτικά ο Τ. Ερντογάν στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν κατά τη συναντηση τους, αμέσως μετά την ελληνοτουρκική.

Σύμφωνα με ασφαλέστατες διπλωματικές πηγές, που κρατούν την ανωνυμία τους, ο κ Ερντογάν ανέφερε στον Πρόεδρο Μπάιντεν μεταξύ άλλων:

Η κυβέρνηση μου έχει λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της την εξακολούθηση των πολιτικών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση στο Αιγαίο.Με τη νέα κυβέρνηση του Κ Μητσοτάκη, η Τουρκία έχει ζητήσει πολλάκις διαπραγματεύσεις, στις οποίες η Ελλάδα δεν ανταποκρινόταν γιατί η πολιτική της βασίζεται σε μαξιμαλιστικές θέσεις. Εφόσον συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με καλόπιστη διάθεση από την Ελλάδα, τα ερευνητικά σκάφη μου δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ελλάδα, με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις πολιτικές αποφάσεις στην περιοχή , μέχρι τώρα….

Με την χθεσινή συναντηση στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ομολόγησε διεθνώς ότι δεν μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο κύμα τουρκικών πιέσεων σε βάρος της χώρας ανάλογο με αυτό του 2020. Την εμφανή αυτή αδυναμία , η κυβέρνηση επιχειρεί να την παροσιάσει στην ελληνική κοινή γνώμη ως μέγιστη επιτυχία, με την αποκατάσταση, (έστω και παραπλανητικού), κλίματος «ηρεμίας στο Αιγαίο». Αποκρύπτοντας το πιθανό βαρύ τίμημα που θα πληρώσει η χώρα, αποδεχόμενη προς διαπραγμάτευση όλες τις επεκτατικές τουρκικές βλέψεις στο Αιγαίο .

Εως ότου φανούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας Μητσοτάκη- Ερντογάν, ( με την ανοχή της μείζονος αντιπολίτευσης), η κυβέρνηση θα έχει χρεώσει στον εαυτόν της μια ακόμα «επιτυχία», χρήσιμη για τον καθορισμό του χρόνου των επόμενων εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σαλος με την ερώτηση για το δεκαχίλιαρο στο Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος του Γρηγόρη...

Απαντώντας σε μια ερώτηση για το δεκαχίλιαρο ο παιχτης κατάφερε και τις 10.000 ευρω. Η ερώτηση ήταν ποιος απεικονιζόταν στο δεκαχίλιαρο.

Η αστυνομικός που πυροβόλησε τον Eσκο: Θα κάρφωνε το κατσαβίδι στην καρωτίδα μου

Για την στιγμή που πυροβόλησε τον 30χρονο εγκέφαλο της...

37χρονο πασίγνωστο μοντελο εντοπίστηκε νεκρή μεσα στο σπίτι της στους Αγίους Θεόδωρους

Νεκρή μέσα στο σπίτι τους στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας...

Χαμός με την απάντηση του Αλέξη Τσιπρα στην Μαρια Αναστασοπούλου οταν του ειπε: Δεν ακούμε...

Συνεντευξη του Αλέξη Τσιπρα στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδακη...

Σάλος με όσα ειπε η Ντορα Μπακογιάννη για τον Κυριακο

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε στο στούντιο του Open η Ντόρα...

Σάλος με το κράξιμο του twitter στο love island του Σκαι – Ένα τσούρμο ψώνια,...

Μαύρα χάλια με το που άρχισε το νεο παιχνίδι του Σκαι που έρχεται να αποδειξει πως πάντα υπάρχουν και χειρότερα στην Ελληνική Τηλεοραση.

Αφωνο το πανελληνιο ακουγε τον Κωστα Μπακογιάννη να ουρλιάζει: ελευθερία ή θάνατος

Το βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών, της πόλης...

Συνελήφθη ο Πέπα, μέλος των διαβόητων ληστών με τα Καλάσνικοφ

Μαζί με τη σύντροφό του ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της...