Σάββας Καλεντερίδης για το Euro2020: «Η συμφωνία των Πρεσπων είναι το χειρότερο διπλωματικό χαρτί» (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ζόραν Ζάεφ προ μερικών ημερών είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το πρόβλημα που ανέκυψε στο Euro με τη διπλή ονομασία της εθνικής ομάδας της χώρας του, θα φροντίσει ώστε να επιλυθεί.

Μάλιστα ανέφερε κάτι που είναι απολύτως σωστό: «Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει την τροποποίηση του ονόματος από δημόσιους οργανισμούς. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία είναι ανεξάρτητη ένωση, αλλά η εθνική ομάδα είναι δημόσια οντότητα. Αρα πρέπει να ονομάζεται έτσι όπως συμφωνήθηκε στις Πρέσπες. Δηλαδή Βόρεια Μακεδονία».

Πέρασε μόλις ένα τριήμερο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων στο ΑΠΕ και το αφήγημα άλλαξε. Στο twitter ο κ. Ζάεφ έγραψε φαρδιά πλατιά ότι βρίσκεται στο Αμστερνταμ και υποστηρίζει την εθνική ομάδα της Μακεδονίας!

Ο Σάββας Καλεντερίδης με αφορμή το διπλωματικό ζήτημα που ξέσπασε στο Euro 2020 σχολιάζει το θέμα κατακρίνοντας τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Είναι το χειρότερο διπλωματικό χαρτί. Είναι σαν να κάνουμε επίθεση στον εαυτό μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γεωπολιτικός αναλυτής

Βόρεια Μακεδονία: Η Αθήνα «παγώνει» τα μνημόνια μετά τις προκλήσεις Ζάεφ – Το ιστορικό στο ereportaz

Βόρεια Μακεδονία: Δυσφορία στην Αθήνα που βάζει στον «πάγο» την κύρωση της συμφωνίας.Την έντονη δυσφορία της Αθήνας προκάλεσε η ανάρτηση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, που ανέφερε στο Twitter πως «βρίσκομαι στο στάδιο του Αμστερνταμ και δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας», παραλείποντας το «Βόρεια» από το όνομα της χώρας του.

Η ανάρτηση που έρχεται ως συνέχεια άλλων αντίστοιχων κινήσεων το τελευταίο διάστημα, έγινε γνωστή στο Μαξίμου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», η αντίδραση συμπυκνώνεται στη φράση «ώς εδώ και μη παρέκει».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο… «και βλέπουμε» η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων που ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα.

zaef

«Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών»

Για την εξέλιξη αυτή είχε προϊδεάσει χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η οποία έδωσε απάντηση στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ για την επίμαχη ανάρτηση:

«Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και του πνεύματος αυτής», διαμήνυσε η κ. Πελώνη και συνέχισε: «Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από τη διχαστική ρητορική, σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η συμμετοχή της χώρας του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Θυμίζω ότι από τις βασικότερες επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ήταν αυτή. Όλα αξιολογούνται και ο χρόνος που θα κυρωθούν στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί και ένα κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της χώρας».

european commission

«Δεν άναψε πράσινο φως» για την ΕΕ

Εξάλλου το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο δεν έδωσε τελικά το πράσινο φως για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Όπως δήλωσε η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Πορτογαλίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, ‘Ανα Πάολα Ζακάριας, «δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και να ξεκινήσει η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για τις δύο υποψήφιες χώρες».

Η ίδια, πρόσθεσε ότι η Πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ προσπάθησε να βρεθεί λύση, όμως «η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία ζουν μια δύσκολη πολιτική στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή, πρέπει να βρούμε λύση αποδεκτή για όλους», πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σλοβενία, που αναλαμβάνει από 1η Ιουλίου την Προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης και θα φτάσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα σύντομα.

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ για τις προκλητικές φανέλες της Βόρειας Μακεδονίας

Euro 2020: Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της γειτονικής χώρας δεν έχει προσχωρήσει ακόμη στην αλλαγή του ονόματός της, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με χαραγμένα τα τρία αρχικά της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της… Μακεδονίας/FFM (Football Federation of Macedonia) και όχι της Βόρειας Μακεδονίας παρουσιάστηκαν οι φανέλες με τις οποίες θα συμμετάσχουν οι γείτονες στο EURO.

macedonianorthh

Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της γειτονικής χώρας δεν έχει προσχωρήσει ακόμη στην αλλαγή του ονόματός της, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας χρήση του προηγούμενου. Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Εθνική ομάδα της γειτονικής χώρας θα πάρει μέρος σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Η Βόρεια Μακεδονία συμπληρώνει τον 3ο όμιλο μαζί με Ολλανδία, Ουκρανία και Αυστρία. Την προσεχή Κυριακή αντιμετωπίζει την Αυστρία.

Πιέζει η κυβέρνηση Ζάεφ

Από τις αρχές του έτους. σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση Ζάεφ άσκησε έντονες πιέσεις στην Ομοσπονδία προκειμένου να προχωρήσει στην αλλαγή του καταστατικού και του ονόματός της. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ομοσπονδίες της Βόρειας Μακεδονίας που άλλαξαν το όνομά του η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αρνείται ενώ έχει αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο προσφυγής της στην UEFA, ζητώντας ανεξαρτησία στο…. έργο της.

193207207 10159687060927088 4232581882324397467 n

Όπως αναφέρει η ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει ήδη την UEFA για το θέμα, ενώ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «είναι από λυπηρό έως εξοργιστικό να ανακύπτουν εκ του μη όντος ζητήματα που έχουν διευθετηθεί από διεθνείς συμβάσεις»

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ:

Σας ενημερώνουμε ότι με αφορμή ανάρτηση του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας Μουάμεντ Σεϊντίνι σε προσωπικό του λογαριασμό στα social media, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επισημαίνει τα εξής:

Είναι από λυπηρό έως εξοργιστικό να ανακύπτουν εκ του μη όντος ζητήματα που έχουν διευθετηθεί από διεθνείς συμβάσεις, με ευκαιρία την έναρξη του EURO 2020 και τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στη διοργάνωση. Η ΔΟΕ και όλες οι διεθνείς αθλητικές συνομοσπονδίες, μηδέ των ποδοσφαιρικών εξαιρουμένων, έχουν αναγνωρίσει ως μέλος τους την Βόρεια Μακεδονία και οποιοσδήποτε άλλος αυθαίρετος αυτοπροσδιορισμός της είναι εκτός των παγκοσμίως ισχυόντων κανονιστικών πλαισίων και κατ’ επέκταση εκτός πραγματικότητα».

Eπιστολή Αυγενάκη σε Τσέφεριν και UEFA

Επείγουσα επιστολή προς τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, που κοινοποιήθηκε στον Γενικό Γραμματέα, Θόδωρο Θεοδωρίδη, έστειλε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας.

5095866

Ο Αυγενάκης ζητά να γίνει χρήση της ορθής εθνικής συντομογραφίας/ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Euro και να μην χρησιμοποιηθεί ο κωδικός χωρών του Διεθνή Οργανισμού Τυποποίησης (ISO). Ο Υφυπουργός Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν καθορίζει συντομεύσεις / ακρωνύμια για τη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο η διεθνώς παγιωμένη πρακτική επιβάλλει να αντανακλάται το ακριβές όνομα κάθε χώρας στις συντομεύσεις/ακρωνύμια.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης, επισημαίνει ότι δεν έχει ακόμα τροποποιηθεί η ονομασία της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζητά την παρέμβαση της UEFA. Τέλος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού ενημερώνει την UEFA ότι αντίστοιχη επιστολή απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι.

Σάλος για τη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας – (ereportaz 9.6.2021)

Μετράμε αντίστροφα για την έναρξη του Euro 2020, από το οποίο θα λείπει η Εθνική Ελλάδος, χωρίς όμως το ενδιαφέρον να… χάνεται. Όπως και να έχει στην τελική φάση της διοργάνωσης προκρίθηκε για πρώτη φορά η Βόρεια Μακεδονία, η οποία σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα «Political» σκοπεύει να εισέλθει στα γήπεδα του Euro 2020 ως «Μακεδονία». Κοινώς στη φανέλα της να αναγράφεται μόνο το «Μακεδονία», χωρίς να υπάρχει το Βόρεια.

Πρόκειται για μια κίνηση, η οποία σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ θα έπρεπε με κινήσεις της ΕΠΟ, αλλά και άλλων αρμόδιων μέσων να απορριφθεί. Γενικότερα θα πρέπει να αποκοπεί οποιαδήποτε προσπάθεια της συγκεκριμένης χώρας στο να της γίνεται αναφορά ως «Μακεδονία», μιας και το σωστό θα είναι να αναφέρεται από τους πάντες ως Βόρεια Μακεδονία, η οποία είναι πλέον και η επίσημη ονομασία της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ