Ο Ζάεφ αναδιπλώθηκε, ο Μητσοτάκης θα φέρει τώρα τη Συμφωνία στη Βουλή;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έπαιξε ρόλο στη νέα αναβολή το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Κώστα Καραμανλή;

Σαν …μάνα εξ ουρανού είδε το Μαξίμου το tweet του Ζόραν Ζάεφ για την ποδοσφαιρική ομάδα της Βορείου Μακεδονίας, ώστε να διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τον Ιούλιο τα τρία μνημόνα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ, όμως, την Τετάρτη, μια ημέρα μετά το απαράδεκτο tweet του, που αναφερόταν σε «Μακεδονία» χωρίς τον όρο «Βόρεια», αναδιπλώθηκε.
«Για το tweet σχετικά με την παρουσία μας στο Euro, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν Μακεδόνες παίκτες, Σέρβοι παίκτες, Βόσνιοι παίκτες κτλ. Είναι Μακεδόνες που εκπροσωπούν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας και τόνισε-αναφερόμενος προφανώς στον έλληνα ομόλογό του: ««Δεν είναι λόγος να αναβληθούν τα μνημόνια κατανόησης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Περιμένουμε δύο χρόνια αυτά τα μνημόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο και μπορούμε να περιμένουμε τρεις μήνες ακόμα, αλλά το περιμένουν οι Έλληνες και οι Μακεδόνες. Είναι ζήτημα οικονομικής συνεργασίας, είναι ζήτημα εναέριας κάλυψης από την ελληνική πολεμική αεροπορία και ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, κάτι το οποίο επιθυμεί η Ελλάδα και το έχει έμπρακτα δείξει».

Ενδιαφέρον τώρα εμφανίζει εάν μετά την αναδίπλωση Ζάεφ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει προς κύρωση στη Βουλή τον Ιούλιο τα τρία μνημόνια που προβλέπονται για τη Συμφωνία ή θα επιμείνει για … «Σεπτέμβριο και βλέπουμε».

Ο πραγματικός λόγος της νέας αναβολής είναι, άλλωστε, οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο θέμα από το εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Στην κατεύθυνση της νέας αναβολής, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, έπαιξε ρόλο και η συνάντηση που είχαν πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κώστα Καραμανλή– η «Καθημερινή» και ο συνάδελφος Σταύρος Παπαντωνίου που αποκάλυψαν τη συνάντηση, μάλιστα, έκαναν λόγο για δείπνο των δυο ανδρών μετά συζύγων, σε εστιατόριο της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι αρνητικός στην κύρωση των τριών μνημονίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν και εκτιμάται ότι στο τέλος θα ψηφίσει προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι δημιουργεί προβλήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντιθέτως ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει στην απόφασή του να μην ψηφίσει τη Συμφωνία, αν και συνιστά στους βουλευτές που τον ακολουθούν πολιτικά να μην πράξουν το ίδιο, ώστε να μην κατηγορηθούν για ομαδοποίηση. Τη δυσφορία τους, όμως, εκφράζουν και άλλα στελέχη, κυρίως βουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα, με υπαρκτό τον κίνδυνο το κυβερνόν κόμμα να βρεθεί ενώπιον ενός σοβαρού προβλήματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται με τα σημερινά δεδομένα να προχωρήσει σε διαγραφές όποιων βουλευτών απέχουν από την ψηφοφορία όταν το θέμα έρθει στη Βουλή , θα βρεθεί όμως σε δύσκολη θέση σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής το καταψηφίσει!

Του Βασίλη Σκουρή, από το ieidiseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ