Οικολογικός εφιάλτης τα τοξικά απόβλητα των φωτοβολταϊκών – Οι ηλιακοί συλλέκτες δημιουργούν 50 φορές περισσότερα απόβλητα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα νέο άρθρο στο Harvard Business Review επισημαίνει ένα άλλο οικολογικό κόστος που συχνά υποτιμάται από όσους πιστεύουν ότι τα φωτοβολταϊκά θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής: Τα απόβλητα!
Οι ηλιακοί συλλέκτες υποτίθεται ότι θα διαρκέσουν για 30 χρόνια και οι υπολογισμοί για το πόσα απόβλητα θα παραχθούν βασίζονται σε αυτήν την παραδοχή. Το πρόβλημα είναι ότι καθώς τα πάνελ γίνονται φθηνότερα και πιο αποτελεσματικά, τα οικονομικά μοντέλα έχουν αλλάξει. Η αντικατάστασή τους νωρίτερα είναι πλέον ο κανόνας

Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς του άρθρου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τσουνάμι απόβλητων ηλιακών συλλεκτών: «Εάν προκύψουν πρόωρες αντικαταστάσεις όπως προβλέπει το στατιστικό μας μοντέλο, μπορούν να παράγουν 50 φορές περισσότερα απόβλητα σε μόλις τέσσερα χρόνια από ότι το IRENA [Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας] ] προβλέπει. Αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε περίπου 315.000 μετρικούς τόνους αποβλήτων, με βάση μια εκτίμηση 90 τόνων ανά αναλογία βάρους προς ισχύ MW. ” Και αυτή η εκτίμηση αφορά μόνο τους οικιακούς χρήστες ηλιακών συλλεκτών. Εάν η έρευνα συμπεριλάβει και τους επαγγελματίες χρήστες, τότε το βουνό των αποβλήτων θα είναι τεράστιο.

Μία πραγματική οικολογική βόμβα που γεννά αμφιβολίες για το κατά πόσον τα φωτοβολταϊκά όντως μπορούν να προσφέρουν στην προστασία του πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ