India Times για τεχνολογία Anti-Drone : Εντοπισμός mini drone μόνο από Doppler Radar (Τέτοιο radar είναι ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ της ΕΑΒ που δεν χρησιμοποιείται)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βάση της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) στο Τζαμού, συγκλονίστηκε από δύο εκρήξεις IED τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Ιουνίου, όταν δύο drone έριξαν εκρηκτικά υψηλής ποιότητας που τρύπησαν την οροφή ενός κτιρίου και τραυμάτισαν δύο υπαλλήλους της IAF. 

Αυτό θεωρείται ως η πρώτη τρομοκρατική επίθεση με drone που ξεκίνησε ποτέ στην Ινδία και σηματοδοτεί ένα δυσοίωνο μέλλον, όπου τα Unmanned Aerial Systems (UAS), τα αυτόνομα οπλικά συστήματα και οι ρομποτικοί στρατιώτες θα χρησιμοποιηθούν ως νέοι τρόποι σαμποτάζ και επιχειρήσεων.

Τεχνολογίες παρακολούθησης-εντοπισμού drones

Η πρώτη διαδικασία για την αντιμετώπιση μιας πιθανής επίθεσης με drone είναι, η ανάπτυξη εξοπλισμού εντοπισμού που όχι μόνο θα ανιχνεύσει και θα διακρίνει τα drone από άλλα αντικείμενα όπως τα πουλιά και τα αεροπλάνα, αλλά επίσης θα εντοπίζει το drone και θα ειδοποιήσει τους αξιωματούχους ασφαλείας για την ανάπτυξη αντιμέτρων.

Ένα σύστημα radar μπορεί να μετρήσει την διεύθυνση και τη θέση των ιπτάμενων αντικειμένων… Αλλά τα συμβατικά συστήματα radar δεν προορίζονται για την ανίχνευση μικρών drone και ακόμη και αν είναι βαθμονομημένα με τέτοιο τρόπο, μπορούν εύκολα να κάνουν λάθος (πτηνό να θεωρηθεί ως mini drone). Ωστόσο, ένα radar τεχνολογίας “doppler” μπορεί να ανιχνεύσει διαφορές ταχύτητας και “υπογραφής” των κινούμενων αντικειμένων, επιτρέποντας εύκολη αναγνώριση των . 

Οι δέκτες ραδιοσυχνοτήτων (RF) είναι μια άλλη τεχνική που μπορεί να ανιχνεύσει την επικοινωνία μεταξύ ενός drone και του χειριστή του, αλλά είναι άχρηστοι ενάντια σε drone που δρουν αυτόνομα. Οι ειδικοί ασφαλείας εξέτασαν επίσης οπτικές κάμερες με δυνατότητες υπέρυθρης ή θερμικής απεικόνισης για τη λήψη εικόνων του drone και του ωφέλιμου φορτίου του.

Αντίμετρα κατά των drone 

Σχεδόν όλες οι μεγάλες χώρες έχουν εισαγάγει μέτρα αντι-drone για την αντιμετώπιση εχθρικών drone, αλλά οι τεχνολογίες για την απενεργοποίηση της πλοήγησής τους, την παρεμβολή στη ραδιοσυχνότητά τους, ή ακόμη και την εκπαίδευση αετών για την αντιμετώπιση μικρών αεροσκαφών δεν έχουν αποδειχθεί πραγματικά αλάνθαστες. Επομένως, αρκετές υπηρεσίες ασφαλείας χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό αυτών των τεχνολογιών, τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω. 

Παρεμβολέας (Jammer) συχνοτήτων 

Οι jammer συνήθως είναι μια στατική, κινητή ή φορητή συσκευή που χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό radar και κάμερας για τον εντοπισμό και στη συνέχεια την παρεμβολή των drone.  Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιεί το LMADIS ή το Ολοκληρωμένο Σύστημα Light-Mobile Air Defense – ένα κινητό αντιαεροπορικό σύστημα που κατέστρεψε ένα ιρανικό drone τον Ιούλιο του 2019. Όμως οι παρεμβολείς είναι άχρηστοι κατά drones που επιχειρούν αυτόνομα (χωρίς εκπομπές, με παθητικό GPS)

Παραπλάνηση GPS 

Αυτό το αντίμετρο περιλαμβάνει την αποστολή ενός νέου σήματος στο drone, αντικαθιστώντας την επικοινωνία με δορυφόρους GPS που χρησιμοποιείται για πλοήγηση. Και με δυναμική αλλαγή των συντεταγμένων GPS σε πραγματικό χρόνο, αυτή η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της θέσης του drone και την ανακατεύθυνση σε ασφαλές μέρος. 

Εκπομπή ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP) 

Οι λύσεις Counter-Unmanned Aerial System (C-UAS) με δυνατότητα ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP) μεγάλης ισχύος, παρεμβαίνουν σε ραδιοσυνδέσεις όταν πυροδοτούνται και διακόπτουν ή ακόμη και καταστρέφουν τα ηλεκτρονικά κυκλώματα σε drone. Και επειδή το EMP μπορεί επίσης να επηρεάσει και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές εντός εμβέλειας, αυτές οι συσκευές πρέπει να χρησιμοποιούν κατευθυντική κεραία για την εστίαση του EMP σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Όπλα ή drone 

Βολές από συστήματα (όπλα) σταθερά ή χειροκίνητα ή τοποθετημένα σε πυργίσκο, χρησιμοποιούνται για τη κατάρριψη drone μεταξύ 20m και 300m. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από άλλο drone για να ξεπεράσουν το περιορισμένο εύρος.

Ένα άλλο μέτρο περιλαμβάνει την αποστολή ενός φιλικού drone που εκτοξεύει ένα δίχτυ για να συλλάβει το εχθρικό UAS, όπως το σύστημα NINJA, ή Negation of Improvised Non-State Joint Aerial-ancings, που χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Λέιζερ υψηλής ενέργειας 

Πρόκειται για υψηλής ισχύος εκπομπές εναντίον μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (c-UAS), που εκπέμπουν μια εξαιρετικά εστιασμένη δέσμη φωτός ή δέσμη λέιζερ που διαλύει τα drone και καταστρέφει τα ηλεκτρονικά του.

Indiatimes

Υ.Γ

Εμείς γνωρίζουμε τις αποδεδειγμένες δυνατότητες αποκάλυψης mini drones του radar ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ της ΕΑΒ…

Όμως με το πιο πάνω άρθρο των India Times, μετά την πρόσφατη επίθεση στην αεροπορική βάση Τζαμού και με την παρουσίαση της anti-drone τεχνολογίας της Ινδίας, καθίσταται σαφές πως αποκάλυψη των mini drones είναι δυνατή μόνο από radar doppler…!!!

Αυτή την τεχνολογία χρησιμοποιεί και το radar ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ της ΕΑΒ…όπως σας έχουμε ενημερώσει ΕΔΩ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ