Καμία ανάληψη ευθύνης – Τα πρώτα συμπεράσματα από τη συνέντευξη Μητσοτάκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γραφει ο Βασίλης Σκουρής απο το ieidiseis.gr

Ορισμένα πρώτα συμπεράσματα και ορισμένες «κρυφές ειδήσεις» από τη συνέντευξη που μόλις παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών.

Η «ΣΥΓΓΝΩΜΗ» ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ: Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ξαναείπε τη λέξη συγγνώμη, αλλά από την όλη του συνέντευξη απέδειξε ότι δεν την εννοεί, ότι είναι απολύτως προσχηματική! Όχι απλώς δεν προχώρησε σε μια ουσιώδη αυτοκριτική, όχι απλώς δεν ανέφερε ένα έστω λάθος της κυβέρνησής του, αλλά και μας ζήτησε να αναλογιστούμε όχι μόνο τι καταστράφηκε, αλλά και τι …διασώθηκε!

ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ Η ΠΡΟΩΡΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ: Ο πρωθυπουργός όχι απλώς επανέλαβε τα περί εξάντλησης της τετραετίας, αλλά αυτή τη φορά παραδέχτηκε ότι τυχόν πρόωρες κάλπες θα αποτελούν ένδειξη αδυναμίας! Η τοποθέτηση αυτή, κατά τη γνώμη του υπογράφοντος, δεν διευκολύνει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό τέλη καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου. Αντιθέτως –και χωρίς να τον αποκλείει εντελώς- τον δυσκολεύει σημαντικά!

ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ Η «ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ»-ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ, ΧΑΡΔΑΛΙΑ , ΤΣΟΥΒΑΛΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΟΥΡΗ! Στη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τα περί «απόδοσης ευθυνών» όπου αυτές προσωποποιούνται, εμμέσως όμως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι αυτές θα αποδοθούν στον επικείμενο ανασχηματισμό, «με καθαρό μυαλό». Ταυτόχρονα, σχεδόν εξύμνησε τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ιδίως για τη δήλωσή του ότι υπήρξε «και πυροσβέστης και επιτελικός, συνεχώς παρόν και με τη μάνικα στο χέρι»! Επιπλέον, αν και άφησε να εννοηθεί ότι τα εξιλαστήρια θύματα θα είναι πρωτίστως υπηρεσιακά στελέχη, αρνήθηκε ότι κάλυψε πρόσωπα όπως οι κκ Τσουβάλας και Κολοκούρης για την ευθύνη που είχαν στο Μάτι, με το αιτιολογικό ότι αν είχαν ευθύνη δεν θα τους κράταγε ο τότε πρωθυπουργός σε αξιώματα!

ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ: Ο πρωθυπουργός όχι απλώς δεν υιοθέτησε κάποια, έστω, από τις προτάσεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά της άσκησε κριτική και για τη στάση της!

Ο ΜΠΕΝΟΣ, Ο ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΑΡΙΣΤΑ» ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: Ο Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει το συντονισμό για ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο, με το ρόλο που θα έχει ο Σταύρος Μπένος να χρειάζεται ακόμα πολλές διευκρινήσεις, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός απέσεισε κάθε ευθύνη από το επιτελικό κράτος λέγοντας πως αυτό δεν είναι για να πιάνει τη μάνικα, αλλά για το συντονισμό! Η μάνικα βεβαίως είναι για τους υπουργούς, αλλά το πρόβλημα ήταν στο συντονισμό και όχι στη μη εφαρμογή του πλάνου!

«ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ»: Αίσθηση προκάλεσε στον υπογράφοντα η φράση του πρωθυπουργού ότι δεν θέλει ως δημόσιο να διαχειρίζεται χρήματα-φράση που ειπώθηκε στην ενότητα για το ρόλο των ιδιωτών στην αναδάσωση. Δηλαδή; Το δημόσιο χρήμα ποιος θα το διαχειρίζεται; Και τι σημαίνει δάση που δεν έχουν όλα το ίδιο οικολογικό ενδιαφέρον; Αν μιλάμε για «μπίζνες πάνω στα καμένα» θα το δείξει ο χρόνος, αν και εμείς πιστεύουμε ότι αρχίζει και φαίνεται!

ΥΠΟΓΕΙΩΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ: Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρξε «οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών», δείχνοντας πως η κυβέρνηση, αν δεν διαρρέει τα σχετικά δημοσιεύματα και πρώτα θέματα, τουλάχιστον τα ενθαρρύνει και τα συντηρεί. Αλήθεια, οι μυστικές υπηρεσίες έχουν κάποια ένδειξη για την ύπαρξη σχεδίου εμπρησμού; Και αν ναι, αφορά ξένες δυνάμεις ή ντόπιους πυρομανείς-και ποιους; Οι «ψεκασμένες θεωρίες», βλέπετε, υιοθετούνται και από αυτούς κατά τα λοιπά τις …ξορκίζουν!

ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΖΩΩΝ: Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, προχώρησε και σε διαστρέβλωση της κριτικής που δέχεται η κυβέρνησή του σε ορισμένα θέματα. Δεν της ασκείται, για παράδειγμα, κριτική γιατί σώζει τις ανθρώπινες ζωές ή γιατί τις βάζει ως πρώτη προτεραιότητα; Όσο άρρωστο μυαλό και αν είχε κάποιος δεν θα υποστήριζε κάτι τέτοιο! Η κριτική είναι γιατί η σωτηρία των ανθρωπίνων ζωών μέσω των εκκενώσεων χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να κρυφτούν οι ολιγωρίες και οι ευθύνες για την καταστροφή των δασών και των σπιτιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ