Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου Ελλάδα 2.0 για την αντιπυρική προστασία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία.
Και από αυτά μόνο 263 εκατ. ευρώ θα πάνε για δασοπυρόσβεση και 224 εκατ. ευρώ για αναδάσωση.
Μόνο 110 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά.
Και όλα αυτά ενώ υποτίθεται ότι το «Ελλάδα 2.0» θα δαπανήσει το 35% των κονδυλίων για την πράσινη μετάβαση.
Στα γνωστά τρωκτικά τα κονδύλια του «Ελλάδα 2.0» για την δήθεν πράσινη ανάπτυξη αντί για δασοπροστασία.
Ούτε ένα έργο για αντιπυρική προστασία στα 12 πρώτα έργα του «Ελλάδα 2.0» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση!!!

8CE5D3BB FAC7 4A5E 8DCF 842BD3BE6251

294ECCDA DCE8 47F9 8B66 254D88A0EA6B

A63E3D52 6033 4194 B454 1A75AF47CDFF

Σιγήν ιχθύος συνεχίζουν να τηρούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για την αποκάλυψή μας για την μη αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ ύψους 1,3 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Επρόκειτο για κονδύλια της ΕΕ από το ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά Ταμεία για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Μάλιστα η τότε Επίτροπος της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου απαντώντας σε παρέμβασή μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 29/11/2021 είχε δηλώσει ότι βρίσκονται στη διάθεση των Ελληνικών Αρχών 1,3 δις ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανακάλυψε» ποσό 1,8 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αλλά για το μέλλον. Πρόκειται για κονδύλια της ΕΕ που αφορούν τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Βέβαια κάλιο αργά παρά ποτέ θα πει κανείς. Μόνο που τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να μην αξιοποιήσουν το 1,3 δις ευρώ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής την πλήρωσαν ήδη πολύ ακριβά χιλιάδες συμπολίτες μας. Έτσι τα καθεστωτικά μνημονιακά κυβερνητικά κόμματα προτίμησαν να μην διαθέσουν το 5% του ΕΣΠΑ και των άλλων ευρωπαϊκών Ταμείων ύψους 1,3 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αντί λοιπόν να μειώσουν κατά 5% τα κονδύλια για τα διάφορα έργα ΕΣΠΑ προκειμένου το ποσό των 1,3 δις ευρώ να διατεθεί για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών τελικά προτίμησαν να διαθέσουν όλα τα κονδύλια στους διάφορους δικαιούχους του ΕΣΠΑ, δικαιούχους που στην κορυφή της λίστας φιγουράρουν οι διάφοροι γνωστοί-άγνωστοι ξένοι και ελληνικοί πολυεθνικοί όμιλοι. Έτσι δεν έκαναν καμιά σχετική αλλαγή στα προγράμματα ΕΣΠΑ και άφησαν τα κονδύλια αυτά να τα ενθυλακώσουν οι γνωστοί-άγνωστοι που λυμαίνονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, δηλαδή οι μεγαλοεργολάβοι και οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές.

Στο περιθώριο του «Ελλάδα 2.0» η αντιπυρική προστασία
Οι τεράστιες φυσικές καταστροφές λόγω πυρκαγιών έφεραν ταυτόχρονα στο προσκήνιο και τις νέες κυβερνητικές αβελτηρίες σε σχέση με το περίφημο σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Μάλιστα το πολυδιαφημισμένο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» το οποίο ψηφίστηκε στα τέλη Ιουλίου μετά βαΐων και κλάδων από την κυβερνητική πλειοψηφία προβλέπει ψίχουλα για τη δασοπυρόσβεση. Έτσι από τα 30,5 δις ευρώ του συνολικού πακέτου του «Ελλάδα 2.0», ποσό το οποίο με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων σύμφωνα με την κυβέρνηση θα φτάσει στα 57 δις ευρώ, τελικά το ποσό που προβλέπεται για δασοπυρόσβεση είναι μόνο 263 εκατ. ευρώ Αν στο ποσό αυτό προσθέσουμε και διάφορες άλλες δράσεις για αντιμετώπιση άλλων φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες σεισμοί κλπ το ποσό φτάνει στα 787 εκατ. ευρώ.
Έτσι 56 δις ευρώ θα κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις πλην αυτών για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία και όλα αυτά παρότι υποτίθεται ότι το «Ελλάδα 2.0» στηρίζει την πράσινη μετάβαση. Και παρότι επίσης το 35% του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» πάει υποτίθεται για την πράσινη ανάπτυξη.
Είναι χαρακτηριστικό δε ότι το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπει μόνο 110 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα το διάστημα 2021-2026, δηλαδή κάτι λιγότερο από 20 εκατ. ευρώ ετησίως!!!. Επίσης προβλέπει το ίδιο διάστημα αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων τη στιγμή που φέτος μέχρι 8/8/2021 κάηκαν από τις πυρκαγιές πάνω από 930.000 στρέμματα (www.kathimerini.gr 9/8/2021). Αλλά και για την αναβάθμιση των Canadair και την αγορά των νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων ο πενιχρός σχετικός προϋπολογισμός του «Ελλάδα 2.0» προβλέπει ότι η αναβάθμιση των Canadair και η αγορά των νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων θα γίνει τέλος του 2025!!! Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή.
Έτσι πριν περάσει καν ένα δεκαπενθήμερο από την πανηγυρική έγκριση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» από την Ελληνική Βουλή η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει. Και ανακοινώνει ότι δήθεν θα προχωρήσει στην τροποποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Οποία προχειρότης. Λες και δεν ήξεραν ότι η κλιματική αλλαγή απαιτεί τεράστια κονδύλια για την αντιμετώπισή της. Έτσι όπως και στην περίπτωση των παραπάνω κονδυλίων της ΕΕ ύψους 1.3 δις ευρώ για αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής προτίμησαν να μην τα αξιοποιήσουν προκειμένου να μην κόψουν το κονδύλιο αυτό από τα τρωκτικά που χρόνια λυμαίνονται τα υπερκοστολογημένα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά Ταμεία, έτσι και με τον πακτωλό των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης έστρεψαν τα 56 δις ευρώ σε δράσεις οι οποίες ευνοούν τόσο τις τσέπες των μεγαλοεργολάβων για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, όπου όμως θα επιβληθούν διόδια όσο και τα κέρδη των μεγάλων ευρωπαϊκών και ελληνικών πολυεθνικών ομίλων στους οποίους θα καταλήξουν οι δουλειές για τα διάφορα έργα του Ελλάδα 2.0. Και έριξαν τα ψίχουλα του «Ελλάδα 2.0» στην δασοπυρόσβεση.
Αποκαλύπτουμε λοιπόν την πενιχρή λίστα με τις «επενδύσεις» του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για τα έργα για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία ύψους 787 δις ευρώ εκ των οποίων μόνο 263 εκατ. ευρώ για την δασοπυρόσβεση και 224 εκατ. ευρώ για αναδάσωση, όπως φαίνεται και στον Πίνακα 1 τον οποίο διαμόρφωσα.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:

1.ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ: 40 εκατ. ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει αντικατάσταση γυμνών καλωδίων εναερίων δικτύων ΜΤ, υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου σε δασικές περιοχές, τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε στοιχεία του δικτύου.
Σημειωτέον ότι η επένδυση θα γίνει από τον ΔΕΔΔΗΕ που όμως μετά από λίγο καιρό θα ιδιωτικοποιηθεί οπότε η επένδυση θα μείνει υπέρ του δήθεν επενδυτή. Εις υγείαν των κορόιδων λοιπόν.

2.ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ: 224 εκατ. ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει αναδάσωση 16.500 εκταρίων (165.000 στρέμματα) σε όλη την Ελλάδα με έμφαση σε περιαστικές περιοχές και στοχεύει στην αποκατάσταση καμένων περιοχών αλλά και την ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων με νέες ποικιλίες ανθεκτικότερες στις θερινές πυρκαγιές. Στο ίδιο σχέδιο εντάσσονται ως ειδικότερα έργα η ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή της Πάρνηθας και αντίστοιχη στην Θεσσαλονίκη.

3.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: 155 εκατ. ευρώ.
Στο έργο περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός 7 αεροσκαφών Canadair, 2 ελικοπτέρων Super Pumas και 3 BK 117, η προμήθεια δύο ελικοπτέρων Sicorsky και η προμήθεια 15 νέων μικρών αμφιβίων αεροσκαφών για παρεμβάσεις πυρόσβεσης σε νησιωτικές περιοχές και drones, που θα χρησιμοποιηθούν για μεταφορές, ιατρική χρήση, έκτακτη ανάγκη, επιτήρηση και πυρόσβεση.
Όπως προκύπτει από τον Πίνακα 2 τον οποίο διαμόρφωσα για δασοπυρόσβεση θα πάνε μόνο 115,5 εκατ. ευρώ, ενώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της υλοποίησης είναι τέλος 2023 για τα ελικόπτερα Sicorsky και τέλος 2025 για τα υπόλοιπα.

4.ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: 74 εκατ. ευρώ.

5.ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: 45 εκατ. ευρώ.
6.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΟΧΗΜΑΤΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ κ.λπ.): 115 εκατ. ευρώ.
Το έργο αφορά την προμήθεια πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων και εξοπλισμού για Περιφέρειες και Δήμους καθώς και για την Πολιτική Προστασία. Όπως προκύπτει από τον Πίνακα 3 τον οποίο διαμόρφωσα για δασοπυρόσβεση θα πάνε μόνο 102,5 εκατ. ευρώ, ενώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της υλοποίησης είναι το 2023.

7.ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ: 110 εκατ. ευρώ.

8.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΠΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: 24 εκατ. ευρώ.

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής,

ΔΗΜΟΦΙΛΗ