Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Άρθρο του Προδρόμου Εμφιετζογλου: Ισχυρό, ενιαίο αμυντικό σύμφωνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αιδώς αχρειοι βάρβαροι εγκληματίες ανα τους αιώνες

Επιμέλεια – Έρευνα από Μαρία Ρ. Λήθη των ιδίων κακών...

“Η χαμένη ευκαιρία της Προέδρου”

Πριν από λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει...

Γιώργος Βενετσανος: Τα σημαντικά άσημα της Ελλάδος

Γραφει ο Γιώργος ΒενετσανοςΗ Πατρίδα μας έχει αρκετά πράγματα...

Οι αγροτικές εργασίες δεν είναι «ντροπή», σε αντίθεση με τα παράσιτα του Κολωνακίου

Στην θεμιτή τους πρόθεση εξεύρεσης θέματος γραφής των προς...

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Η σημασία των Ιταλικών εκλογών για την Ευρώπη»

Η σημασία των ιταλικών εκλογών είναι καθοριστική για ολόκληρη...

Πλαφόν απο την Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδια σε ηλεκτρικό ρευμα και αεριο

Στην Ελλάδα ..ίσως στα καυσόξυλα.της Ιωάννας ΛιουταΗ Μεγάλη...

Γιώργος Βενετσανος: Κύριε Ερντογάν, σας ευχαριστούμε

Γραφει ο Γιώργος ΒενετσανοςΚύριε Ερντογάν σας ευχαριστούμεΑξιότιμε κύριε Πρόεδρε,...

Ελληνόφωνες ή ελληνικές πολιτικές;

Αν η Ελλάδα έχει κάποιο εχθρό, αυτός είναι εκείνος...

Ένα αξεπέραστο μήνυμα στο τέλος της Οδύσσειας

του Χρυσόστομου Τσιρίδη. .Από τον ΟΜΗΡΟ, ΓΕΝΑΡΧΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ και ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ Πολιτισμού.

Σταθερότητα-κανονικότητα και άλλα «αφηγήματα»

Γίνεται πολύς λόγος για την επάνοδο στην κανονικότητα και...

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός

H Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη...

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τί είναι αυτό που κάνει την διαφορά – Το μυστικό

Του Χρυσόστομου ΤσιρίδηΕικόνα Διαδικτύου. Έξυπνο μοντάζ με τίτλο: 10...

Κάθε φίλος του Ερντογάν είναι αυτόματα εχθρός της ανθρωπότητας

Στο σημερινό διάγγελμα Πούτιν, δεν ακούστηκε τίποτε το διάφορο,...

Η Γεωπολιτική, η Γεωστρατηγική και η ευκολία της κριτικής

Δρ Μάρκος Τρούλης, ΔιεθνολόγοςΟι επιστημονικοί όροι έχουν τη δική...

Η διχόνοια της Ελλάδας και οι κατάρες της Εκάβης

1184 πχ. Η Τροία έπεσε και οι έλληνες επιβιβάζονται...

«Το Δίκαιο δεν απονέμεται, ούτε αποδίδεται. Το δίκαιο επιβάλλεται. Και η επιβολή του γίνεται μόνο με την ισχύ».

Αυτά μας δίδασκε ο Θουκυδίδης πριν 2.500 και πλέον χρόνια. Δυστυχώς όμως εμείς τα κατανοούμε μεν, δεν τα εφαρμόζουμε δε. Και τα λάθη πολλές φορές είναι τραγικά και μη αναστρέψιμα.
Η Κύπρος μας είναι ένα από τα πρόσφατα τραγικά μας εγκλήματα, τα οποία δυστυχώς συνεχίζουμε. Όταν ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου έστειλε στην Κύπρο «μία μεραρχία», το νησί ήταν άτρωτο. Ήρθε όμως «η χούντα» και επί Παπαδόπουλου … απέσυραν την μεραρχία υποκύπτοντας στους Τουρκικούς εκβιασμούς. Η Κυπριακή κερκόπορτα είχε ανοίξει. Και το έγκλημα και η εσχάτη προδοσία ολοκληρώθηκε επί Ιωαννίδη.
Πολλές φορές διερωτήθηκα «μα δεν υπήρχε κανένας από τους Αρχηγούς των Ενόπλων μας Δυνάμεων – Μπονάνος – Γαλατσάνος – Αραπάκης – Παπανικολάου – να τιμήσει τον όρκο του; Δύο τορπίλες εάν “έστελναν” τα καινούργια υποβρύχιά μας, ο πανικός θα ήταν απερίγραπτος και οι Τούρκοι στρατιώτες θα έπεφταν στη θάλασσα για να σωθούν». Απόβαση …γιοκ! Ή μήπως τα καινούργια μας Φάντομ δεν μπορούσαν να διαλύσουν το προγεφύρωμα, ή τα πυροβόλα μας που δεν έβαλαν, διότι … νόμιζαν ότι οι Τούρκοι κάνουν … άσκηση».
Δεν ξέρω αν ποτέ θα μάθουμε τις λεπτομέρειες και τα απόκρυφα της προδοσίας. Αν ποτέ θα ανοίξει ο αληθινός φάκελος της Κύπρου. Μπορεί να ξεσκεπάσει καλά κρυμμένα μυστικά, μπορεί να ανατρέψει παγιωμένες αντιλήψεις – όμως πρέπει! Πρέπει να μάθουν όλοι – παλαιότεροι και νεότεροι την ΑΛΗΘΕΙΑ, όσο και αν πονάει. Είναι χρέος. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΩΖΕΙ.
Αλλά και μετά τον Αττίλα 1, τί κάνουμε: Οι Τούρκοι από το 3% επέκτειναν τα κατεχόμενα στο 4%, μετά στο 5%. Ότι περίπου κάνουν στα Βαρώσια. 3,5% τώρα, 10% αργότερα και μετά το 100%. Εμείς συζητούσαμε!
Και τα τουρκικά αποβατικά μετέφεραν τανκς, πυροβόλα, άφθονα εφόδια και πάσης φύσεως εξοπλισμό.
​Και μετά ο Αττίλας 2, την ημέρα της Παναγίας. Οι Τούρκοι δεν διάλεξαν τυχαία την γιορτή της Παναγίας για την νέα προέλασή στην άοπλη Κύπρο. Μας έστειλαν οι άθλιοι το «μήνυμα»: “Ούτε η Παναγία δεν σας προστατεύει”.
​Ήταν θλιβερή η κατάσταση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά τη χούντα, ισχυρίζονται … βαθυστόχαστοι και πολυπράγμονες. Έστω, δεν μπορούσε όμως μια Ελληνική Πανστρατιά να τους εμποδίσει; Στην Αεροπορία, στο Ναυτικό, στο ηθικό, υπερισχύαμε!
​Αλλά μετά την ανείπωτη τραγωδία τί κάνουμε; Συζητήσεις, συμφωνίες, προσφυγές στον ΟΗΕ, ενώ οι Τούρκοι ενίσχυαν συνεχώς τις δυνάμεις τους, μετέφεραν Τούρκους από τα βάθη της Μικράς Ασίας για να αλλοιώσουν την πληθυσμιακή αναλογία αλλά και για να έχουν και τους δικούς τους – τους Τουρκοκύπριους αιχμαλώτους των ορέξεών των. Τα λένε οι Τούρκοι πριν τα κάνουν. Αυτό είναι στρατηγική, δεν είναι αφέλεια. Τα λένε, ελέγχουν αντιδράσεις, περιμένουν την αδύνατη στιγμή ή το λάθος μας και προχωρούν. Για την Κύπρο το είπε άλλωστε και ο Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος». Ποίαν άλλην «χρειάν έχομεν μαρτύρων»;
​Επί της ουσίας τί κάναμε για την στρατιωτική ενίσχυση της Κύπρου; Μικροεξοπλισμούς στην Εθνοφρουρά, τίποτε στην Αεροπορία και στο Ναυτικό. Η μόνη σοβαρή προσπάθεια έγινε επί Κληρίδη. Παραγγέλθηκαν οι S-300, που θα αγοραζόντουσαν στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με Ελληνικά Χρήματα: Ο Πάγκαλος ισχυρίζεται ότι δεν … ήταν χρήσιμα για την Κύπρο, ήταν … μια επιμονή του Αρσένη! Αποτέλεσμα: Σαπίζουν σε αποθήκες στην Κρήτη και δίδουν και … επιχείρημα στους Τούρκους να λένε στους Αμερικάνους «Να και οι Έλληνες έχουν S, τί 300 τί 400!
​Επί Σημίτη – Πάγκαλου ατόνησε το, στην θεωρία, «Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα», για να μην πω ότι ακυρώθηκε πλήρως. Ίμια, Μαδρίτη, S-300 , Οτσαλάν οδήγησαν σε μία υποχωρητική πολιτική έναντι της Τουρκίας, «για την ειρήνη», όπως γράφει ο Πάγκαλος και προλογεί ο Βερέμης! Καμία σοβαρή ενίσχυση της Κυπριακής Άμυνας, κατάσταση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
​Γεννάται ένα ερώτημα για την Κυπριακή Κυβέρνηση, τί γίνονται τα χρήματα της «Έκτακτης Εισφοράς Εθνικής Άμυνας». Σε συνέντευξη του Κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα, άκουσα ορισμένα στοιχεία και αντίστοιχα ερωτηματικά! Ήτοι ότι από 1984 μέχρι το 2016 συγκεντρώθηκαν από την Έκτακτη Εισφορά 8 δις € και διατέθηκαν μόλις 4,5 δις. Ότι ακόμη το 2006 συγκεντρώθηκαν 248 εκ. € και διατέθηκαν 82, το 2010 αντίστοιχα 400 και 100 και το 2011 457 και 96. Δεν μπορώ βέβαια να γνωρίζω τα επακριβή νούμερα, ούτε και πρέπει. Αλλά μήπως χρήματα από την Έκτακτη Εισφορά, διατέθηκαν για άλλους σκοπούς και έμεινε η Κύπρος άοπλη; Και η Ελλάδα που έχει τεράστια ευθύνη για την τραγωδία της Κύπρου, τί έκανε 47 χρόνια; Οι μικρές ενισχύσεις αρκούν, ενώπιον του υπερεξοπλισμού του Βορρά;
​Και έστω τώρα, μήπως πρέπει να συμπτύξουμε με την Κύπρο ισχυρή αμυντική συμφωνία; Ένα νέο ισχυρό αμυντικό σύμφωνο – και όχι δόγμα, που να προβλέπει τις κατάλληλες αλλαγές στην Ελλαδική Άμυνα, που να περιλαμβάνει την Κύπρο; Να στείλουμε Mirage και F-16 block 30 στην Πάφο και στη Λάρνακα, ίσως μια συστοιχία Patriot και σύγχρονα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων και 150 τανκς;
​Η ενίσχυση μας και η συμφωνίες αμυντικής συνδρομής του Ισραήλ και της Αιγύπτου, είναι το μόνο μέσο που θα «καταλάβουν» οι Τούρκοι.
​Και τότε πέραν άλλων:
1. Θα ενισχυθεί το φρόνημα των Ελληνοκυπρίων και θα εξουδετερωθεί η μοιρολατρία, «οι Κουίσλινγκ» και οι ύπουλες «συμβουλές» των Άγγλων.
2. Θα σταματήσουν οι Τουρκικοί εκβιασμοί.
3. Θα αναθαρρήσουν οι Τουρκοκύπριοι και θα μπορέσουν να σηκώσουν κεφάλι στην δική τους τυραννία.
4. Τότε, μόνον τότε, θα υπάρξει και η δίκαιη δημοκρατική και λειτουργική λύση του Κυπριακού και θα σβησθεί η Τουρκική σημαία από την Πενταδάκτυλο.

ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ

Δρ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Σ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άφησε άφωνη την Κατερίνα Καινουργιου η Μαρια Σοκαλη οταν ειπε πως στα 78 της ειναι...

Υπήρξε μια απο τις πιο γοητευτικές κύριες του Ελληνικού...

Έσπασε στο ξύλο τον νταή αστυνομικο πατέρα του επειδή κακοποιούσε την μητερα του

Τα συσσωρευμένα οικογενειακά προβλήματα από τις συχνές εκρήξεις θυμού...

Σαλος με το ξέσπασμα του Νίκου Μουρατιδη για την σειρά Γλυκάνισος του Σκαι

Λοιπόν Βλέπω μια μειονότητα από φασίστες, ρατσιστές και αμόρφωτους ηλίθιους...

Μετά από αυτή τη δήλωση, η Ελλάδα δικαιούται να χτυπήσει στρατιωτικά με κάθε τρόπο την...

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στην στρατιωτικοποίηση...

Νατασσα Μποφιλιου: Ο Λεβεντης πατέρας της τραγούδησε μαζί της στην σκηνή και ξεσήκωσε τα πλήθη

Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξε η Νατασσα Μποφιλιου στους φίκους...