Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση για την ΕΔΕ κατά των πυροσβεστών!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναδίπλωση με τη μορφή αποσιώπησης από την ηγεσία της Πυροσβεστικής, μετά τις αποκαλύψεις για τη «γύμνια» στη βόρεια Εύβοια.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η «αφωνία» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος ως προς τις απειλές για διενέργεια ΕΔΕ στους πυροσβέστες που αποκάλυψαν τη «γύμνια» του επιτελικού κράτους, την άθλια κατάσταση των πυροσβεστικών οχημάτων, όπως και το γεγονός -που επιβεβαιώνεται και από μαρτυρίες κατοίκων, εθελοντών και αυτοδιοικητικών παραγόντων- ότι εγκαταλείφθηκαν στην καταστροφική πυρκαγιά της βόρειας Εύβοιας.

Από την
Ντίνα Ιωακειμίδου

Αιδήμων σιγή τηρείται την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η εντολή για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης έχει ήδη διαταχθεί. Ο θόρυβος, όμως, που προκλήθηκε και σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου έχει, ως φαίνεται, υποχρεώσει την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος σε αναδίπλωση. Αναδίπλωση που μέχρι στιγμής λαμβάνει τη μορφή της αποσιώπησης.

Σε περίπτωση που τελικά διενεργηθεί η ΕΔΕ, οι πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σταθμού της Λίμνης που έθεσαν τον δάκτυλο στον τύπο των ήλων ως προς τις ευθύνες του επιτελικού κράτους κινδυνεύουν με πειθαρχικές κυρώσεις που μπορεί να φτάσουν έως και στην απόταξή τους από το Σώμα της Πυροσβεστικής.

Όμως, ακόμη και η διατύπωση απειλών προς τους απλούς πυροσβέστες και τους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς της υπηρεσίας αποτελεί την πλέον μικρόψυχη επιχείρηση μετακύλισης ευθυνών προς τους μαχητές της πρώτης γραμμής. Είναι ένα σαφές και ψυχρό μήνυμα προς όλους τους εμπλεκομένους μέσω του εκφοβισμού να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

Είναι ο ίδιος τρόπος που το επιτελικό κράτος συμπεριφέρθηκε στους νοσοκομειακούς γιατρούς, παραπέμποντας σε ΕΔΕ όσους από αυτούς είχαν τη γενναιότητα να μιλήσουν για τις τεράστιες ελλείψεις και τις εγκληματικές ευθύνες του κράτους. Όμως η καταστροφή αυτή δεν μπορεί να αποσιωπηθεί. Και ούτε θα αποσιωπηθεί.

Οι ελεγχόμενοι για την τεράστια καταστροφή

H ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και η Πολιτική Προστασία. μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για διερεύνηση των αιτιών, είναι οι ίδιοι ελεγχόμενοι για την τεράστια καταστροφή του φυσικού πλούτου, της πρωτογενούς παραγωγής, των επιχειρήσεων και των περιουσιών των πυροπλήκτων. Ο υπαρχηγός του Π.Σ. Ι. Κλεφτοσπύρος, που απειλεί θεούς και δαίμονες (και σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες μέρες είναι ο εκλεκτός της κυβέρνησης για νέος αρχηγός), ήταν ο υπεύθυνος για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη βόρεια Εύβοια και για τη διαχείριση των εναέριων μέσων σε όλη τη χώρα.

Ο ίδιος την περίοδο 2013-2014 διετέλεσε διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών του νομού. Κατά τραγική σύμπτωση ο κ. Κλεφτοσπύρος διετέλεσε το 2017-2018 διοικητής Δυτικής Αττικής, κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στις 23 Ιουλίου του 2018 στην Κινέτα.

Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα:

Γιατί επί τέσσερις ημέρες, ενώ οι εκκλήσεις από τη Β. Εύβοια ήταν συνεχείς για ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων και για αποστολή εναέριων μέσων πυρόσβεσης, αυτές αγνοήθηκαν;
Γιατί εμφανίστηκαν κάποια εναέρια μέσα, τα οποία αποσύρθηκαν τάχιστα και ενώ η πυρκαγιά μαινόταν;
Γιατί επί ημέρες επιχειρούσαν σε ένα μέτωπο 40-50 χιλιομέτρων μόλις 90-95 πυροσβέστες της Β. Εύβοιας;
Γιατί παρουσιάστηκε μια ψευδεπίγραφη εικόνα, ακόμη και των πυροσβεστικών οχημάτων που επιχειρούσαν, όταν διαπιστώνεται από τις μαρτυρίες των πυροσβεστών ότι αυτά τα πεπαλαιωμένα οχήματα (γνωστά ως «κατσίκια» στη γλώσσα των πυροσβεστών) δεν είχαν αποσταλεί καν για συντήρηση;
Αληθεύει ότι στις αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια η απάντηση ήταν «είστε μόνοι σας»;
«Θα τα πούμε όλα επωνύμως»

«Ας έρθει εισαγγελέας να μας καλέσει. Θα τα πούμε όλα επωνύμως!», δήλωσαν οι πυροσβέστες του κλιμακίου της Λίμνης στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Μ. Ψύλου στη «δημοκρατία». Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Οι εισαγγελείς της χώρας έχουν κινηθεί ως οφείλουν για τη διερεύνηση των αιτιών για την τεράστια καταστροφή; Οι μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Β. Εύβοια, Βαρυμπόμπη, Αν. Μάνη, Αρχαία Ολυμπία συνδέονται μεταξύ τους, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Η έρευνα, λοιπόν, οφείλει να διενεργηθεί από ανώτατο δικαστικό λειτουργό σε επίπεδο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τόσες ημέρες μετά την εξαγγελία για τη διερεύνηση των λαθών και των παραλείψεων και ακόμη αγνοούμε αν έχουν κατασχεθεί οι καταγραφές στα βιβλία συμβάντων της Πυροσβεστικής, όπως και οι ηχογραφημένες συνομιλίες.

Παράλληλα, σε επίπεδο διοικητικών ευθυνών ως προς τις ολιγωρίες και τα λάθη του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, η αρμόδια κατά το νόμο Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που αυτεπάγγελτα έπρεπε να παρέμβει, δείχνει να αδιαφορεί. Η επιχείρηση συγκάλυψης σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Είναι νωπές ακόμη στη μνήμη μας οι αποκαλύψεις από το ανακριτικό υλικό του πραγματογνώμονα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, για τους εκβιασμούς και τις απειλές που τέθηκαν σε εφαρμογή.

«Εμείς κάναμε το καθήκον μας»

Οι κάτοικοι, οι εθελοντές και οι χαμηλόβαθμοι πυροσβέστες και αξιωματικοί με αυτοθυσία διέσωσαν ό,τι διεσώθη. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου της Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννη Ιωαννίδη: «Ατελείωτες πλέον οι πληγές με: εξουθένωση προσωπικού, σωματική καταπόνηση, αμέτρητες μετακινήσεις, με αρκετά, ακατάλληλα οχήματα, 24 ώρες εργασίας με πρόσθετες 24 ώρες υπερωρίας, συνεχή υπερεργασία, ακατάλληλες εργασιακές συνθήκες… Ακραίες θερμοκρασίες… Επαναλαμβανόμενες αφυδατώσεις και θερμικές εξαντλήσεις στα όρια της απώλειας αισθήσεων… Επικίνδυνοι καπνοί, αναθυμιάσεις, χημικά… Χωρίς ανάπαυση… Με γκρέμισμα της ψυχικής και σωματικής μας υγείας… Ολόκληρα 24ωρα μέσα στις στάχτες, να ψάχνουμε μια πέτρα να ξεκουραστούμε και ένα δέντρο για λίγη σκιά… Ολόκληρα 24ωρα, χωρίς πολλές φορές κάποιοι να μεριμνήσουν για φαγητό ή έστω λίγο κρύο νερό… Ήρθε η ώρα να σταματήσουν τα χειροκροτήματα, τα ευχαριστήρια και τα χτυπήματα στην πλάτη… Απαιτούμε: Άμεση οικονομική ενίσχυση στο Πυροσβεστικό Προσωπικό. Πρόσληψη Προσωπικού. Ανανέωση του υλικοτεχνικού & ατομικού εξοπλισμού…
Εμείς κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε το καθήκον μας… Ήρθε η ώρα να κάνετε και εσείς το καθήκον σας…»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ