Ολοι ενωμένοι στη Βόρεια Ευβοια: Θα μας βρουν μπροστά τους, εάν πειράξουν τους πυροσβέστες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στέκονταν μοναχικοί, αμίλητοι, δίπλα στο πρατήριο καυσίμων, στον κόμβο της Στροφιλιάς, στη βόρεια Εύβοια. Μπροστά τους ένα μεγάλο πλήθος να φωνάζει, να διαδηλώνει, να διεκδικεί: «Θέλουμε να ζήσουμε στον τόπο μας». Κι όμως! Το έβλεπες καθαρά: Το βλέμμα τους χανόταν πέρα στον ορίζοντα. Στο πάλαι ποτέ κατάφυτο Ξηρόν Όρος που δεσπόζει στην περιοχή από το Μαντούδι ως τη Λίμνη. Καμένο το πυκνό δάσος με πεύκα και έλατα που κάλυπτε τις παρυφές του.

Από τον Μιχάλη Ψύλο

Αυτό κοιτούσαν οι «πολεμιστές της φωτιάς», οι πυροσβέστες της βόρειας Εύβοιας, κάποιοι από τους οποίου είχαν φτάσει το βράδυ του Σαββάτου στη Στροφιλιά ακούγοντας ότι το σωματείο των ρητινοκαλλιεργητών οργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την ανείπωτη καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα.

Διαβάστε ακόμα: «Σιγή ιχθύος» από την κυβέρνηση για την ΕΔΕ κατά των πυροσβεστών!

Τους πλησίασα, διακρίνοντας ανάμεσά τους κάποιους γνώριμους πυροσβέστες. Δεν είχαν όρεξη για λόγια, δεν πήγαν για να διαδηλώσουν στο συλλαλητήριο. «Μόνο για να πούμε μια συγγνώμη που δεν τα καταφέραμε να σώσουμε τον τόπο μας», λέει στη «δημοκρατία» ένας νεαρός «πολεμιστής» από τα χωριά της Ιστιαίας. Προσπαθούσε να κρύψει τα χέρια του που είχαν εγκαύματα.

Όπως και οι συνάδελφοί του, δεν πήγε για «επίδειξη» στο συλλαλητήριο. Ούτε για να ανέβει στην εξέδρα. Το έβλεπες καθαρά στα μάτια τους: συγχώρεση ζητούσαν από τους συχωριανούς, τους φίλους, από ανθρώπους που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ, κι ας έδωσαν μάχη για να σώσουν άγνωστα σπίτια από τη φωτιά. Την ώρα, μάλιστα, που το βιός πολλών ντόπιων πυροσβεστών χανόταν στη φωτιά. «Και λίγα έγραψες, δημοσιογράφε, στην εφημερίδα σου για τα χάλια μας», ψελλίζει ένας «πολεμιστής». «Το ξέρεις ότι στο πυροσβεστικό που οδηγούσα δεν άνοιγε καν η πόρτα του οδηγού και, αν εγκλωβιζόμασταν από τη φωτιά, θα καιγόμασταν ζωντανοί; Και όταν το είπα στον υπεύθυνο, ξέρεις τι μου απάντησε; “Να βγεις από την άλλη πόρτα”. Μόνο που αυτή δεν έχει χερούλι από μέσα και δεν ανοίγει…», μου λέει.

66FEAB09 C1A1 4115 930F DB52395D2D55

Πλήθος κόσμου στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στον κόμβο της Στροφιλιάς, στη βόρεια Εύβοια
Ήξεραν για τα «σαπάκια»

Όλοι το ήξεραν ότι είναι «σαπάκια» 40-50 ετών τα περισσότερα πυροσβεστικά στη βόρεια Εύβοια, αλλά το αυτί των υπευθύνων δεν ίδρωνε. Τα υπολόγιζαν όμως κανονικά, ανενδοίαστα, στον στόλο της Πυροσβεστικής στους όρχους των πυροσβεστικών στην περιοχή της Λίμνης και της Ιστιαίας. Και έστελναν με αυτά τα «όπλα» τους πυροσβέστες στη μάχη της πύρινης λαίλαπας.

Και δήθεν εξεπλάγησαν οι «υπεύθυνοι» της υπηρεσίας βλέποντας τα υπερσύγχρονα οχήματα των Ρουμάνων, των Σλοβάκων και των Σέρβων πυροσβεστών που ήρθαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη βόρεια Εύβοια. Έτριβαν τα μάτια τους οι ντόπιοι «πολεμιστές» βλέποντας τους Ρουμάνους να διαθέτουν οχήματα μεταφοράς 25 τόνων νερού και πίσω τους να «κουμπώνουν» άλλες δύο υδροφόρες με άλλους 50 τόνους, συνολικά, ώστε να μη χρειάζεται να φύγουν για να ανεφοδιαστούν με νερό. «Και την ίδια ώρα, εμείς έπρεπε να δίνουμε τη μάχη με απαρχαιωμένα οχήματα που το μεγαλύτερο μετέφερε 10 τόνους και τα άλλα από δύο έως πεντέμισι τόνους νερό, που κάθε τόσο έπρεπε να φύγουν από τα μέτωπα για να ανεφοδιαστούν», συνεχίζει ο ίδιος.

Και η απάντηση των αρμοδίων σε αυτές τις ανήκουστες για τους πολίτες καταγγελίες; Όχι για να ζητήσουν συγγνώμη για τις ελλείψεις, αλλά για να εξακοντίσουν απειλές για Ένορκη Διοικητική Εξέταση, για να εντοπιστούν οι «συκοφάντες» της υπηρεσίας. «Το πρωί της Παρασκευής ενημερωθήκαμε ότι ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιστράτηγος Κλεφτοσπύρος, απειλούσε με ΕΔΕ τους βορειοευβοιώτες πυροσβέστες, που αποκάλυψαν στην εφημερίδα σας, τη “δημοκρατία”, τα πραγματικά γεγονότα» λέει ένας νεαρός πυροσβέστης. «Προσπαθούν να μας φοβίσουν, να σταματήσουμε να μιλάμε. Ας μας πουν όμως τι απ’ όλα αυτά είναι ψέμα», συμπληρώνει.

Σιγή ιχθύος

Αν ήταν ψέμα και το παραμικρό, θα είχε υπάρξει, φυσικά, διάψευση από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και την πολιτική ηγεσία, τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την κυβέρνηση. Μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σιγή ιχθύος επικρατούσε στις τάξεις των αρμοδίων. Ομερτά! Όπως και για τις καταγγελίες ότι ο υπαρχηγός του Σώματος απείλησε με ΕΔΕ τους πυροσβέστες της βόρειας Εύβοιας. Ή μήπως είχε διατάξει κιόλας ΕΔΕ; Κουβέντα, σιωπή…

Και ας βγήκε επισήμως ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης να ρωτήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της Πυροσβεστικής αν απειλούνται με ΕΔΕ πυροσβέστες. «Έχουν περάσει πάνω από 24 ώρες από το δημοσίευμα της “δημοκρατίας” για τις απειλές του υπαρχηγού Κλεφτοσπύρου περί ΕΔΕ και δεν υπάρχει καμία απάντηση», δήλωνε χθες, Κυριακή, στη «δημοκρατία» ο Χρήστος Σπίρτζης. «Καμία απάντηση αν απειλούνται με ΕΔΕ οι πυροσβέστες που αποκάλυψαν την άθλια κατάσταση των πυροσβεστικών οχημάτων, την απουσία εναέριων μέσων και τον ανύπαρκτο συντονισμό στην καταστροφική πυρκαγιά στην βόρεια Εύβοια», τονίζει ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Προειδοποιούμε τους επιτελείς του κ. Μητσοτάκη να μην τρέφουν αυταπάτες ότι μέσω της σιωπής θα “θάψουν” και αυτό το θέμα», προσθέτει. «Επί εννιά ημέρες καιγόταν ολόκληρη η βόρεια Εύβοια, αβοήθητη από επίγεια και εναέρια μέσα και από επαρκή συντονισμό, αλλά τα στελέχη της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος και ο υπαρχηγός της, κ. Κλεφτοσπύρος, που ήταν υπεύθυνος για την Εύβοια, δεν έδειξε τον ίδιο ζήλο». Όπως επίσης «δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο στη φάση της προετοιμασίας της αντιπυρικής περιόδου, όπως μας διαβεβαίωναν».

«Ας αφήσουν τις γελοιότητες για ΕΔΕ»

Καταπέλτης ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης: «Εννοείται ότι δεν έφταιγαν οι πυροσβέστες. Ας αφήσουν τις γελοιότητες για ΕΔΕ. Δεν ντρέπονται λίγο; Θα μας βρουν μπροστά τους, αν τολμήσουν να κάνουν ΕΔΕ για να ρίξουν το φταίξιμο στα παιδιά, τους πυροσβέστες μας, που έδωσαν το αίμα της ψυχής τους για να σβήσουν τη φωτιά», δήλωσε στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος που από την πρώτη στιγμή ήταν μπροστάρης στον αγώνα με την πύρινη λαίλαπα.

«Τα πυροσβεστικά οχήματα όχι μόνο ήταν παλιά, ήταν και λίγα», λέει ο δήμαρχος και προβαίνει σε μια αποκάλυψη που επίσης εξηγεί γιατί χάθηκε η μάχη με τη φωτιά στη βόρεια Εύβοια: «Γι’ αυτό το δάσος της βόρειας Εύβοιας ήταν ελάχιστα τα οχήματα. Την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 22 οχήματα και, όταν το πύρινο μέτωπο είχε φτάσει στη χειρότερη φάση του, το σύνολο των πυροσβεστικών που είχαν καταφτάσει στην περιοχή μας ήταν 52» τονίζει ο κ. Τσαπουρνιώτης και εξηγεί: «Για να καταλάβετε τι σήμαινε αυτό, θα σας πω ότι οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής στο συντονιστικό τοπικό όργανο που συνεδρίαζε έλεγαν ότι για να αντιμετωπιστεί αυτή η φωτιά χρειάζονταν 180 με 200 οχήματα».

Σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσει η ηγεσία της Πυροσβεστικής. Αλλά, όπως λέει και ο Χρήστος Σπίρτζης, και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να απαντήσει «με ποιου κάλυψη υπάρχουν τέτοιες απειλές και μάλιστα από τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε μια ευρωπαϊκή Δημοκρατία; Πώς θα αντιμετωπίσουν τις απειλές απέναντι στους πυροσβέστες που έδωσαν τη μάχη, για τη συγκάλυψη της πραγματικότητας και των ευθυνών;»

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα σχεδιάζουν οι φορείς της βόρειας Εύβοιας

Τα ερωτήματα αυτά ήταν, άλλωστε, στα χείλη των χιλιάδων κατοίκων της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας, που μετείχαν το απόγευμα του Σαββάτου στο μεγάλο συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφιλιάς. «Είναι πρόκληση να ζητάς επί εννιά ημέρες μέσα πυρόσβεσης και αεροπλάνα και να μας στέλνουν περιπολικά και τζιπ παραγόντων», όπως είπε ο κεντρικός ομιλητής Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας.

«Είναι οι ίδιοι που δεν έκαναν τίποτα για να καθαριστεί το δάσος από τη ζημιά του χειμώνα παρά τις εκκλήσεις μας. Είναι αυτοί που έκαναν τα Δασαρχεία πουκάμισα αδειανά, χωρίς το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, που τα πυροσβεστικά είναι σαράβαλα και το προσωπικό ελάχιστο», τόνισε ο κ. Γεωργαντζής και πρόσθεσε: «Ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Αλλά εμείς δεν θα επιτρέψουμε τώρα να αλώσουν τα βουνά μας και τα χωριά μας. Έχουν σκοπό την πλήρη παράδοση των δασών στους ομίλους, με τη λεγόμενη αναδοχή. Όπου οι ιδιώτες θα έχουν την ευθύνη αναδάσωσης και την εκμετάλλευση των ορεινών όγκων. Θα πηγαίνουμε στα βουνά όπου μεγαλώσαμε και θα πληρώνουμε εισιτήριο», υποστήριξε ο πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας και αποκάλυψε ότι οι φορείς της βόρειας Εύβοιας σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ