Σοβαρή καταγγελία για τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη και τα «αργύρια» για το σχέδιο Ανάν

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ένα άρθρο από το παρελθόν, έρχεται να προκαλέσει πολιτικό σεισμό λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι ένα άρθρο από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, τον Μάιο του 2005, το οποίο υπογράφει ο Μάκης Πολάτος. Άρθρο που επιβεβαιώνει πλήρως την αποκάλυψη του Μιχάλη Ιγνατίου, του κορυφαίου δημοσιογράφου που έχει αποδείξει τον πατριωτισμό του αρκετές περιπτώσεις, για τα «μαύρα δολάρια» που δόθηκαν ώστε να προωθηθεί το εθνοκτόνο σχέδιο Ανάν!

Το άρθρο λοιπόν αποκαλύπτει ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης είχε λάβει 50.000 € για να προωθήσει το σχέδιο Ανάν, γεγονός μάλιστα που αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο ίδιος. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

«ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», 1 Μαϊου 2005, σελ. 25

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ / Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ «ΝΑΙ»: Του ΜΑΚΗ ΠΟΛΛΑΤΟΥ, Ποιοι πήραν (;) τα «αργύρια» του ΟΗΕ για το Σχέδιο Ανάν

Το Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής – Εξωτερικής Πολιτικής, η χρηματοδότηση για το «Πρόγραμμα της Κύπρου», αλλά και κάποιες περίεργες συμπτώσεις

Αμείλικτα ερωτήματα για τον ρόλο τις διασυνδέσεις, τη χρηματοδότηση αλλά και τις εξαρτήσεις ελληνικών οργανώσεων και ιδρυμάτων από ξένες κυβερνήσεις ή οργανισμούς που «εργάζονταν» για την αποδοχή του σχεδίου Αναν, προκύπτουν από τα στοιχεία που φέρνει στην δημοσιότητα σήμερα το «ΘΕΜΑ»

Στις αρχές του 2004, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μπούργκενστοκ, ο κ. Κόφι Ανάν είχε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι απαιτείται επικοινωνιακή εκστρατεία, προκειμένου οι δύο κοινότητες να αγκαλιάσουν το σχέδιο επίλυσης.

Τι ακρίβως εννοούσε ο κ. Ανάν; Πόσα χρήματα διέθεσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της διευθέτησης; Ποιος ο ρόλος της Ουάσιγκτον; Πώς εκταμιεύθηκαν τα χρήματα που πρόσφεραν οι «νονοί» του Σχεδίου Ανάν; Τι περιλάμβανε η καμπάνια υπέρ του «ναι» (έγκριση Σχεδίου) και ποιοι εργάστηκαν για να μεταβάλουν την απόφαση των Ελληνοκυπρίων; Τι συνέβη τελικώς;

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2003, το Εληνικό Ίδρυμα για την Αμυντική και Εξωτερική Πολιτική (ΕΛΙΑΜΕΠ) αποστέλλει αίτηση ζητώντας χρηματοδότηση από το Office for Project Services-UNOPS των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΟΗΕ, United Nations Development Programme-UNDP.

Ο τίτλος του προγράμματος που είχε καταρτίσει το ΕΛΙΑΜΕΠ ήταν «Building Citizenhood in a democratic Cyprus» και με την αίτηση ζητούσε χρηματοδότηση ύψους 50 χιλιάδων δολαρίων από το UNDP/UNOPS.

Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο κ. Λουκάς Τσούκαλης και γενικός διευθυντής ο καθηγητής κ. Θεόδωρος Κουλουμπής. Την αίτηση προς τον ΟΗΕ υπογράφει ο κ. Φίλιππος Σαββίδης, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στην περιγραφή του προγράμματος αναφέρεται ότι «σκοπεύει να παρέχει στους Κύπριους πολίτες τα εργαλεία για να επιτευχθεί ανοχή και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ όλων των κοινοτήτων της νήσου, τα οποία θα είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις για ενεργή συμμετοχή στις υποθέσεις της Ε.Ε.».

Οι κύριες δραστηριότητες του προγράμματος προσδιορίζονταν σε ένα Συνέδριο, δύο εργαστήρια και εκδόσεις έντυπου υλικού. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2003 ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Κουλουμπής προσκαλεί τον Τουρκοκύπριο πολιτικό κ. Μουσταφά Ακιντζί σε Συνέδριο που επρόκειτο να γίνει στις 26-28 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους στη Λευκωσία. Όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Κουλουμπή, «στο Συνέδριο θα τεθούν ζητήματα όπως: οι ιδιότητες των πολιτών σαν ένα μονοπάτι προς τη συμφιλίωση σε διχοτομημένες κοινωνίες όπως η Κύπρος».

Από πού προήλθαν τα χρήματα για τη διοργάνωση του Συνεδρίου; Έλαβε το ΕΛΙΑΜΕΠ τα κονδύλια που ζήτησε από τον ΟΗΕ; Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Κουλομπή, το Συνέδριο διοργάνωσαν από κοινού το ΕΛΙΑΜΕΠ το International Peace Research Institute Oslo (PRIO) και το Instabul Policy Center (IPC).

Το τουρκικό ίδρυμα είναι παράρτημα του πανεπιστημίου Σαπαντζί, με το οποίο το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι συμβεβλημένο για την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος στο πλαίσιο των δράσεων για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Το PRIO χρηματοδοτήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να δημιουργήσει αντίγραφα του Σχεδίου Ανάν και ανέλαβε τη διανομή των φυλλαδίων στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Προφανώς δεν συνιστά κάποιου είδους παρατυπία η ανάληψη έργου επ’ αμοιβή, πολύ περισσότερο όταν ο εργοδότης είναι τα Ηνωμένα Έθνη.

Ίσως όμως να εγείρονται πρωτίστως ηθικά ζητήματα, εφόσον οι ακαδημαϊκοί που επιχειρούν έναν «αντικειμενικό» διάλογο λαμβάνουν χρήματα για τις εκδηλώσεις τους από τον ΟΗΕ, που στην περίπτωση της Κύπρου φαίνεται ότι έκανε τα πάντα για να επιτύχει την έγκριση του Σχεδίου Ανάν από τους πολίτες της Κύπρου.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εάν συνυπολογίσουμε ότι τα χρήματα που υποτίθεται ότι προέρχονταν από τα Ηνωμένα Έθνη, στην πραγματικότητα εκταμιεύονταν από την αμερικανική πρεσβεία.

Ο «πρωταγωνιστής» εκπαιδεύει τώρα (και) διπλωμάτες

Στην έκθεση Nathan, η οποία κοινοποιήθηκε στις 25 Μαϊουτου 2004 και αξιολογούσε τα διακοινοτικά αναπτυξιακά προγράμματα στην Κύπρο, αναφέρεται ότι η PRIO χρηματοδοτήθηκε για να δημιουργήσει αντίγραφα του σχεδίου Ανάν.

Η έκθεση της εταιρείας Nathan προς την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (United States Agency for International Development-UNDP είναι αποκαλυπτική. Αναφέρει ότι το Bi-communal Development Program (BDP) ξεκίνησε το 1998 ως μια τετραετής (1998-2001) οικονομική βοήθεια προς τις δύο κοινότητες της Κύπρου, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια δολάρια.

Η αρχική διάρκεια του προγράμματος επιμηκύνθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2004 και το ύψος της χρηματοδότησης διαμορφώθηκε στα 60 εκατ. δολάρια.

Από πού προέρχονταν τα χρήματα; Από το USAID, δηλαδή από επίσημο ταμείο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Όπως προκύπτει από την έκθεση της εταιρείας Nathan, τα αιτήματα του ΕΛΙΑΜΕΠ και άλλων οργανώσεων για οικονομική ενίσχυση από το UNDP/UNOPS, κατ’ ουσίαν υποβάλλονταν προς την Ουάσιγκτον. Η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία αποφάσιζε πού θα διατεθούν τα χρήματα και η αμερικανική κυβέρνηση εκταμίευε τα κονδύλια.

Όπως αναφέρεται επί λέξει, «το BDP είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών οργανισμών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και πολιτών».

Οι οργανισμοί, λοιπόν, χρηματοδοτούνταν με καθαρά «αξιοκρατικά» κριτήρια μόνο εφόσον είχαν τοποθετηθεί με σαφήνεια υπέρ του Σχεδίου Ανάν.

Όπως γράφει ο συντάκτης της έκθεσης Nathan, «οι Ελληνοκύπριοι που ψηφίζουν υπέρ της έγκρισης του Σχεδίου –πρέπει να προπαγανδιστεί ότι– ψηφίζουν υπέρ της ειρήνης»!

Το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν είναι ο μοναδικός ελληνικός ή κυπριακός φορέας που θέλοντας να καταπιαστεί με την επίλυση του Κυπριακού, ζήτησε χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποβάλλοντας το τυπικό αίτημα στον ΟΗΕ ώστε να διατηρηθούν και τα προσχήματα.

Σε άλλη περίπτωση, η Κυπριακή Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού ζήτησε 188 χιλιάδες δολάρια για να δημιουργήσει ένα δικοινοτικό, διαδικτυακό φόρουμ στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα, με σκοπό να παρέχει δυνατότητα έκφρασης στους πολίτες της Κύπρου.

Ημερομηνία ολοκλήρωσης και αυτού του προγράμματος ήταν η 1η Μαϊου του 2004, δηλαδή η ημέρα που η Κύπρος κατέστη επισήμως μέλος της Ε.Ε.

Ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λευκωσίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης παραδέχθηκε δημοσίως ότι έλαβε 50 χιλιάδες δολάρια από τη UNOPS.

Τι γίνεται όμως με το ΕΛΙΑΜΕΠ; Έλαβε ή όχι τα 50 χιλιάδες δολάρια που ζήτησε από την Ουάσιγκτον; Μπορεί το ποσό να χαρακτηριστεί μικρό ή ακόμη και να επικαλεστεί κάποιος ότι οι δραστηριότητες που ενισχύονται από τα Ηνωμένα Έθνη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ενοχοποιήσουν την ηγεσία του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Υπάρχουν όμως και άλλες συμπτώσεις που ζητούν απαντήσεις.

Όπως η τοποθέτηση του ίδιου του γενικού διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ υπέρ του Σχεδίου Ανάν. Ή ακόμη και το γεγονός ότι ο κ. Κουλουμπής είναι σήμερα παραλλήλως διευθυντής στη Διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου των Εξωτερικών, προετοιμάζοντας τη μελλοντική διπλωματική ελίτ της χώρας.

Άραγε η λήψη χρημάτων από την Ουάσιγκτον για την «προπαγάνδα» υπέρ του Σχεδίου Ανάν συνάδει με τα ακαδημαϊκά καθήκοντα και τη γνωμοδότηση των προτεινόμενων διευθετήσεων με αξιολογικά κριτήρια; Περιμένουμε απαντήσεις. ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Έντονα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η καθημερινή τραπεζική εξυπηρέτηση στην Ελλάδα θέτει η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά

Έντονα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η καθημερινή τραπεζική εξυπηρέτηση στην Ελλάδα θέτει η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά μέσα από το νέο...

Δεν φτάνει που αφανίζουν την Ελλάδα, αποχαυνώνουν και τις νέες γενιές

Στοιχεία για τον διαγωνισμό PISA Στον PISA 2022, οι Έλληνες έφηβοι υστερούν σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ σε κατανόηση κειμένου, μαθηματικά και...

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο: Το νέο σύγγραμμα του Προκόπη Παυλόπουλου σε συνεργασία με τους Θ. Φορτσάκη και Ν. Μαρκόπουλο

Κυκλοφόρησε το νέο επιστημονικό σύγγραμμα του πρώην ΠτΔ, Ακαδημαϊκού και Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Προκόπη Παυλόπουλου Παυλόπουλος Προκόπης, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας,...

Αλλη μία απόφαση μπαζώματος

Τελικά η κυβέρνηση, η πάνσοφη κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη, και κατόπιν, ημερών μελέτης, και πάντα μετά ώριμου σκέψεως, αποφάνθηκε και δια του εκπροσώπου...

“Όταν η Κύπρος δέχεται επίθεση, δέχεται επίθεση η Ευρώπη” και η έκταση της γαλλικής αλληλεγγύης

Αθήνα και Λευκωσία καλούνται ν’ αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν αιώνιες φιλίες και συμμαχίες Οι σημερινοί εχθροί και αντίπαλοι, αύριο μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι...

Αραξος: Η περιγραφή μίας εκ των τριών τραυματιών για τις στιγμές μετά την κατάρρευση της σκάλας στο αεροδρόμιο

Τις στιγμές μετά το πρωτοφανές ατύχημα στο αεροδρόμιο στον Άραξο όταν κατέρρευσε μεταλλική σκάλα και τραυματίστηκαν τρεις εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης, περιέγραψε μία από τους τραυματίες,...

Δήγματα  Μαίου  2026

Δήγματα  Μαίου  2026 Κώστα  Δημ  Χρονόπουλου *Α) Ανόσια εορταστική εκτροπή Εδώ και αρκετά χρόνια , η κατάνυξη , η πνευματική /ψυχική ανάταση των πιστών κάθε Πάσχα,...

Εκπληκτικός Κώστας Καλλίτσης στην Καθημερινή της Κυριακής τεκμηριώνει τον πληθωρισμό αισχροκέρδειας υπέρ των καρτέλ και των «πλεονασμάτων», με τα επίσημα στοιχεία

Εκπληκτικός Κώστας Καλλίτσης στην Καθημερινή της Κυριακής τεκμηριώνει τον πληθωρισμό αισχροκέρδειας υπέρ των καρτέλ και των «πλεονασμάτων», με τα επίσημα στοιχεία Αδιανόητη αύξηση κερδών που...

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (41ο Μέρος)

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης Βασίλης Δημ. Χασιώτης  Δ. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ...

Τουρκική οικονομική άλωση της Θράκης

Με το πρόγραμμα της Golden Visa αγοράζουν πλήθος ακινήτων παρακάμπτοντας τους περιορισμούς και χρησιμοποιώντας βουλγαρικές, γερμανικές ή άλλες εταιρίες, όπου ως ιδιοκτήτες φέρεται ότι...

Όλα τα νέα στοιχεία για την υπόθεση του θανάτου της 19χρονης Μυρτως

Είκοσι ημέρες μετά τον θάνατο της 19χρονης Μυρτούς στην Κεφαλονιά, τα ερωτήματα όχι μόνο παραμένουν, αλλά εντείνονται, με την οικογένεια, την τοπική κοινωνία και...

Το να είναι κάποιος αφελής δεν είναι αμάρτημα, αν δεν είναι Πρωθυπουργός, γιατί αν είναι, τότε ….πολύ χειρότερα από αφελής

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία των θερμών και στενών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας Τουρκίας, οποία Τουρκία όταν έλαβε την αρνητική απάντηση από τον Πούτιν σε ότι...

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (40ο Μέρος)

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης Βασίλης Δημ. Χασιώτης Δ. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ (1923-1939)Μέρος 40ο(συνέχεια από...

Η Ευρώπη απέχει απο αυτά που συμβαίνουν στον Κόλπο, αποφεύγοντας εσωτερικές τριβές με το Μουσουλμανικό στοιχείο που έχει εγκατασταθεί μέσα της

Την επικαιρότητα έχει απασχολήσει η απόφαση του Τραμπ, οποίος μετά την διαφωνία του με τον Γερμανό Καγκελάριο Μερτς, ανακοίνωσε την απόσυρση 5.000 στρατιωτών των ΗΠΑ...

Ύποπτοι για τρομοκρατία, επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια ή ύποπτοι διάπραξης κακουργημάτων οι υπουργοί που ο νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Τζαβέλλας υπέγραψε...

Ύποπτοι για τρομοκρατία, επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια ή ύποπτοι διάπραξης κακουργημάτων οι υπουργοί που ο νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Τζαβέλλας υπέγραψε...

Ο Μητσοτάκης βλάπτει κοροϊδεύοντας τον λαό

Εάν το Επι «ΤΕΛΙΚΟ» προέρχεται από το (εφικτά) τέλειο, και όχι από το τέλος, πρέπει να εξηγηθεί το τι σημαίνει και το «επιτελικό κράτος»....

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (39ο Μέρος)

Αναλυτική, εκτενής και θεματικά δομημένη Αρχειακή περιοδολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας από το 1821 έως σήμερα με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης Βασίλης Δημ. Χασιώτης Δ. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ (1923-1939)Μέρος 39(συνέχεια από...

Τα πτύελα του Ανώτατου ‘Αρχοντα στον ανώτατο της κυβέρνησης,τον Ανώτατο της Δικαιοσύνης για τα φοβερά σκάνδαλα με τις κουκούλες!..Δεν ψιχαλίζει Κυριάκο…

Γράφει ο Γιάννης Ντάσκας  Οι πληροφορίες τις οποίες εμείς εισφέρουμε στο ρεπορτάζ και τα γεγονότα:1.Στην Ευβοια Βρετανοί (γνωστοί του μακαρίτη τότε Λόρδου Βύρωνα) αγόρασαν για...

Καταχώρηση σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, αποκαλεί τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «νεκροθάφτη» της Δικαιοσύνης!

Καταχώρηση σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, αποκαλεί τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «νεκροθάφτη» της Δικαιοσύνης! Ναι λοιπόν στο νεκροθάφτης αλλά όχι μόνο της Δικαιοσύνης, έτσι γενικά και...

Αποκάλυψη Κακαβά: Με σαλμονέλα τα πρώτα κοτόπουλα της Mercosur

Κατακεραύνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών του Δημοσίου Νίκος Κακαβάς σε συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε πριν...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ