Με υποσχέσεις και θα άλλων δεκαετιών παει στη ΔΕΘ ο Μητσοτακης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρό καλάθι αναμένεται να κρατήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, παρά την εκρηκτική ανάπτυξη που κατέγραψε η ελληνική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των μέτρων δεν θα ξεπερνά τα 1 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι το πλέγμα των μέτρων δεν θα αφορά το σύνολο της κοινωνίας, την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά πλήττονται από το ισχυρό κύμα ακρίβειας που ροκανίζει και τους μισθούς.

Το πακέτο μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας χτίζεται υπό άκρα μυστικότητα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει να κρατηθεί σιγή ιχθύος από όλους τους υπουργούς και τους βουλευτές του κόμματος. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν αποκλείεται το οικονομικό επιτελείο να έχει βρει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει διευρυμένο πακέτο μέτρων, επιχειρώντας επικοινωνιακά να κάνει τη… ρελανς προς τους πολίτες, που βλέπουν την ακρίβεια να τραντάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε στη συνολική αναθεώρηση της εκτίμησης για τη φετινή ανάπτυξη.
Επίσης, μέχρι και σήμερα η πρόβλεψη κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 3,6% το 2021, ωστόσο μετά τα στοιχεία της περασμένης Τρίτης η ανάπτυξη ενδέχεται να κλείσει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, χτίζεται ένα πλέγμα μέτρων το οποίο θα επιχειρήσει να ελαφρύνει τις τεράστιες ανατιμήσεις που παρατηρούνται σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ για να αποφύγει τη γενική κατακραυγή, αναμένεται να δώσει έμφαση στα αποκαλούμενα «ευάλωτα» νοικοκυριά, αλλά και σε ορισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί η παράταση στην αναστολή πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, η παράταση στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%, ενώ στο κάδρο μπαίνει και το επιπλέον “ψαλίδι” στον ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η μείωση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ, αλλά και η μείωση κατά 50% στο τέλος επιτηδεύματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ