Μας μαχαιρώνουν οι αμερικάνοι για τον East Med;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφού τους τα δώσαμε όλα, τώρα μας γυρνούν την πλάτη και στρέφονται στην Τουρκία!

«Χαστούκι» από τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ, που «έθαψε» τον αγωγό East Med, στον οποίο τόσο πολλά έχει επενδύσει η χώρα μας προκειμένου να εξασφαλίσει στρατηγικά τόσο την επάρκεια φυσικού αερίου, όσο και την ασφάλεια της περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου, από την οποία αυτός θα διέρχεται.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Πάιατ έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, την εβδομάδα που πέρασε.

Αφού πρώτα ο κ. Πάιατ τόνισε πως ο αγωγός East Med -αν υποθέσει κανείς ότι θα κατασκευαστεί, όπως τόνισε- θα είναι ο πιο ακριβός και βαθύς αγωγός φυσικού αερίου στην Ιστορία του κόσμου, ξεκαθάρισε τις προθέσεις των ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα είναι οι αγορές αυτές που θα κρίνουν εάν τελικά αυτός θα δημιουργηθεί. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το LNG, που θα μεταφέρει ο αγωγός, θα έχει σχετικά μικρό ρόλο μόνο στην εποχή της «ενεργειακής μετάβασης» που διανύουμε και δεν είναι η μακροπρόθεσμη απάντηση στο ζήτημα της ενέργειας του πλανήτη.

Σε μια προφανή προσπάθεια να «μειώσει» τον ήχο του «χαστουκιού» που έριξε όσον αφορά μια πάγια ελληνική στρατηγική επιδίωξη, προσπάθησε να πείσει ότι η κατασκευή του δεν είναι ζήτημα πολιτικό ή διπλωματικό, αλλά ξεκάθαρα οικονομικό, και ξεκαθάρισε πως οι αγορές «λένε» ότι είναι απίθανο να επιδιωχθεί η κατασκευή του East Med. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες» συνέχισε «πως θα υποστηρίξουμε ό,τι υποστηρίξουν οι αγορές» ήταν η ακριβής τοποθέτηση του κ. Πάιατ, που έβαλε ταφόπλακα στις όποιες φιλοδοξίες της χώρας μας για τη δημιουργία του συγκεκριμένου αγωγού.

Κατά τα άλλα, ο κ. Πάιατ μας πληροφόρησε ότι οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας να χτίσει ένα συνεργατικό μοντέλο με τις χώρες της περιοχής όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η ακύρωση του East Med αποτελούσε πάγια τουρκική επιδίωξη. «Κανένα σχέδιο στην ανατολική Μεσόγειο δεν προχωρά χωρίς την Τουρκία» ήταν η πάγια επωδός Τούρκων αξιωματούχων, όποτε ετίθετο το θέμα. Βεβαιότητα που φαίνεται να δικαιώνεται, αφού ένα έργο το οποίο, μεταξύ άλλων, θα καθιστούσε Ελλάδα και Κύπρο ενεργειακά κέντρα, αναβαθμίζοντας σε γεωπολιτικό επίπεδο τις δύο χώρες, πηγαίνει, σύμφωνα τουλάχιστον με τον κ. Πάιατ για «φούντο»… λόγω των αγορών!

Πάντως, αυτή η επιλεκτική επίκληση των αγορών, προκειμένου να δικαιολογηθούν επιλογές που σαφέστατα γίνονται με άλλα κριτήρια, είναι κάτι στο οποίο έχουμε μάθει για τα καλά στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ