Σκληρή προειδοποίηση του Πούτιν κατά της Τουρκίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεραυνός εν αιθρία για την Τουρκία η χθεσινή παρέμβαση Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στην σκιά της επίθεσης κατά ρωσικού οχήματος μεταφοράς προσωπικού με έναν νεκρό και τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς που ακολούθησαν κατά ισλαμιστών αλλά και τουρκικών στόχων, η προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου έχει διπλή ανάγνωση.

Από τη μία, αφήνει το ενδεχόμενο να αναλάβει κοινή στρατιωτική δράση με τον στρατό της Συρίας προκειμένου να εκδιωχθούν οι τούρκοι κατακτητές από το βόρειο τμήμα της χώρας.

Από την άλλη, προειδοποιεί ευθέως τον Ερντογάν, ότι σε περίπτωση που θα συνεχίσει το φλερτ με τις ΗΠΑ, οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες. Η συνεχής επίκληση της κοινής στρατιωτικής δράσης αλλά και η αναφορά του Άσαντ που παρομοιάζει τις τουρκικές ενέργειες εκτός συνόρων με διεθνή τρομοκρατία, μπορούν να θεωρηθούν και ως τελεσίγραφο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε αιφνίδια συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Άσαντ, συζητώντας τις διμερείς σχέσεις, τη διεθνή τρομοκρατία και τα υπόλοιπα εμπόδια στην πλήρη επίλυση της Συριακής κρίσης. Εκεί λοιπόν έκανε μία σκληρή παρέμβαση – καταδίκη κατά των τουρκικών ενεργειών, που προκάλεσε έκπληξη.

Οι κοινές προσπάθειες της Ρωσίας και της Συρίας έδωσαν ένα σαρωτικό χτύπημα στους τρομοκράτες, επιτρέποντας στη Δαμασκό να ανακτήσει τον έλεγχο πάνω από το 90% του εδάφους της, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Άσαντ – σημειώνοντας ωστόσο ότι ορισμένα εμπόδια παραμένουν πριν από μια “πλήρη εξυγίανση” της κατάστασης  και την «επιστροφή στην κανονική ζωή».

«Το κύριο πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι οι ξένες ένοπλες δυνάμεις είναι παρούσες σε ορισμένες περιοχές της χώρας χωρίς εντολή του ΟΗΕ, χωρίς την άδειά σας, η οποία αντιβαίνει σαφώς στο διεθνές δίκαιο και σας εμποδίζει να καταβάλλετε τις μέγιστες προσπάθειες για την εδραίωση της χώρας και την πορεία της αποκατάστασής της με ρυθμό που θα ήταν εφικτό εάν ολόκληρο το έδαφος της Συρίας ελέγχονταν από μια νόμιμη κυβέρνηση», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, αναφερόμενος ευθέως στην τουρκική εισβολή και κατοχή βόρειου τμήματος της χώρας.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι εναπομείναντες «εστίες αντίστασης από τους τρομοκράτες που όχι μόνο ελέγχουν μέρος της επικράτειας, αλλά και συνεχίζουν να τρομοκρατούν αμάχους», πρόσθεσε ο Πούτιν. Συνδέοντας άμεσα την τουρκική στρατιωτική παρουσία με την συνεχιζόμενη τρομοκρατική δράση των ισλαμιστών.

Ο ρωσικός και ο συριακός στρατός όχι μόνο πέτυχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά «διευκόλυναν την επιστροφή των προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους», δήλωσε ο Άσαντ.

«Η διεθνής τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα και εξαπλώνεται σαν μόλυνση σε όλο τον κόσμο, επομένως οι στρατοί μας έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία όλης της ανθρωπότητας από αυτό το κακό», πρόσθεσε ο Σύρος πρόεδρος, αφήνοντας αιχμές για την δράση της Τουρκίας τόσο στην Λιβύη, το βόρειο Ιράκ αλλά και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Ρώσος ηγέτης συνεχάρη τον Άσαντ για την πρόσφατη επανεκλογή του, θεωρώντας το σαφές σημάδι ότι ο συριακός λαός τον «εμπιστεύεται» για να οδηγήσει τη χώρα πίσω σε ειρηνική ζωή. Εξέφρασε τις ελπίδες ότι ο Άσαντ τελικά θα ενώσει όλους τους πολιτικούς αντιπάλους στο πλαίσιο μιας διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης.

Η αιφνίδια αυτή η παρέμβαση του Πούτιν κατά της Τουρκίας, ίσως είναι και ένα σήμα προς τον Εντογάν για το φλερτ με τις ΗΠΑ που επιχειρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, ο Πούτιν του δείχνει ότι οι τουρκικές δυνάμεις στην Συρία θα είναι ο πρώτος στόχος σε περίπτωση που ο Εντογάν αποκαταστήσει τη σχέση του με τη Δύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ