Η συμφωνία των AUKUS για την προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από την Αυστραλία και η αγγλοσαξονική στρατηγική για τον Ινδό-ειρηνικό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με την ευκαιρία της συμφωνίας των … AUKUS (Αυστραλίας Ηνωμένο Βασίλειο ΗΠΑ)- για την αγορά του -μέχρι στιγμής – αιώνα (τα πυρηνικά υποβρύχια της Αυστραλίας), να θυμίσω και επισημάνω τα εξής:

1. Είχαμε προβλέψει ότι στην αντιπαράθεση UK – EU το Λονδίνο θα παίξει “the British way” (για τους φίλους της ομάδας ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ που θυμούνται). Τώρα πήραμε μια πρώτη ιδέα. Έρχονται και άλλα.Το Brexit αποφασίστηκε ακριβώς για αυτόν τον λόγο : να δώσει την αναγκαία αυτονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσει τη Βρετανική στρατηγική για τη θέση της χώρας στον κόσμο που έρχεται.

2. Είναι ξεκάθαρο ότι η ανάσχεση της Κίνας είναι πρωταρχικός στόχος ΚΑΙ της νέας αμερικανικής διοίκησης (θυμίζω επίσης την “διάψευση” της “ελπίδας” ότι η νέα αμερικανική διοίκηση δεν θα ακολουθήσει την πολιτική Τραμπ απόσυρσης από το Αφγανιστάν: απλά αναβλήθηκε η απόσυρση για λίγους μήνες 4-5 γεγονός που μάλλον δυσχέραινε το εγχείρημα της απόσυρσης και είχε επιπλέον αρνητικές επιπτώσεις στην ούτως ή άλλως αρνητική για τις ΗΠΑ επικοινωνία της επιχείρησης.

3. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που εννοείται ότι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην συμφωνία, πρόσφατα δημοσίευσε δια του Υπουργείου Εμπορίου (μην κάνετε συγκρίσεις με το δικό μας … Ανάπτυξης, θα σας μαλώσω!) προέβλεψε συρρίκνωση του ευρωπαϊκού εξαγωγικού εμπορίου την επόμενη 30ετια στο 7% του παγκόσμιου όταν οι ασιατικές χώρες θα ελέγχουν το 56% ! Για τους δυνατούς παίκτες στην ομάδα να συμπληρώσω ότι προέβλεψε και μείωση του Βρετανικού μεριδίου στο διεθνές εμπόριο από το 3,3 %=σήμερα στο 2,7% παρότι η Βρετανία προετοιμάζεται πυρετωδώς -κυριολεκτικά- !

4. η Γαλλία έχει εδώ και αρκετό καιρό συστηματικά επενδύσει στον Ινδό-ειρηνικό : τόσο στις σχέσεις της με την Αυστραλία όσο και στις σχέσεις της με την Ινδία (υπογράφοντας μάλιστα με την τελευταία μια πάρα πολύ προωθημένη στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία που περιλαμβάνει όλους τους στρατηγικούς τομείς αιχμής (οικονομία – τεχνολογία – άμυνα – ενέργεια- εμπόριο). Στην Γαλλική στρατηγική η σημασία της περιοχής είχε έγκαιρα επισημανθεί και είχε καταλάβει την πρώτη θέση στις Γαλλικές προτεραιότητες γι’αυτό και η οργισμένη αντίδραση. Εάν η Γαλλία δεν εξασφαλίσει ειδική σχέση με την περιοχή μπαίνει στον γεοπολιτικό κουβά της ΕΕ . Με ότι αυτό συνεπάγεται για την Γαλλία, την ΕΕ, τη Γερμανία και τους μικρότερους εταίρους (η εταίρες για να είμαι ποιο πολιτικά … σωστός)

5. η Ευρωπαϊκή αντίδραση απάντηση σε όλα τα ανωτέρω δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Αόρατη είναι επίσης η συλλογική ευρωπαϊκή στρατηγικήε ρόλο για ΟΛΟΥΣ, που θα διασώσει την ει δυνατόν αυτόνομη θέση της στον κόσμο του αύριο. Η Γαλλία βέβαια, μετά το χτύπημα AUKUS (!) θα επανέλθει με νέα ένταση και όρεξη στην χρονίζουσα συζήτηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην άμυνα και εξωτερική πολιτική αλλά και η Γερμανία έχει δική της ατζέντα και η ανάγκη είναι σκληρή όταν έρθει η ώρα της συλλογής των πικρών καρπών της … απραξίας – εδώ στην Ελλάδα έχουμε παραφάει από τους καρπούς αυτούς και στο μελλον μάλλον θα … βαρυστομαχιάσουμε από αυτούς. Α μην ξεχάσω μας αρέσουν και τα … φούμαρα.

6. η κατάσταση στον διεθνή ανταγωνισμό (οικονομία – τεχνολογια – άμυνα – εμπόριο – ενέργεια – ) “σφίγγει” και το ερώτημα που προκύπτει για το που πάμε είναι δύσκολο να απαντηθεί. Στο ο σώζον εαυτόν σωθήτο ; Στο όποιος δεν έχει νύχια να ξυστεί να μην περιμένει … ανακούφιση; Στο μάγκες … πιάστε τα γεφύρια (ινδικός και ειρηνικός -ο Θεός να τον κάνει – ωκεανοί – δρόμος του μεταξιού;). Στο όποιος δεν είναι στα “Κόζα” ή στην Κόζα θα τρώει καρπαζιά και θα σωπαίνει;

pantislawoffice.blogspot.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ