Εργαζόμενος της eFood αποκαλύπτει και προβληματίζει…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κοινωνία και οι εργαζόμενοι κατέγραψαν μία μεγάλη νίκη, υποχρεώνοντας την eFood να ανακαλέσει την απόφαση της.

Αυτά που περιγράφει όμως ο εργαζόμενος της εταιρείας πρέπει να μας προβληματίσουν. Και η νίκη να αποτυπωθεί με την efood να συνεχίσει να λειτουργεί και να συμμορφωθούν τώρα οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου.

Η ανάρτηση του εργαζομένου της efood:

Πολλά γράφτηκαν για την υπόθεση #efood. Δέχθηκα προσωπικές επιθέσεις από διάφορους, ακόμα κ συντρόφους, αριστερούς, γενικά προοδευτικούς ανθρώπους, που εκτιμώ. Έτσι θα ήθελα να κάνω διευκρίνιση κ κατάθεση προσωπικής εμπειρίας ως… εγκάθετος της efood.

Είμαι ΔΥ, με γυναίκα άνεργη εδώ κ δεκαετία, 3 παιδιά στο λύκειο κ τα ανάλογα έξοδα. Αυτονόητο ότι δεν έχω περιθώρια άρνησης τύπου “σιγά μη δουλέψω για τόσα” ή τέτοια άκυρα. Ακόμα κ σε λατομείο θα πήγαινα να σπάω πέτρες για να μεγαλώσω τα παιδιά μου.

Δουλεύω ως διανομέας κατά περιόδους από το 1996, πάντα ως 2η απασχόληση.

Γιάννενα, (κ χειμώνα), για 3 συνεχόμενα χρόνια, προ κρίσης, για 4€/h μαύρα. Πρωτοστάτησα στη προσπάθεια δημιουργίας συλλόγου εργαζομένων διανομέων. Δέχθηκα επίθεση, βιαιοπραγία, καθώς κ διάφορες απειλές.

Αλεξ/πολη, Καλλιθέα, 4€/h μαύρα.
Κέντρο Αθήνας με 4,5€/h μαύρα.
Αυτή την εποχή εργάζομαι για την ekiosky’s, σε κατάστημα κέντρου για 4€/h μαύρα κ για την #Efood, ως freelancer, νόμιμα πλέον, για 1η φορά, ακόμα κ ως ΔΥ, με τίτλο κτήσης (ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: Άρθρο 55 ν.4509/17).

70153C93 EBC9 46EE 88BD 921FF8FC0689

Πληρώνομαι με το κομμάτι, 3,20€ πχ Κυριακή βράδυ. Τυχαίνει να αναλαμβάνω 2-3 παραγγελίες από το ίδιο μαγαζι. Δηλ 3Χ3,20€ + καύσιμα ξεχωριστά που είναι 0,80€/χλμ υπολογιζόμενη σε ευθεία γραμμή. Βγάζω περίπου 10-15€/h μεικτά. Με παρακράτηση χαρτοσήμου, ΕΦΚΑ πέφτω στα 9-13€/h

Το ποσό καυσίμων δεν έχει κρατήσεις. Η φορολόγηση εξαρτάται από φορολογική κλίμακα. Στη δική μου περίπτωση 28%, δηλ τελικά στο χέρι παίρνω 6,5-10€/h. Προσοχή! Αυτά ίσχυαν προ #cancel_efood. Τώρα είναι μειωμένα από 30-50%. Σκριν από χθεσινή πληρωμή, μεικτά.

CD9A8318 1EA9 4D05 AF3B 08DF6C5C03AF

Υπάρχουν κ άλλες αμοιβές σε μορφή μπόνους που δεν με αφορούν γιατί δουλεύω λίγες ώρες κ μόνο τα ΣΚ.
Η efood μου παρείχε κράνος, powerbank κ άλλες μαλακιούλες που δεν μου έδωσε ποτέ κανείς σε αυτή τη δουλειά. Εργάζομαι όποτε θέλω, όσο θέλω κ σε όποια περιοχή θέλω.

Χθες πχ πήγα Γλυφάδα κ εργάστηκα 6 ώρες. Αυτές οι εταιρείες έχουν τριών ειδών εργαζόμενους. Συγκεκριμένα η efood έχει αορίστου χρόνου, συμβασιούχους τρίμηνης διάρκειας κ τους λεγόμενους freelancers. Αποτελούν το 80% των 3000 διανομέων (εκτίμηση μου) κ αμείβονται όπως περιεγραψα.

Οι free είναι κυρίως μισθωτοί, ιδιωτικοί ή δημόσιοι που εργάζονται λίγες ώρες (δεν επιτρέπεται να υπερβούν τα 10000€ μεικτά ανά έτος, φοιτητές μακροχρόνια άνεργοι που εργάζονται στο φουλ.

Στρατηγική όλων των εταιρειών του χώρου είναι να έχουν μόνο freelancers ως διανομείς. Από πληροφορίες συναδέλφων ήδη η wolt έχει ξεπεράσει το 90% σε freelancers.
Σε χώρες της ΕΕ που άλλαξε η σχετική νομοθεσία, όπως η Ισπανία πχ, έχασαν τη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι.

Παράδειγμα η Glovo. Ανακοίνωσε ότι λόγω αλλαγής νόμου, που ψηφίστηκε για να προστατέψει αυτούς τους εργαζόμενους, θα προχωρήσει στη μονιμοποίηση 2000 από τους 12000 που είχε ως τώρα. Οι 10000 στην ανεργία. Η Deliveroo σταματάει τις δραστηριότητες της κ απολύει 3000 διανομείς.

Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για το ποιόν, πρακτικές, προθέσεις των πολυεθνικών όπως κ του “καπιταλιστή” της γειτονιάς, ιδιοκτήτη καταστήματος που ως εργοδότης πολλές φορές είναι χειρότερος από τις πολυεθνικές.
Γνωρίζουμε ότι στην ατζέντα τους έχουν την αλλαγή προς το χειρότερο των εργασιακών σχέσεων.

Κανένας εργαζόμενος δε θα έπρεπε κανονικά να υπερβαίνει τις 35h/εβδ. εργασίας για να καλύψει τις ανάγκες του. Αυτό προϋποθέτει καλούς μισθούς, πραγματικά δωρεάν παιδεία-υγεία, επιδόματα, φθηνότερο κόστος ζωής.
Μέχρι να γίνουν αυτά, κραυγές κ επιθέσεις κατά μιας εταιρείας είναι παρορμητισμός ή χειρότερα, συμμετοχή στον αθεμητο πόλεμο εξόντωσης που γίνεται μεταξύ των εταιρειών αυτών.

Το να απεγκαταστήσει κανείς μια εφαρμογή, αντικαθιστώντας την με άλλη, εξ ίσου διαβολική, δεν συνεισφέρει στο ελάχιστο στο καλό των εργαζομένων.

Αντιθέτως ενδέχεται να δημιουργεί προβλήματα σε χιλιάδες.

Η θεσμική αντιμετώπιση του θέματος απαιτεί διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, υπολογισμό όλων των παραμέτρων.
Κατόπιν των παραπάνω ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας όσους κ όσες θεωρούν ότι στέκονται αλληλέγγυοι στους διανομείς, μποϋκοτάροντας απλά την διαδικασία που αποφέρει λίγα χρήματα σε ανέργους, οικογενειάρχες, φοιτητές.

Ο αντίλογος που λέει ότι κ να κλείσει ένας κακός εργοδοτης δεν επιρεάζει τους πρώην εργαζόμενους του που μπορούν να πάνε σε έναν άλλο, εξίσου κακό ή κ χειρότερο, στερείται λογικής.

Εάν κλείσουν ολες, θα γυρίσουμε στον καπιταλιστή της γειτονιάς που δίνει 4€/h, μαύρα.

Γκιώσαμε από την αλλεγγύη του καναπέ, όχι άλλο, ευχαριστώ πολύ.
Κάτι τελευταίο, ευχαρίστως θα δεχόμουν να εργαστώ part time για πιο σωστό εργοδότη. Όσοι ξέρετε κάποιον στείλτε μνμ.

Ευπρόσδεκτες όλες οι απόψεις αλλά παρακαλώ πολυ, πριν απαντήσετε, κάντε τον κόπο να διαβάσετε όλο το νήμα.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Πηγή: @pantelists

ΔΗΜΟΦΙΛΗ