Εξέλιξη βόμβα στην Εύβοια! Αντάρτικο των δήμων κατά των ανεμογεννητριών στα καμένα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στρέφονται ευθέως κατά της «εισήγησης Σακελλαροπούλου»
Την ακύρωση των αποφάσεων που ελήφθησαν πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας, ζητούν τρεις Δήμοι του νησιού με προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο ανώτατο ακυρωτικό διοικητικό δικαστήριο της χώρας προσέφυγαν οι Δήμοι Ερέτριας, Καρύστου, Κύμης-Αλιβερίου και εννέα κάτοικοι της Εύβοιας οι οποίοι αντιδρούν στην εγκατάσταση στο νησί νέων ανεμογεννητριών με διάμετρο 112 μέτρων που θα είναι οι μεγαλύτεροι που έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα.

Με τις αιτήσεις τους στρέφονται κατά αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, του υπουργού Ανάπτυξης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και του Δασαρχείου, με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4 Μ.W.».

ADVERTISING

Όπως επισημαίνουν, στην Εύβοια παράγεται το 40% της παραγόμενης αιολικής ενέργειας σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι έκταση του νησιού αντιστοιχεί μόνο στο 2,7% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας.

Οι προσφεύγοντες κάτοικοι υποστηρίζουν ότι με την επέκταση των ανεμογεννητριών στη θέση Αγριαχλαδιά, θα δημιουργηθούν σοβαροί κίνδυνοι στην υγεία τους λόγω της άμεσης γειτνίασης τους.

Εξάλλου, καταγγέλλουν «ψευδή και παραπλανητική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», υποστηρίζοντας πως το επενδυτικό σχέδιο για τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος, το Ενωσιακό και εθνικό περιβαλλοντικό δίκαιο και τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις αιτήσεις που κατέθεσαν στο ΣτΕ αναφέρουν πως από την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων θα επιβαρυνθεί η Εύβοια, καθώς θα υπάρξει υπερσυγκέντρωση παραγωγής ενέργειας σε περιορισμένη περιοχή της χώρας, ενώ οι ανεμογεννήτριες θα επιβαρύνουν τη τοπική οικονομία, υπονομεύοντας την βιώσιμη οικοανάπτυξη και υποβαθμίζοντας το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ