ΠΟΣΠΕΡΤ: Οχι στην ιδιωτικοποίηση – εκποίηση της ΔΕΗ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγία Παρασκευή 18/10/2021

Στην αρχή ήταν η άλλοτε κραταιή και ενιαία ΔΕΗ που στήθηκε μεταπολεμικά και κατάφερε να εξηλεκτρίσει, εκπολιτίζοντας και εκσυγχρονίζοντας, απ’ άκρο σε άκρο ολόκληρη την χώρα. Ήταν τότε που το ηλεκτρικό ρεύμα κατοχυρωνόταν στις λαϊκές συνειδήσεις ως κοινωνικό αγαθό, απρόσκοπτα διαθέσιμο σε όλους ανεξαιρέτως.

Μέχρι που με την μετατροπή της σε ΑΕ και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, το κοινωνικό αγαθό μετατράπηκε σε εμπόρευμα, ενώ το κομμάτιασμα της άλλοτε ενιαίας δημόσιας επιχείρησης σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΗΕ, ΔΕΗΑΝ, άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην ανεξέλεγκτη ιδιωτικοποίηση. Τα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια και το αναπτυξιακό δεκαετές πρόγραμμα της ΔΕΗ, αντικαταστάθηκε από τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια των business plan, των outsourcing, και το βασίλειο της πελατοκεντρικής εργολαβίας άκμασε σε βάρος της ΔΕΗ, των εργαζομένων και των πολιτών.

Στην εποχή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, πάντα για χάρη της ανταγωνιστικότητας και κατ’ εντολή των δανειστών, η πάλαι ποτέ ιδιωτικοποίηση μετατράπηκε σε πραγματική εκποίηση, ξεπούλημα των φιλέτων (ας είναι καλά το ΤΑΙΠΕΔ) και λεηλασίας της παραγωγής της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας.

Η σημερινή κυβέρνηση συνεπής στην συνέχεια της πολιτικής του γενικού ξεπουλήματος και της περαιτέρω εκποίησης, καμώνεται πως με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΗΕ – δόθηκε το 49% στo άσχετο με την διανομή ενέργειας αυστραλιανό κερδοσκοπικό κεφάλαιο Macquarie – και την διά της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου κατάργηση του Δημοσίου από την ΔΕΗ, επενδύει στην «πράσινη ανάπτυξη» ενισχύει την ανταγωνιστικότητα εκσυγχρονίζοντας την ελληνική οικονομία.

Στην πραγματικότητα, με το ηλεκτρικό ρεύμα ως χρηματιστηριακό εμπόρευμα, την κερδοσκοπία με τις επιδοτούμενες ΑΠΕ, την διαχείριση του χρηματιστηρίου ενέργειας και ρύπων, τα καπέλα στα δικαιώματα εκπομπών CO2, η παραγωγή και η τιμολόγηση στο ηλεκτρικό ρεύμα δίδεται βορά στην χρηματιστική κερδοσκοπία, στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» οι εργαζόμενοι φτωχοποιούνται ενώ οι πολίτες και οι οικογένειές τους παρακολουθούν τον υπερπολλαπλασιασμό των τιμών στην ενέργεια να απειλεί ακόμα και την επιβίωσή τους.

Είναι καθ’ όλα βέβαιο ότι οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε απολύσεις, μετασχηματισμό των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα προς το χειρότερο και το κυριότερο σε εποχές ενεργειακής ένδειας την μεγαλύτερη μερίδα της πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης – εκποίησης της ΔΕΗ και της μετατροπής του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος σε χρηματιστηριακό είδος κυβείας για κερδοσκοπία.

Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει δημόσια, ενιαία και ενεργειακά ανεξάρτητη, με γενναία δημόσια επένδυση στην καινοτομία και την παραγωγή, στρατηγικό σχεδιασμό για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, θωρακισμένη από την επίθεση των επενδυτικών καρτέλ της ενέργειας και της χρηματιστικής κερδοσκοπίας. Με αύξηση του έμψυχου δυναμικού της, ανελαστικές και μόνιμες σχέσεις εργασίας, χωρίς διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων, εργασιακή και μισθολογική ανασφάλεια.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΔΕΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ