Η Χριστιανική Δημοκρατια για την επέτειο του Πολυτεχνείου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, με αφορμή την επέτειο της αντιδικτατορικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973:

1. Συμπληρώνονται 48 χρόνια από την αντιδικτατορική εξέγερση του Πολυτεχνείου η οποία υπήρξε η κορύφωση του αντιδικτατορικού κινήματος.

2. Η δικτατορία των συνταγματαρχών, προκειμένου να διαιωνίσει τον έλεγχο της εξουσίας, επιχείρησε το 1973 να νομιμοποιηθεί πολιτικά, μέσω καταρχήν ενός διαβλητού δημοψηφίσματος και της λεγόμενης φιλελευθεροποίησης και κατόπιν αναθέτοντας την Πρωθυπουργία στον παλαιό πολιτικό Σπύρο Μαρκεζίνη.

3. Δεν έλειψαν τότε πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες που θέλησαν να παίξουν το παιχνίδι της δικτατορίας. Όμως, η πλειοψηφία του λαού αντιλήφθηκε τον εμπαιγμό και αρνήθηκε να συναινέσει. Το αντιδικτατορικό κίνημα διογκώθηκε και μαζικοποιήθηκε. Ο ιδρυτής της Χριστιανικής Δημοκρατίας και της «Χριστιανικής» Νίκος Ψαρουδάκης, πρωτοστάτησε μέσω της εφημερίδας, στην αυστηρή και σκληρή γραμμή ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή πολιτικής νομιμοποίησης της Χούντας.

4. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 που ξεκίνησε με φοιτητική κατάληψη του ιστορικού κτηρίου με αιτήματα φοιτητικά, γρήγορα εξελίχθηκε σε παλλαϊκή και πανεθνική εξέγερση, με διαδηλώσεις και αντιδικτατορικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Παπαδόπουλου και την αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών.

5. Έχοντας χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, το καθεστώς έδειξε το αληθινό του πρόσωπο. Κατέστειλε την εξέγερση με δυνάμεις του στρατού αφήνοντας 24 καταγεγραμμένους νεκρούς και επανέφερε τον στρατιωτικό νόμο. Η αποτυχία αυτή του Παπαδόπουλου, οδήγησε και στην ανατροπή του από το πιο σκληροπυρηνικό κομμάτι της δικτατορίας.

6. Με το τελευταίο φύλλο της «Χριστιανικής» που επιτράπηκε να κυκλοφορήσει, ο Νίκος Ψαρουδάκης, σε κύριο άρθρο με τίτλο «Ο τύραννος έπεσε. Να πέσει και η τυραννία», ζήτησε την άμεση αποχώρηση του στρατού από την εξουσία και την χωρίς όρους και προϋποθέσεις αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Το άρθρο αυτό προκάλεσε το άμεσο κλείσιμο της εφημερίδας και την εξορία του Νίκου Ψαρουδάκη στη Γυάρο.

7. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνέβαλε αποφασιστικά στην αποτυχία της Δικτατορίας να νομιμοποιηθεί πολιτικά και να γαντζωθεί στην εξουσία, καθώς και στην εγκαθίδρυση ενός ολοκληρωμένου κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, με συνέπειες θετικές για την πορεία της χώρας.

8. Μεταξύ της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και εθνικών επετείων όπως το ΟΧΙ του 1940 και της Επανάστασης του Εικοσιένα, από την πρώτη προκήρυξη του Υψηλάντη με τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», υπάρχει ένα κοινό κύριο νήμα: η φλογερή αντίσταση στην τυραννία, είτε αυτή ασκείται από ομοεθνείς είτε αλλοεθνείς. Έτσι εξηγείται και το άσυλο που παρείχε η Σοφία Βέμπο τη νύχτα της εξέγερσης σε πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτή.

9. Σήμερα, που η εθνική κυριαρχία και πάλι φαλκιδεύεται, το δημοκρατικό πολίτευμα νοθεύεται και η κυβέρνηση, αν και εκλεγμένη, λογοδοτεί στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο και όχι στον κυρίαρχο ελληνικό λαό, το παράδειγμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εμπνέει στην κατεύθυνση μιας νέας παλλαϊκής εξέγερσης. Για την αποκατάσταση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας και την αποτροπή της περαιτέρω εξαθλίωσης του ελληνικού λαού από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και την πολιτική της λιτότητας, που επιβάλλουν το «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αθήνα 17.11.2021. Από το Γραφείο Τύπου της Χ.Δ.

ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ»
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Ακαδημίας 78Δ Αθήνα 106 78
Τηλ: 2103806863,2103811302
ΗλεκτρονικόΤαχυδρομείο[email protected]
Ιστοσελίδα:www.xristianiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ