Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Γιατί η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ θα καθορίσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tραπεζική ασυδοσία και ώρα ευθυνών για τον Άρειο Πάγο

Του Γεωργίου ΠαπασίμουΗ προκλητική προαναγγελία της Τράπεζας της...

Γιώργος Βενετσάνος: Ζωή και αξιοπρέπεια πίσω

Γράφει ο Γιώργος ΒενετσάνοςΟ ελληνικός λαός είναι καλός, φιλότιμος,...

Πλειστηριασμοί, Κατασχέσεις και Πρώτη Κατοικία

του  Χρυσόστομου Τσιρίδη. .Η λύση είναι μία πλέον. Η Κύρια...

Γιώργος Βενετσάνος: Πολιτικά 2500 ετών

Γράφει ο Γιώργος ΒενετσάνοςΈχουμε μια ιστορία που όχι μόνο...

Ανατροπή της παγκόσμιας ισορροπίας ισχύος: Αντί-Σταυροφορίες, Ημισεληνοφοροες

Εισαγωγικά, επιγραμματικά, οι διεθνείς σχέσεις μοιάζουν με σεισμογενείς περιοχές...

Αλωνίζουν οι Τ/Κ μέσα στο σπίτι μας, μας συκοφαντούν και εμείς τους ανεχόμαστε

ΜΙΑ «ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ» ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ ΠΕΡΙ ΑΝΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΘΡΑΣΥΤΑΤΩΝ...

Οι μυστικές συνομιλίες για την Ουκρανία και οι «κόκκινες» γραμμές

Στις 6 Νοεμβρίου 2022 συνομίλησαν μακριά από τα φώτα...

Κιβωτός του Κόσμου: Η αθέατη όψη ενός κυβερνητικού σκανδάλου

Άλλαξε η διοίκηση και ουσιαστικά κρατικοποιείται η μέχρι πρότινος...

Πράκτορες της Τουρκίας μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο!

Όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ γραπτά, τηλεοπτικά ή και...

Καταγράψτε τη νέα… «ανθολογία» Κασουλίδη!

Να θυμίσουμε με τι μας φοβέριζε τότε ο Ιωάννης...

Τουρκία: Η μάστιγα της ανθρωπότητας

Όσοι τρέφουν αυταπάτες ότι υπάρχουν και καλύτεροι Τούρκοι πολιτικοί...

Παγκοσμιοποίηση και σύνοδος G-20 στο Μπαλί: Στο επίκεντρο Σι Τζινπίνγκ και Κίνα

Ολοκληρώθηκε μετά βαΐων και κλάδων η διήμερη σύνοδος κορυφής...

Νότης Μαυρουδης: Μουντιάλ ενός άγνωστου κόσμου

Από χθες, με την έναρξη του 22ου Μουντιάλ, είναι...

Ο ασυγχώρητος Κώστας Καραμανλής

Το κείμενο που ακολουθεί εδράζεται κατά βάσιν σε ομιλία...

Όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί ότι με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, με τον οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία, οπότε θα απαιτηθεί συγκυβέρνηση δύο και πλέον κομμάτων. Εκείνο όμως που δεν έχουν αντιληφθεί όλοι, είναι ότι και με τον επόμενο εκλογικό νόμο που έχει ψηφίσει η ΝΔ, πάλι θα απαιτηθεί συγκυβέρνηση.

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη

Ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να αποφύγει τεράστιες διαρροές και να συγκρατήσει τη συσπείρωση της ΝΔ, διαμηνύει με κάθε ευκαιρία και προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα «κάψει» την απλή αναλογική προκηρύσσοντας αμέσως νέες εκλογές. Εκείνο όμως που δεν λέει, είναι ότι και ο νέος εκλογικός νόμος, τον οποίο ο ίδιος έφτιαξε και επέβαλε, δεν πρόκειται να δώσει πλειοψηφία και επομένως θα απαιτηθεί και πάλι συγκυβέρνηση. Άλλες οι συνθήκες τότε που ψηφιζόταν ο εκλογικός νόμος και άλλες τώρα. Και ίσως να είναι χειρότερες αύριο.

Για να γίνει κατανοητό περί τίνος ομιλούμε, θα εξετάσουμε τρεις εκδοχές. Στην πρώτη η ΝΔ εξασφαλίζει το 30%, στη δεύτερη το πολύ αισιόδοξο 35% και στην τρίτη το απολύτως απίθανο του 40% των εγκύρων ψήφων. Επειδή μεγάλο ρόλο θα παίξει το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνει εκτός Βουλής, ας πάρουμε, χάριν εργασίας, εκείνο του περίπου 8% που είναι το ποσοστό των τελευταίων εκλογών.

Στην πρώτη εκδοχή με ποσοστό 30%, η ΝΔ θα εκλέξει: α) με απλή αναλογική 98 βουλευτές και β) με το δικό της εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής 118 βουλευτές. Οπότε και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται και δεύτερο ή και τρίτο κόμμα για να συγκυβερνήσει.
Στη δεύτερη εκδοχή με ποσοστό 35%, η ΝΔ θα εκλέξει: α) με απλή αναλογική 114 βουλευτές και β) με ενισχυμένη αναλογική 138 βουλευτές. Οπότε και πάλι θα έχουμε συγκυβέρνηση.
Στην τρίτη εκδοχή με το απίθανο πλέον 40%, η ΝΔ θα εκλέξει: α) με απλή αναλογική 130 βουλευτές και β) με ενισχυμένη αναλογική 158 βουλευτές. Οπότε στην τελευταία και μόνο περίπτωση δεν θα χρειάζεται άλλο κόμμα για συγκυβέρνηση. Γενικά, για να αποκτήσει αυτοδυναμία η ΝΔ, με το νέο δικό της νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, θα πρέπει να κινηθεί από 38% και πάνω.
Τι σχέση όμως έχει με τα ανωτέρω, η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ;

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, τρεις είναι οι επικρατέστεροι για την αρχηγία στο ΚΙΝΑΛ. Οι κ.κ. Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Παπανδρέου. Ο πρώτος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ (στην πολιτική φυσικά ποτέ μη λες ποτέ), αλλά έχει αφήσει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ. Άλλωστε, η υπερψήφιση τελευταία του νόμου της ΝΔ για τον ΠΚ και τον ΚΠΔ, θεωρώ ότι ήταν ένα σχετικό μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του. Ο δεύτερος, ο κ. Ανδρουλάκης είναι καθαρά κεντροαριστερών απόψεων και είναι απίθανο να συγκυβερνήσει με τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη (αλλά και πάλι ποτέ μη λες ποτέ). Ο τρίτος ο κ. Παπανδρέου είναι μια περίπτωση απρόβλεπτη για τον οποίο οι κομματικοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ δεν γνωρίζουν τι ακριβώς θα κάνει.

Το σύστημα ΠΑΣΟΚ (όπως φέρεται να το έχει ονομάσει ο Κώστας Καραμανλής) είναι ένα σύστημα που έχει εισχωρήσει βαθιά στην κρατική εξουσία σε όλες τις βαθμίδες της, χωρίς την οποία δεν μπορεί να επιβιώσει. Επομένως, πιθανολογώ ότι θα εκλέξει αρχηγό εκείνον που θα του υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει να απολαμβάνει τα προνόμια της εξουσίας. Και τέτοιος αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος, όπως είπαμε, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το κόμμα που πιθανολογείται ότι θα είναι το πρώτο και αυτό είναι η ΝΔ, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά «δεδομένα». Πιστεύω λοιπόν ότι το DNA των κομματικών ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ θα προσανατολιστεί, ειδικά στον δεύτερο γύρο προς τον κ. Λοβέρδο.

Προφανώς, την εκλογή του κ. Λοβέρδου επιθυμεί διακαώς και ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να αποβάλει το άγχος της παραμονής στην ηγεσία πρώτα της ΝΔ (καθόσον τα πολιτικά τζάκια της ΝΔ καιροφυλακτούν βλέποντας την κατρακύλα του κόμματος) και φυσικά στην πρωθυπουργία. Αντίθετα με τον αρνητικό κ. Ανδρουλάκη και τον απρόβλεπτο κ. Παπανδρέου ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ θα έχουν πρόβλημα.

Στην τελευταία περίπτωση, η ΝΔ και τα συμφέροντα που τη στηρίζουν, είναι υποχρεωμένοι, αφενός να κοιτάξουν πλέον προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για συγκυβέρνηση (όχι δηλαδή πως δεν το κάνουν ήδη), αφετέρου να πάψουν να πολεμούν δυνάμεις του Πατριωτικού χώρου, που ήδη έχουν κάνει δυναμική παρουσία στη Βουλή και αναμένεται να κυριαρχήσουν στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, όλα πλέον στο πολιτικό σύστημα θα αλλάξουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κιβωτός του κοσμου: Ο Λούλης πούλησε βίλα για ένα εκατομμύριο ευρώ και το παρουσίασε ως...

Σοβαρά ερωτήματα για την υποτιθέμενη δωρεά του επιχειρηματία Κώστα...

Σάλος με την ηχηρή απάντηση της Καίτης Γαρμπή πριν λίγο σε αήθη δημοσιεύματα

Η Καίτη Γαρμπη ξεσπά και απαντά σε δημοσιεύματα που υπήρξαν εναντίον της

Ο Τέλλογλου στέλνει τον Μητσοτάκη στο ειδικό δικαστήριο

Ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου που πρώτος αποκάλυψε μαζί...

Ο Άκης Τσελέντης ισοπεδώνει τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ξεσπά στο διαδίκτυο ο Αλης Τσελέντης, ο γνωστός σεισμολόγος...

Μαριάντα Λάμπρου: Η 9χρονη που μας έκανε περήφανους σε όλη την υφήλιο

Η βασίλισσα είναι το πιο ισχυρό πιόνι στο σκάκι....

Ένας νεκρός στις συγκρούσεις στις Βερσαλλίες – Του έσπασαν το κεφάλι με βαριοπούλα

Τραγική κατάληξη για έναν 14χρονο κατά τη διάρκεια βίαιων...

Κώστας Βαξεβανης: Κινδυνεύουν και οι εκλογες

Το θέµα πλέον δεν είναι ποιος πιστεύει τον...