Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Βασιλική Θανου: Το Ελληνικό Ολοκαύτωμα και οι Γερμανικές αποζημιώσεις – Το χρέος της Ελληνικής ηγεσίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πληθυσμός της Ελλάδας την Ομηρική εποχή – Ο ρόλος της Πύλου

του Χρυσόστομου ΤσιρίδηΓνωρίζοντας "άγνωστες" πλευρές για τον ΓΕΝΑΡΧΗ του...

Κιβωτός της σωτηρίας για… ποιούς;

Μετά τον ορυμαγδο των όσων ακούγονται και καταγγέλλονται για...

Για γέλια και για κλάματα

Διαβάζω στο Ανθολόγιο Ε’-Στ’ Δημοτικού, σελ. 85: "Ένα βράδυ...

Γιώργος Βενετσάνος: Άθεοι χριστιανοί

Γράφει ο Γιώργος ΒενετσάνοςΜικρός είχα μάθει ότι χριστιανός...

Διευθυντής επί θητεία

Πρωτοσέλιδη (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/11) αναγγελία για την επιλογή 14.000...

Οι δημογραφικές εξελίξεις του 21ου αιώνα

Βαγγέλης Χωραφάς Το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA) ανέφερε,...

Η κατάρα του πεύκου

Το έλατο της πλατείας Συντάγματος και οι διαφορές μου...

Αθέατες τεχνικές αφήγησης του Ομήρου: Φιλοτεχνώντας το διαχρονικό προφίλ της “μάνας”

του Χρυσόστομου Τσιρίδη.Εικόνα Διαδικτύου.(Για να μην ξεχνάμε, μέσα...

H Ιωάννα Λιούτα για την ακρίβεια και τις τιμές των ακινήτων

ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ...

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της οικονομίας

Γράφει η Ιωάννα ΛιούταΗ κυβέρνηση προσπαθεί...

Πάμε σαν άλλοτε (;)

Κώστα Δημ Χρονόπουλου Πάμε σαν άλλοτε, σαν προχθές, εχθές, σήμερα...

Γιώργος Βενετσάνος: Είδε και αποείδε ο Ρωμιός

Γράφει ο Γιώργος ΒενετσάνοςΤελικά με τα έτσι και τα...

ΠΑΚ Θεσσαλίας: Άλλα στα λόγια, άλλα στα χαρτιά για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων!

Μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη επεφύλαξε η πολιτική ηγεσία του...

Tραπεζική ασυδοσία και ώρα ευθυνών για τον Άρειο Πάγο

Του Γεωργίου ΠαπασίμουΗ προκλητική προαναγγελία της Τράπεζας της...

Άρθρο Βασιλικής Θάνου – Χριστοφίλου, πρώην Πρωθυπουργού
Προέδρου Αρείου Πάγου Ε.Τ.

Το Ελληνικό Ολοκαύτωμα και οι Γερμανικές αποζημιώσεις.
Το χρέος της Ελληνικής ηγεσίας

20 Νοεμβρίου 2021

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, τα ναζιστικά στρατεύματα προκάλεσαν αμέτρητες καταστροφές και χιλιάδες θανάτους στον Ελληνικό άμαχο πληθυσμό. Τα θύματα από τον πόλεμο ανέρχονται στο 20% του πληθυσμού. Αριθμούνται 558.000 νεκροί και 880.000 ανάπηροι. Σε ορισμένες περιοχές, οι αγριότητες των γερμανικών στρατευμάτων ήταν σε βαθμό τέτοιο που χαρακτηρίζονται ως «ολοκαύτωμα» ή «σφαγή», όπως των Καλαβρύτων, της Βιάννου, του Διστόμου.

1. Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων: Στις 13 Δεκεμβρίου 1943, η 117 Μεραρχία Καταδρομών της Βέρμαχτ, εκτέλεσε όλο τον ανδρικό πληθυσμό και κατέκαυσε 1.000 σπίτια, προβαίνοντας σε μαζικά αντίποινα. Εκτελέσθηκαν 677 άμαχοι. Είναι το πιο βαρύ έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, για το οποίο ουδείς λογοδότησε στη Δικαιοσύνη και ουδέποτε καταβλήθηκε οποιαδήποτε αποζημίωση.

2. Το ολοκαύτωμα της Βιάννου: Στις 14 έως 16 Σεπτεμβρίου 1943, τα στρατεύματα της Βέρμαχτ, με διαταγή του στρατηγού Φρίντριχ Βίλχελμ Μύλλερ, κατέκαυσαν 20 χωριά της Βιάννου, στην Κρήτη και εκτέλεσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό προβαίνοντας σε μαζικά αντίποινα κατά του αμάχου πληθυσμού. Εκτελέσθηκαν 500 άτομα. Ο στρατηγός Μύλλερ συνελήφθη κατά το τέλος του πολέμου, στην Πρωσία, εκδόθηκε στην Ελλάδα, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέσθηκε τον Μάϊο 1947. Η σφαγή της Βιάννου είναι το μεγαλύτερο, σε αριθμό θυμάτων και καταστροφών έγκλημα πολέμου, μετά των Καλαβρύτων. Για το έγκλημα αυτό ουδέποτε καταβλήθηκε οποιαδήποτε αποζημίωση.

3. Η σφαγή του Διστόμου: Στις 10 Ιουνίου 1944, οι Ναζί διέπραξαν ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Η διαταγή του Ταγματάρχη Ρίκερτ ήταν «να μην μείνει τίποτα όρθιο». Το χωριό ισοπεδώθηκε και εκτελέσθηκαν όλοι οι κάτοικοι, σύνολο 228 άτομα, εκ των οποίων 117 γυναίκες, 43 παιδιά και 10 βρέφη. Ουδείς λογοδότησε στη Δικαιοσύνη και ουδέποτε καταβλήθηκε οποιαδήποτε αποζημίωση.

Πρέπει, επίσης, να μνημονεύουμε τη σφαγή της Κλεισούρας, της Κανδάνου, του Κοντομαρίου, των Λιγκιάδων, του Χορτιάτη και τις εκτελέσεις στις Ελληνο-ισραηλιτικές κοινότητες.

Εκτός από τις απώλειες των χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και τις υλικές καταστροφές, οι ναζιστικές δυνάμεις, σε όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, επέβαλαν αναγκαστικό δάνειο, για τη συντήρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Έτσι, έλαβαν συνολικά από την Τράπεζα της Ελλάδος 7.500 κιλά χρυσού και 635 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Το δάνειο αυτό είναι καθαρά εμπορική πράξη και δεν συμπεριλαμβάνεται στις πολεμικές αποζημιώσεις.

Με τη συνθήκη των Παρισίων, το 1946, ορίσθηκε ότι οι αποζημιώσεις θα ρυθμίζονταν μελλοντικά και με το Σύμφωνο του Λονδίνου, το 1953, δόθηκε χρονικό περιθώριο στη Γερμανία. Μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών (Δυτικής και Ανατολικής) το 1990 και το Σύμφωνο «2+4», το οποίο η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως Σύμφωνο Ειρήνης, έρχεται η Κυβέρνηση του Ανδρέου Παπανδρέου, το 1995 και αποστέλλει ρηματική διακοίνωση προς την Ομοσπονδιακή Γερμανική Κυβέρνηση, για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο. Η Γερμανία απήντησε αρνητικά.

Η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, το 2015, αναθέτει σε Επιτροπή να μελετήσει τα στοιχεία και να καταθέσει πόρισμα. Μετά την ολοκλήρωση και κατάθεση του πορίσματος, η Ελληνική Βουλή, λαμβάνει απόφαση, στις 17/4/2019 «για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών».

Στην απόφαση αναφέρεται ότι έχοντας υπόψη ότι το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό ως απαράγραπτο χρέος, που αναζητά την ηθική ιστορική και νομική του δικαίωση, ότι οι αξιώσεις παραμένουν ενεργές και εκκρεμείς, ότι δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής και καλείται η ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για την ικανοποίηση των αξιώσεων του ελληνικού κράτους. Η απόφαση κοινοποιείται και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Προς εκτέλεση της εν λόγω απόφασης, η Κυβέρνηση Τσίπρα αποστέλλει, τον Ιούνιο του 2019 ρηματική διακοίνωση προς την Γερμανία και τον Ιανουάριο του 2020, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποστέλλει διπλωματική νότα. Επίσης, δύο γερμανικά πολιτικά κόμματα, των Πρασίνων και της Αριστεράς (LINKEN) έθεσαν το θέμα στο Γερμανικό Κοινοβούλιο.

Οι Γερμανοί βουλευτές αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία στις 25-3-2021, αυτό που αποτελεί και την επίσημη γραμμή των μεταπολεμικών Γερμανικών Κυβερνήσεων, ότι δηλ. δεν υπάρχει θέμα αποζημιώσεων προς την Ελλάδα και ότι το σύμφωνο ειρήνης θα επιτευχθεί με τη δημιουργία διμερών ειρηνικών σχέσεων μεταξύ Ομοσπονδιακής Γερμανίας και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι Γερμανοί, κατά το τέλος του πολέμου, αναγνωρίζοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, είχαν αρχίσει να το αποπληρώνουν, καταβάλλοντας ορισμένες δόσεις αυτού.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός παρέλειψαν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στο εν λόγω ζήτημα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου 2021, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η σχετική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, της 17/4/2019 και παρότι η προηγούμενη ηγεσία (ο Πρόεδρος Προκ. Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) είχαν θέσει το ζήτημα, σε αντίστοιχες συναντήσεις τους με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Η Ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία έχει χρέος να θέτει πάλι και πάλι το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών (πολεμικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο), όχι μόνο γιατί έτσι τιμάται η μνήμη των χιλιάδων θυμάτων, αλλά και γιατί έτσι αποτρέπεται η επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων.

Θα πρέπει, επομένως, η Ελλάδα να επιμείνει στη διεκδίκηση των δίκαιων αυτών αιτημάτων του Ελληνικού λαού, αφενός μεν δια της διπλωματικής και νομικής οδού και αφετέρου με ενημέρωση των Κοινοβουλίων όλων των Ευρωπαϊκών Κρατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν

Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες...

Κατερρευσαν οι αστυνομικοι με την παπαδιά: Πήρα τα 347000 ευρώ από τη θυρίδα για να...

Δεν πιστευαν στα αυτια τους οι αξιωματικοί της Οικονομικής...

Το μυστήριο που κρύβουν οι λίμνες Ζερέλια εδώ και 12.500 χρόνια

Οι λίμνες Ζερέλια ή Ζηρέλια είναι δύο λίμνες κυκλικού...

Επίθεση στη μέση της Κηφισίας δέχθηκε ο δημοσιογράφος Γιαννης Στρατάκης

Πρωτοφανες συμβάν στην μέση του δρόμου οταν δικυκλιστής ακολούθησε...

Κολωνός: Οσμή συγκάλυψης στην συμμορία παιδοβιαστών!

Την ώρα που το ενδιαφέρον των ΜΜΕ έχει επικεντρωθεί...

Οι Ρεπόρτερς Χωρίς Συνορα, ο Πρετεντέρης, οι σφαίρες στους Γκιόλια, Καραϊβάζ, Χίο και οι σωστοί...

Γραφει ο Γιαννης ΝτάσκαςΟ Γιάννης Πρετεντέρης είναι γνωστότατος μεγαλοδημοσιογράφος.Χρόνια...

Κείμενο γροθιά: Η οδύσσεια μιας μητέρας μετά απο εύρημα σε συνηθισμένο έλεγχο μαστών

Κείμενο γροθιά!Συνάδελφός μας, μητέρα 3ών παιδιών, με εύρημα...