Πλησιάζει η ώρα της πυρηνικής ενέργειας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη

Κυρίαρχη ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης, προς την οποία «καλούνται επιτακτικά να συμμορφωθούν» όλα τα εθνικά κράτη, κατέστη πλέον η κλιματική αλλαγή. Η διεθνής ελίτ βρήκε λοιπόν τρόπο να μπορεί, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά πλέον, να επεμβαίνει βίαια στο εσωτερικό των εθνικών κρατών και να επιβάλει τα συμφέροντά της.

Φυσικά και υπάρχει πρόβλημα στον πλανήτη, γι΄ αυτό άλλωστε και γίνεται πιο πειστική η ιδεολογία αυτή και βρίσκει και υποστηρικτές – συμμάχους εντός των εθνικών συνόρων που διευκολύνουν το έργο της διεθνούς ελίτ, αλλά η καταστροφή του πλανήτη και κυρίως η μόλυνσή του είναι το αποτέλεσμα. Το αίτιο είναι οι ανάγκες ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού.

Και μέσα σ΄ αυτό το πρόβλημα, δημιουργείται και ένα επιπλέον πρόβλημα που είναι η μη αναλογική και ισόρροπη αύξηση του πληθυσμού της γης, μεταξύ των διαφόρων εθνών και πολιτισμών, με κίνδυνο τη συρρίκνωση ή και την εξαφάνιση πολλών εθνών, λόγω πολεμικών αδυναμιών ή μετακίνησης πληθυσμών. Τώρα για παράδειγμα, τους παράνομους μετανάστες που μετακινεί η διεθνής ελίτ για να διαλύσει τα εθνικά κράτη, μέσω του εποικισμού και της εθνικής αλλοίωσης, τους βαφτίζει και κλιματικούς μετανάστες.

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού

Σήμερα, ο πληθυσμός του πλανήτη προσεγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια περίπου. Για να αντιληφθούμε για τι ακριβώς μιλάμε, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως όταν έγινε η ελληνική επανάσταση το 1821, δηλαδή διακόσια μόλις χρόνια πριν, ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν περίπου στο 1 δισεκατομμύριο. Εκατό και πλέον ολόκληρα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1927, η ανθρωπότητα μόλις έφτασε να διπλασιαστεί στα 2 δισεκατομμύρια. Το 1960 όμως έφτασε τα 3 δισεκατομμύρια, παρά τις απώλειες του ΒΠΠ και το 1974 τα 4 δισεκατομμύρια. Έκτοτε έχουμε εκρηκτική αύξηση. Σε μόλις σε 50 χρόνια από τότε, δηλαδή το 2024, θε έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί ο πληθυσμός της γης ξεπερνώντας τα 8 δισεκατομμύρια!

Οι μελέτες και οι προβολές που γίνονται από τους ειδικούς επιστήμονες, λένε ότι ναι μεν θα συνεχίσει να αυξάνεται ο πληθυσμός της γης, αλλά με μειωμένο ρυθμό. Ειδικότερα, το έτος 2050 θα έχουμε φτάσει στα 9-10 δισεκατομμύρια και το 2100 στα 11-12 δισεκατομμύρια. Όμως οι ίδιοι επιστήμονες δεν εγγυώνται τίποτα, καθόσον όλα μπορούν να ανατραπούν είτε προς τα κάτω, από κάποια θανατηφόρο πανδημία ή εξοντωτικό παγκόσμιο πόλεμο, είτε αντίθετα προς τα πάνω, από κάποια βελτίωση του προσδόκιμου ζωής που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μαύρη Πανώλη σκότωσε περίπου το 50% μόνο του πληθυσμού της Ευρώπης τότε και φυσικά δεν ήταν η μόνη πανδημία που μείωσε δραστικά τον πληθυσμό της γης. Από την άλλη όμως ορισμένες μελέτες, λαμβάνοντας υπόψη διακυμάνσεις του πληθυσμού, δίνουν προβλέψεις για το 2150 μέχρι και 24,8 δισεκατομμύρια. Μάλιστα λένε πως, αν για κάθε επόμενο έτος μετά το 1995, η γονιμότητα παρέμενε στα εκρηκτικά επίπεδα του 1995, ο πληθυσμός της γης το 2150 θα έφτανε 256 δισεκατομμύρια! Αντιλαμβάνεται προφανώς ο καθένας μας, ότι τέτοιο τεράστιο πληθυσμό, μάλλον δεν θα μπορεί να τον αντέξει ο πλανήτης. Οπότε, στην περίπτωση αυτή δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για ολική καταστροφή.

Το μέλλον του ελληνικού έθνους

Ανέφερα στην αρχή ότι υπάρχει ταυτόχρονα και το πρόβλημα της μη αναλογικής και ισόρροπης αύξησης του πληθυσμού μεταξύ των διαφόρων εθνών. Ήδη σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη οι ρυθμοί αύξησης των πληθυσμών τους έχουν πέσει. Ειδικά στην Ελλάδα και εξ αιτίας των μνημονίων, έχουμε, όχι απλά μείωση του ρυθμού αύξησης, αλλά απόλυτη μείωση του πληθυσμού. Οι θάνατοι ξεπερνούν πλέον τις γεννήσεις. Σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις, οι Έλληνες το 2100 θα είναι κάπου ανάμεσα στα 4,73 και 5,48 εκατομμύρια. Δεδομένου ότι, σε αντίθεση με την Ευρώπη, θα έχουμε εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού στην Αφρική και σε ορισμένα κράτη της Ασίας, κυρίως μουσουλμανικά, και των μεταναστευτικών ροών, προφανώς το 2100 οι Έλληνες θα είμαστε μειοψηφία στον τόπο μας υπέρ άλλων εθνικοτήτων. Αυτό είναι ένα σοβαρό χαρακτηριστικό πρόβλημα δυσανάλογης αύξησης των πληθυσμών.

Ο οικονομολόγος Tom Vogl από το Πανεπιστήμιο του San Diego προβλέπει ότι «όταν περίπου ο ανθρώπινος πληθυσμός αρχίσει να σταθεροποιείται τότε μπορούμε να υποθέτουμε ότι η πιο πολυπληθής ήπειρος θα είναι η Αφρική και η θρησκεία με τους περισσότερους πιστούς θα είναι το Ισλάμ». Οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και των αναγκών του

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού σημαίνει αυτόματα και αύξηση των αναγκών, πρωτίστως σε ενέργεια, τροφή και νερό. Οι υποσιτιζόμενοι άνθρωποι στον πλανήτη σήμερα ανέρχονται σε 857,5 εκατομμύρια. Μόλις σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο πέθαναν, μέχρι αυτή τη στιγμή από πείνα 13.100 άνθρωποι. Οι άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό ανέρχονται σε 785,6 εκατομμύρια, εκ των οποίων πολλοί πεθαίνουν.

Και εδώ ερχόμαστε λοιπόν στο ενεργειακό πρόβλημα και την καταστροφή του κλίματος. Από το ένα μέρος θέλουμε περισσότερη ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα από το άλλο θέλουμε καθαρότερη ενέργεια. Και για να μην το κουράζουμε, μιλάμε ευθέως για την ηλεκτρική ενέργεια τη μόνη καθαρή ενέργεια. Η ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε μόλις σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή, από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι 171 εκατομμύρια MWh ενώ από ανανεώσιμες πηγές μόλις 30 εκατομμύρια MWh.

Ηλεκτρική Ενέργεια

Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται ουσιαστικά από ορυκτά καύσιμα, από υδροηλεκτρικά έργα, από πυρηνικά εργοστάσια ή από ΑΠΕ (κυρίως τον άνεμο και τον ήλιο). Και ξαφνικά, είτε γιατί έγινε της μόδας, είτε γιατί διάφορα συμφέροντα της διεθνούς ελίτ το επιβάλλουν, τα ορυκτά κυρίως καύσιμα αναγορεύθηκαν σε εγκληματικά για το περιβάλλον στοιχεία, λόγω του αποτυπώματος του άνθρακα που αφήνουν.

Όμως ο ξαφνικός αυτός επιθετικός αφορισμός του άνθρακα, έγινε χωρίς προηγουμένως να υπάρξει σχεδιασμός για ομαλή και ασφαλή μετάβαση. Το αποτέλεσμα είναι να διαταραχθεί το παγκόσμιο σύστημα και να υπάρχουν αυξήσεις τιμών και αισχροκέρδεια. Είδαμε πιο πάνω τη μικρή συμβολή των ΑΠΕ στις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη.

Η δε Ελλάδα, μια χώρα πλούσια σε λιγνίτη, αλλά και σε άλλα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), η οποία, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να ήταν ενεργειακά ανεξάρτητη και αυτάρκης, για κάποιο ανεξήγητο λόγο σπρώχνεται, από την παρούσα νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, στην βίαιη εξάρτηση και στην ανάγκη να εισάγει πανάκριβη ηλεκτρική ενέργεια από γειτονικές χώρες, οι οποίες, οποία ειρωνεία, παράγουν ηλεκτρισμό με ορυκτά καύσιμα. Ανεξήγητο! Μάλλον, η μόλυνση της ατμόσφαιρας σταματά μπροστά στα συρματοπλέγματα των συνόρων… Τι να πω;

Όμως οι ΑΠΕ, δηλαδή η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, έχουν πολλαπλά προβλήματα. Καταστρέφουν τα δάση και τις καλλιεργήσιμες γεωργικές εκτάσεις, δηλαδή το φυσικό περιβάλλον που έχουμε ανάγκη, αμαυρώνουν το τοπίο, είναι μικρής παραγωγικής ισχύος, δεν εξασφαλίζουν συνεχή παραγωγή και μολύνουν επίσης το περιβάλλον με τα μη ανακυκλώσιμα υλικά τους όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο τους. Κυρίως όμως, δεν έχουν ακόμα εφευρεθεί αποθηκευτικοί χώροι της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν, για να χρησιμοποιείται αυτή η ενέργεια όταν τίθενται εκτός λειτουργίας λόγω άπνοιας ή μη ηλιοφάνειας.

Από την άλλη τα υδροηλεκτρικά έργα (μεγάλα δημόσια και μικρά ιδιωτικά) έχουν ήδη πιάσει ταβάνι στη χώρα μας και επομένως δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό παραπάνω. Συμπερασματικά, η μόνη εναλλακτική λύση είναι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Πυρηνική ενέργεια

Η πυρηνική ενέργεια έχει πληθώρα πλεονεκτημάτων και δύο μόνο μειονεκτήματα. Είναι καθαρότατη πράσινη ενέργεια, φθηνή και παρούσα κάθε δευτερόλεπτο του εικοσιτετράωρου. Από άποψη αποδοτικότητας δεν τίθεται καν θέμα: Η ενέργεια που εκλύεται κατά την πυρηνική σχάση 1 g ουρανίου235 είναι περίπου 9,6×107 kJ. Ενώ η ενέργεια που εκλύεται κατά τη χημική αντίδραση καύσης 1 g άνθρακα σε μορφή ανθρακίτη είναι 34,3 kJ, δηλαδή σχεδόν 3 εκατομμύρια φορές μικρότερη. Τα μειονεκτήματά της είναι ο φόβος ατυχήματος και τα πυρηνικά απόβλητα.

Σε ότι αφορά στον φόβο του ατυχήματος, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι έχουν γίνει μέχρι σήμερα τρία σοβαρά ατυχήματα: Το Three Mile Island στις ΗΠΑ το 1979. Το Τσερνόμπιλ στην πρώην ΕΣΣΔ το 1986. Και το τελευταίο η Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011, έπειτα από σεισμό 8,9 ρίχτερ και το τσουνάμι που προκλήθηκε.

Όμως, τα πυρηνικά εργοστάσια των ΗΠΑ βασίζονται σε σχέδια από το 1960 και εφαρμογές από το 1970. Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ κατασκευάστηκε με σχέδια από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Στη δε Φουκουσίμα, είχαν σχεδιάσει να ψύχεται ο αντιδραστήρας, που είναι το σημαντικότερο θέμα σε έναν πυρηνικό σταθμό, με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και σε περίπτωση που έπεφτε το δίκτυο, με ηλεκτρογεννήτριες πετρελαίου. Το δίκτυο έπεσε, αλλά ταυτόχρονα το τσουνάμι κατέστρεψε τις γεννήτριες, με αποτέλεσμα να υπερθερμανθεί ο αντιδραστήρας και να γίνει η έκρηξη. Δεν είχαν δηλαδή προβλέψει απλά να τοποθετήσουν τις γεννήτριες σε ασφαλές μέρος.

Αυτά είναι τα βασικότερα ατυχήματα που φοβίζουν τον κόσμο. Όμως αυτή τη στιγμή, 31 χώρες διαθέτουν συνολικά 439 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια. Η Γαλλία διαθέτει 58 αντιδραστήρες, καλύπτοντας το 80% των αναγκών της. Ταυτόχρονα παγκοσμίως σήμερα κατασκευάζονται επιπλέον 64 αντιδραστήρες, οι 26 στην Κίνα, 10 στη Ρωσία, 6 στην Ινδία κ.λ.π. Ακόμα κι εμείς εδώ στην Ελλάδα είχαμε πυρηνικό αντιδραστήρα για ερευνητικούς σκοπούς στον Δημόκριτο, ισχύος 5 μεγαβάτ, ο οποίος πλέον είναι ανενεργός. Ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει για την πυρηνική ενέργεια στη Μ. Βρετανία. Η Τουρκία κατασκευάζει ήδη πυρηνικό αντιδραστήρα παλιάς τεχνολογίας στο Ακούγιου και έχει ανακοινώσει ότι τον δεύτερο θα τον φτιάξει στην Αν. Θράκη. Δηλαδή αν συμβεί ατύχημα σε αυτούς τους αντιδραστήρες, νομίζουμε ότι η ραδιενέργεια δεν θα περάσει τα συρματοπλέγματα κι ότι εμείς θα τη γλιτώσουμε;

Δυστυχώς, εδώ και πάνω από 25 χρόνια υπάρχει μια στασιμότητα στον τομέα της τεχνολογικής εξέλιξης των πυρηνικών σταθμών, προφανώς λόγω του φόβου και της απροθυμίας των κοινωνιών. Όλοι οι μέχρι σήμερα πυρηνικοί σταθμοί σχεδιάστηκαν στο χέρι και όχι από υπολογιστές. Πρέπει να γίνουν σύγχρονοι πυρηνικοί σταθμοί που θα περιορίζουν τις ανθρώπινες επεμβάσεις και ως εκ τούτου τα ανθρώπινα λάθη, όπως συνέβη στο Τσερνόμπιλ. Πέραν αυτών υπάρχει δυνατότητα, αντί για χρήση εμπλουτισμένου ουρανίου, να χρησιμοποιηθεί απεμπλουτισμένο ουράνιο σε αντιδραστήρα οδευόντων κυμάτων. Μια νέα μέθοδος που απαιτεί τροφοδοσία με καύσιμο κάθε δέκα χρόνια. Προχωρά ακόμα και η μελέτη της σύντηξης του υδρογόνου. Επιπλέον μπορεί να γίνεται ανακύκλωση των πυρηνικών αποβλήτων ώστε να μην υπάρχει κανένα θέμα και από αυτή την πλευρά. Υπάρχουν λοιπόν νέες ιδέες και προτάσεις, απαιτείται όμως πολιτική βούληση.

Γενικά πολλά κράτη πλέον, σκέφτονται σοβαρά την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, τη μόνη που εξασφαλίζει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Ακόμη και στην Ιαπωνία, όπου λόγω της τραυματικής εμπειρίας της Φουκουσίμα είχε σταματήσει κάθε συζήτηση, επανέρχονται αλλά θέτουν σε ενέργεια νέα σύγχρονα σχέδια. Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας αποτελεί αντικείμενο διαμάχης και εντός της ΕΕ, με τη Γαλλία να είναι σαφώς υπέρ, ενώ η Γερμανία προωθεί τα δικά της συμφέροντα των ΑΠΕ, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει και στη χώρα μας, με τις δηλώσεις κατά του ορυκτού μας πλούτου και υπέρ των ΑΠΕ.
Πυρηνική ενέργεια και Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει δύο δρόμους για να διαλέξει. Είτε θα παραμείνει στον λιγνίτη και θα προχωρήσει και σε εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, είτε θα περάσει στη χρήση τουλάχιστον και της πυρηνικής ενέργειας. Οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά μπορεί να εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα, κυρίως της κρατικοδίαιτης παρασιτικής ελίτ, αλλά δεν είναι η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας. Η χώρα έχει ανάγκη από δυναμική εγχώρια παραγωγή φθηνής ενέργειας και όχι από εισαγωγή ακριβής ενέργειας και γερμανικών προϊόντων.

Η ελίτ εδώ διασπείρει στον κόσμο και έναν άλλο φόβο. Η Ελλάδα λέει είναι σεισμογενής χώρα και επομένως θα πάθουμε οπωσδήποτε ατύχημα. Ουδέν ψευδέστερον. Στη Φουκουσίμα έκανε 8,9 ρίχτερ (κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ εδώ) και όμως παρά την παλιά τεχνολογία του πυρηνικού σταθμού, ο τελευταίος τίποτε δεν έπαθε από το σεισμό, αλλά από το τσουνάμι που έβρεξε τις ηλεκτρογεννήτριες πετρελαίου. Εξάλλου έχει αναπτυχθεί ακόμα πιο σύγχρονη τεχνολογία, που εξασφαλίζει πλήρως από οποιονδήποτε σεισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ