Ρωσοαμερικανικός πόλεμος με φόντο το Άγιον Όρος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο σχολίασε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα την τοποθέτηση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ σε συνέδριο για τη θρησκευτική διπλωματία, που είχε ως κεντρικό θέμα το Άγιον Όρος.

Ο Τζέφρι Πάιατ ανάρτησε στο twitter την τοποθέτηση που έκανε στο συγκεκριμένο συνέδριο, τοποθετώντας ως κεντρικό πρόταγμα την εξής φράση του: «Η θρησκευτική ελευθερία βρίσκεται στον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και είναι μία από τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες. Υποστηρίζουμε τον ηγετικό ρόλο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και κυριαρχίας».

Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα απάντησε στον Αμερικανό πρέσβη: «Η αγραμματοσύνη στα της Ορθοδοξίας, η άγνοια των κανόνων της, η εργαλειοποίηση της θρησκείας, η παραπληροφόρηση… Όλα αυτά δεν είναι συμβατά ούτε με την πίστη ούτε με την ηθική ούτε με τη διπλωματία».

Αφορμή για την «απάντηση» αυτή, που περισσότερο μοιάζει με μια ασυνήθιστα σκληρή επίθεση, μάλλον ήταν οι τοποθετήσεις του Τζέφρι Πάιατ σχετικά με τον ρόλο της Ρωσικής Εκκλησίας, καθώς αναφέρθηκε τόσο στο ουκρανικό ζήτημα και στα προβλήματα που έχουν προκύψει μεταξύ του Ρωσικού και του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και στην προσπάθεια της Ρωσικής Εκκλησίας να στήσει Πατριαρχεία στην Αφρική, αφού έχει διακόψει τις σχέσεις του και με το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας για τον ίδιο ακριβώς ρόλο.

Το ζήτημα της θρησκευτικής διπλωματίας το τελευταίο διάστημα προκύπτει ως ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα γεγονότα στην Ουκρανία δημιουργούν έναν ανταγωνισμό μεταξύ του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως και αυτού της Μόσχας. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την τοποθέτησή του ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε με ιδιαίτερη θέρμη και στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπενθυμίζοντας ότι συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Άντονι Μπλίνκεν. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δική του συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ