Μετεωρολόγοι καταρρίπτουν τα ψέματα της κυβέρνησης – εγκληματικές ευθύνες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλωντας στιν Νίκο Ευαγγελάτο ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως: Καταρχάς δεν υπήρχε καμία πρόγνωση για τέτοιας έντασης φαινόμενο και για τέτοια ταχύτητα, όπως ήρθε. Μιλούσαμε για μία σφοδρή χιονόπτωση, σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε όμως πρόγνωση που να επιβάλει την σκέψη μίας απόφασης καθολικής αργίας στο δημόσιο, από τη Δευτέρα. Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων πάρθηκε λόγω της αυξημένης ευαισθησίας για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Η πρόβλεψη που υπήρχε ήταν ότι θα ξεκινούσε το φαινόμενο από την ανατολική Αττική και θα έφτανε στο κέντρο της Αθήνας περί το μεσημέρι και το απόγευμα, με μία σφοδρότητα, ωστόσο η εξέλιξη του φαινομένου ξεπέρασε και αυτές τις προγνώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παρθεί απόφαση για καθολική αργία από τη Δευτέρα το πρωί στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπήρχε πρόγνωση που να δικαιολογεί και να επιβάλει το κλείσιμο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα από τη Δευτέρα.

Άμεση ήταν η απάντηση γνωστών μετεωρολόγων που αποδομησαν πλήρως τα λεγόμενα του κυρίου Οικονομου οπως του Καλλιανου που βγήκε στον Νίκο Ευαγγελάτο αμεσως μετά αλλα κυρίως του Θεοδωρή Κολυδά που με άρθρο του αναφέρθηκε στο θεμα διεξοδικά:

Θοδωρής Κολυδάς: Η κακοκαιρία “Ελπίς” χαρακτηρίστηκε εξαρχής και έγκαιρα ως ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο

Ως επιστήμονας αλλά και Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ , αισθάνομαι ότι έχω την “τυπική” αλλά και την ηθική υποχρέωση να εκθέσω κάποια δεδομένα που σχετίζονται με την πρόσφατη κακοκαιρία, με άμεσο στόχο την ενημέρωση όλων των πολιτών . Η συγκεκριμένη κακοκαιρία με την ονομασία “Ελπίς” χαρακτηρίστηκε εξαρχής και  έγκαιρα ως έναεπικίνδυνο καιρικό φαινόμενο , δόθηκε κόκκινος συναγερμός και από πλευράς της ΕΜΥ προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβεια .

Γραφει ο Θοδωρής Κολυδάς απο το kolydas.eu

Αναλυτικότερα για τον λόγο της Επικινδυνότητας του φαινομένου εκδόθηκε αντίστοιχο Δελτίο Προειδοποίησης πολλές μέρες πριν,  περιλαμβάνοντας και τα δύο κύματα , όπου διευκρινίζονταν ότι το δεύτερο κύμα θα είναι το εντονότερο.

Ειδικότερα  το δεύτερο κύμα  χαρακτηρίστηκε με τον υψηλότερο βαθμό προειδοποίησης με βάση τα Ευρωπαϊκά Δεδομένα της Eumetnet με κόκκινο συναγερμό,  μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης 25 Ιανουαρίου 2022 όπουπεριλαμβανόταν η Αττική

%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1 %CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%95%CE%9F%CE%91%CE%9B%CE%91%CE%A1%CE%9C %CE%9A%CE%91%CE%99 %CE%9A%CE%9F%CE%9A%CE%9A%CE%99%CE%9D%CE%9F %CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91

Όπως  διακρίνεται στον παραπάνω πίνακα που περιλαμβάνει τα όρια προειδοποιήσεων,  ο κόκκινος συναγερμός για το χιόνι για τις αστικές περιοχές δίνεται για προβλεπόμενα ύψη χιονιού πάνω από τα 10 cm και για τον λόγο αυτόν περιλαμβανόταν η Αττική,  αλλά και η Αθήνα. Το ίδιο γεγονός συνέβη και τον Φεβρουάριο του 2021 με την κακοκαιρία “Μήδεια” όπου  κατά την διάρκεια του “δεύτερου κύματος” στην Αττική είχαμε διάρκεια χιονοπτώσεων 36 ωρών και στο κέντρο της Αθήνας  τις  24 ώρες .

Η μεγάλη διαφοροποίηση αυτής της κακοκαιρίας σε σχέση με τις άλλες, είναι οτι οι μεγάλες εντάσεις χιονοπτώσεων καθώς και η μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού σημειώθηκαν μια εργάσιμη ημέρα- από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας -και επιβάρύνθηκε σημαντικά η κατάσταση στη πόλη . Δηλαδή τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων των φαινομένων ήταν διαφορετικά από τις άλλες κακοκαιρίες προηγουμένων ετών . 

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ 

Από την μετεωρολογική κοινότητα πολλοί συνάδελφοι και φορείς έχουν διατυπώσει τις απόψεις τους για την κατάταξη του χιονιά με βάση κάποια κριτήρια .  Η κατάταξη αυτή λαμβάνει ως κριτήρια τις μετρήσεις της θερμοκρασίας της ανώτερης ατμόσφαιρας ,  των υψών των χιονοπτώσεων και την έκταση των χιονοστρώσεων . Από την ΕΜΥ και ειδικότερα σε παλαιότερα Δελτία Τύπου εκφράζεται η άποψη ότι η περσινή χιονόπτωση χαρακτηρίζεται ως μια από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών, χωρίς να θέτει κάποια “σειρά κατάταξης” . Αυτό έγινε διότι σε περιόδους των έντονων χιονιάδων δεν γίνεται σύγκριση μόνο ως προς την ένταση ή την διάρκειά τους, αλλά και ως προς τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν κάθε φορά  που παρουσιάζονται.

Το παραπάνω αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερα με ανάρτησή μου στο Twitter, όπου ο καθένας μπορεί να διακρίνει ότι η συνοπτική κατάσταση της ατμόσφαιρας στους δύο παραπάνω χιονιάδες ήταν  πολύ διαφορετική, παρότι και στις δύο περιπτώσεις είχαμε ανάλογα αποτελέσματα από πλευράς χιονοπτώσεων . Καθίσταται σαφές,  ότι πέραν των μετρήσιμων μεγεθών η επιστημονική κοινότητα καλείται να δώσει ποιοτική ερμηνεία των καιρικών καταστάσεων,  εργασία για την οποία θα πρέπει να τεθούν κάποια κοινά και αποδεκτά κριτήρια και κανόνες  της επιστήμης της Μετεωρολογίας και όχι της “επικοινωνίας”

Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ “ΕΛΠΙΣ”

Σχετικά με τη χρονική έναρξη της κακοκαιρίας οι προγνώσεις της ΕΜΥ ήταν ακριβείς  τόσο στις επίσημες προγνώσεις στην ιστοσελίδα της , όσο και στις σχετικές συσκέψεις στη ΓΓΠΠ , όπου μετείχα και , φυσικά δεν εκπροσωπούσα τον εαυτό μου, αλλά ολόκληρη την ΕΜΥ ως υπηρεσία . Στην προχθεσινή σύσκεψη  μελετώντας  Online τα δεδομένα, τα οποία προέβαλα και σε όλους τους συμμετέχοντες , τόνισα ότι η κακοκαιρία στην Αττική τελικώς θα ξεκίναγε νωρίτερα, απ’ οτι έδειχναν τα πρώτα στοιχεία που αρχικά τους είχα παρουσιάσει από το σχετικό Powerpoint . Συνεπώς  όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε .

Screenshot 47

Με την χρήση δεδομένων της ΕΜΥ -ακόμη και μέσα από την προσωπική μου ιστοσελίδα – προέβαλα αυτό το στοιχείο με σαφήνεια ειδικά ως προς τον χρόνο εκδήλωσης του φαινομένου.  Κατά τα άλλα όλοι σήμερα αναγνωρίζουμε οτι  ο «ευαίσθητος πυρήνας» των έντονων καιρικών φαινομένων,  δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα αυτά καθ’ εαυτά, αλλά ο άνθρωπος και η ασφάλειά του. Η αρμοδιότητα μελέτης των φαινομένων ανήκει στους επιστήμονες και  η προστασία του πολίτη στο Κράτος.  Οι επιστήμονες πολλές φορές καλούνται από τα ΜΜΕ και την Πολιτεία να εκφέρουν τις απόψεις τους σχετικά με την προβλεπόμενη ένταση και την σφοδρότητα των φαινομένων . Οι μεν για να πληροφορήσουν αλλά και κάποιες φορές να εντυπωσιάσουν το κοινό τους , οι δε για να λάβουν μέτρα για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων. Στην αποτίμηση όμως μιας κακοκαιρίας δεν αρκούν μόνο μετρήσιμα μεγέθημετεωρολογικών παραμέτρων , αλλά χρειάζεται πολλές φορές και ποιοτική ερμηνεία αυτών . Ως παράδειγμα φέρνω το 2004 που το χιόνι στη Μαλακάσα έφτασε το ένα μέτρο και στην Αθήνα είχαμε 10 με 15 cm ύψος χιονιού , ενώ αντίθετα πέρσι με την κακοκαιρία Μήδεια , είχαμε ύψος χιονιού περί το μισό μέτρο στη Μαλακάσα  αλλά 20 με 25 cm χιόνι στο κέντρο .

Η ΕΜΥ τις επόμενες ημέρες θα εξετάσει όλα τα δεδομένα της συγκεκριμένης κακοκαιρίας και θα δώσει περαιτέρω ενημέρωση στους φορείς της πολιτείας και τους πολίτες .

Θοδωρής Κολυδάς

Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ

————————————————

ΔΗΜΟΦΙΛΗ